Σε... γρίφο για δυνατούς λύτες αναδεικνύεται ο τρόπος υπολογισμού των νέων συντάξεων, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του νέου ασφαλιστικού νόμου, που προβλέπουν αλλαγές στα ανώτατα πλαφόν των συντάξεων.


Ο νόμος πρέπει να ισχύσει από 1η Σεπτεμβρίου 2016 και το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται τη σχετική εγκύκλιο, η οποία θα καθορίσει τους όρους και τις προϋποθέσεις εφαρμογής του άρθρου 13 του Ν. 4387/16.

Ο νόμος προβλέπει ότι μέχρι 31.12.2018 αναστέλλεται η καταβολή κάθε ατομικής μηνιαίας σύνταξης των προσώπων που είχαν ήδη καταστεί συνταξιούχοι μέχρι την έναρξη ισχύος του νέου νόμου, κατά το μέρος που υπερβαίνει τις 2.000 ευρώ (μικτά). Με απλά λόγια, όποιος βγήκε στη σύνταξη πριν το 2016 και παίρνει πάνω από 2.000 ευρώ (μικτά), θα δει τη σύνταξή του να μειώνεται οριζόντια, ως αυτό το ποσόν, ως το τέλος του 2018... Το προηγούμενο ανώτατο πλαφόν που ίσχυε πριν από την ψήφιση του νέου νόμου ήταν 2.773 ευρώ μικτά για κάθε κύρια σύνταξη (το ποσό ήταν μικτό και συμπεριελάμβανε και τα επιδόματα).

Για την εφαρμογή του ανώτατου αυτού ορίου, λαμβάνονται υπόψη το καταβαλλόμενο ποσό συνυπολογιζόμενης της εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης υπέρ ΕΟΠΥΥ και της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων του άρθρου 38 του Ν. 3863/2010. 

Μειώσεις έρχονται στο ανώτατο πλαφόν σε όσους δικαιούχους λαμβάνουν από το σύνολο των συντάξεών τους, κύριων - επικουρικών και μερισμάτων, ποσά μεγαλύτερα από 3.000 ευρώ καθαρά. Το αντίστοιχο πλαφόν πριν από την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού νόμου ήταν 3.680 ευρώ (καθαρά).

Σύμφωνα με το naftemporiki.gr, ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί εάν θα εφαρμοστεί πρώτα το πλαφόν στη μία κύρια σύνταξη και στη συνέχεια θα εφαρμοστεί το πλαφόν στις υπόλοιπες συντάξεις. 

Σύμφωνα με το άρθρο 13 του Ν. 4387/16, το άθροισμα του καθαρού ποσού των συντάξεων των παραπάνω προσώπων, που δικαιούται κάθε συνταξιούχος από οποιαδήποτε αιτία από το Δημόσιο, Ν.Π.Δ.Δ. ή οποιονδήποτε ασφαλιστικό φορέα κύριας ή επικουρικής ασφάλισης, δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ. 

Ειδικά για τα άτομα με αναπηρία, ο νόμος προβλέπει ότι στον υπολογισμό του ανώτατου ορίου καταβολής σύνταξης που αφορά στα άτομα με αναπηρία ή χρόνια πάθηση και των οικογενειών που έχουν μέλη τους άτομα με αναπηρία δεν λαμβάνονται υπόψη τα πάσης φύσεως προνοιακά επιδόματα και επιδόματα αναπηρίας.