Με κοινό θέμα οι τρεις εφημερίδες της Θεσσαλονίκης: ΟΑΣΘ και... πάσης Θεσσαλονίκης. Δημοσιεύουμε τα πρωτοσέλιδα του Σαββάτου με χαρακτηριστική καθυστέρηση και ζητάμε συγνώμη...


Αναλυτικά:

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Στα άκρα με τον Άγιο Χίου
“Πρωτοφανές! Μητροπολίτης «διώκεται» για απόψεις που εξέφρασε στο εκκλησίασμα. Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης τον στέλνει στον εισαγγελέα Ρατσισμού επειδή είπε ότι «δεν υπάρχουν πρόσφυγες, είναι όλοι λαθρομετανάστες»” γράφει η εφημερίδα.

ΕΘΝΟΣ: Φορο ­ Κυνηγητό στα γκρίζα ενοίκια
«Σύμφωνα με πληροφορίες, σε νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου προβλέπεται η δημιουργία Μητρώου όπου θα εγγράφονται υποχρεωτικά όσοι νοικιάζουν διαμερίσματα με αυτόν τον τρόπο και η διασταύρωση των στοιχείων τους με εκείνα που διατηρούν οι διαδικτυακές πλατφόρμες ενοικίασης», τονίζει η εφημερίδα.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Έρχεται ο βασιλιάς Ιωάννης για να απονείμει δικαιοσύνη
Η εφημερίδα ισχυρίζεται ότι «έφτασε η στιγμή να νιώσει η ανθρωπότητα το βαρύ χέρι της "Θείας Δικαιοσύνης" όπως αυτή θα αποδοθεί από τον απεσταλμένο Του, "προφητευόμενο Βασιλιά Ιωάννη"... Η ανάδειξή του σύμφωνα με τις προφητικές προσρήσεις του Λέοντα του Σοφού, του οσίου Ανδρέα, του αγίου Μεθοδίου των Παττάρων και άλλων μεταγενεστέρων Πατέρων της Ορθοδοξίας, θα γίνει στην "Πόλη" και θα σταθεί η αιτία του τερματισμού του Γ’ Παγκοσμίου πολέμου...»

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Οι τελικές εκτιμήσεις για τις βάσεις
Σύμφωνα με την εφημερίδα «πιο δυνατές από κάθε σύστημα εξετάσεων αναδεικνύονται οι «παραδοσιακές» σχολές, με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις για τις βάσεις να δείχνουν ότι τίποτα, ούτε η αλλαγή του εξεταστικού συστήματος, ούτε οι μέτριες επιδόσεις των υποψηφίων, δεν τις αγγίζουν. Η αγωνία των υποψηφίων όπως όλα δείχνουν θα τελειώσει στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας με την ανακοίνωση των βάσεων».

ΕΣΤΙΑ: Απαράδεκτες δηλώσεις Αμανατίδη
Όπως γράφει η εφημερίδα «η πραγματικά θλιβερή παραφωνία ήλθε από τον υφυπουργό Εξωτερικών, Γιάννη Αμανατίδη, οι χθεσινές δηλώσεις του οποίου είναι πράγματι απαράδεκτες. Επιδεικνύοντας μία ανεξηγήτως φοβική στάση έναντι της Τουρκίας, προσπαθεί να την δικαιολογήσει για την ιταμή απάντηση πού έδωσε στην ιστορικά τεκμηριωμένη δήλωση του Ανωτάτου Άρχοντος της ελληνικής Πολιτείας».

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: Παιδεία μάχης
Η εφημερίδα γράφει ότι «στο τέλος του μήνα αναμένεται ο δεύτερος «γύρος» της σύγκρουσης κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για την ιδιωτική εκπαίδευση με την ψήφιση του σχετικού άρθρου (που, μεταξύ άλλων, καταργεί τον νόμο Αρβανιτόπουλου για τις αυθαίρετες κι αναιτιολόγητες απολύσεις) ενώ το άνοιγμα των σχολείων, στις 12 Σεπτεμβρίου, θα σηματοδοτήσει τη θυελλώδη, όπως αναμένεται, συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως για την Παιδεία, στη Βουλή, λίγες ημέρες αργότερα».

Η ΑΠΟΨΗ: Το γερμανικό... βάσανο του Τσίπρα
«Το πόρισμα της Επιτροπής της Βουλής ότι δεν έχουν παραγραφεί οι γερμανικές επανορθώσεις «αναγκάζει» τον πρωθυπουργό ή να ανοίξει πόλεμο με το Βερολίνο ή με το κόμμα του», υποστηρίζει η εφημερίδα.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Αιχμάλωτοι επ’ αόριστον
Όπως τονίζει η εφημερίδα, «αντιμέτωποι με ομηρία χωρίς διαλείμματα είναι οι Θεσσαλονικείς, καθώς οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ όχι μόνο δεν υποχώρησαν, αλλά αποφάσισαν να σκληρύνουν τη στάση τους, προχωρώντας από τη Δευτέρα σε επίσχεση εργασίας επ’ αόριστον».

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ: Ετοιμάζουν «παγίδα» για τη ΝΔ
Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι «η μετωπική επίθεση που έχει εξαπολύσει το εκσυγχρονιστικό μπλοκ του παλαιού ΠΑΣΟΚ εναντίον του Κώστα Καραμανλή και της τότε διακυβέρνησής του, με αιχμή του δόρατος συγκεκριμένο εκδοτικό συγκρότημα, που είναι εδώ και χρόνια στο πλευρό του Κώστα Σημίτη, είναι πλέον σαφές ότι αποβλέπει, μεταξύ άλλων, στην πρόκληση ρήγματος στη Νέα Δημοκρατία».

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ: Δώστε πίσω τα κομμένα
Η εφημερίδα τονίζει ότι «αντιμέτωπο με ένα νέο δημοσιονομικό «σοκ» θα βρεθεί σύντομα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Αυτό θα συμβεί μόλις υποχρεωθεί να εκτελέσει όλες τις δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν συνταξιούχους (ένστολους, δικαστικούς, γιατρούς ΕΣΥ), αλλά τώρα και πανεπιστημιακούς, με βάση νέα «πιλοτική» απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές τις οποίες υπέστησαν και αυτοί, με τον Ν. 4093/12 (μνημόνιο 2)».

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Μαζική οργανωμένη πάλη για δουλειά με δικαιώματα
Η εφημερίδα κάνει πρώτο θέμα ανακοίνωση του ΚΚΕ, στην οποία υπογραμμίζεται: «Είναι τουλάχιστον προκλητικοί οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης ότι αυξήθηκαν οι προσλήψεις, καθώς τα ίδια τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτές πραγματοποιούνται με χειρότερες εργασιακές συνθήκες και μειωμένους μισθούς. Στην ουσία, ομολογούν ότι η όποια ανάκαμψη θα στηριχθεί στα ερείπια των εργατικών δικαιωμάτων, για τα οποία ετοιμάζεται νέο χτύπημα με τον επόμενο γύρο "αξιολόγησης"».

ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟΥ: Κλείνουν μέτωπα, ανοίγουν πληγές
«Σε ρυθμούς ...επανεκκίνησης κινείται το Μέγαρο Μαξίμου θέλοντας να αξιοποιήσει την ευκαιρία και μέσα από το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, στο οποίο θα επιχειρηθεί ένα άνοιγμα του κόμματος στην κοινωνία, ενώ θα χρησιμοποιηθεί και ως σταθμός μέσα από τον οποίο ο Αλέξης Τσίπρας θα βγει ακόμα πιο ισχυρός», υποστηρίζει η εφημερίδα.

ΤΑ ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ: Ποιοι θέλουν να βγει η Ελλάδα στις αγορές
Η εφημερίδα γράφει: «Σε κάποιους προκάλεσε έκπληξη το γεγονός πως εν μέσω θερινής ραστώνης εκπρόσωποι μεγάλων επενδυτικών κεφαλαίων, όπως της JP Morgan και της Morgan Stanley, δήλωσαν την προηγούμενη εβδομάδα στο πρακτορείο Ρόιτερ ότι θα εξέταζαν θετικά το ενδεχόμενο να τοποθετηθούν σε μια νέα ελληνική έκδοση ομολόγων. Στους ανθρώπους της αγοράς, ωστόσο, όπως και στους παροικούντες τις τράπεζες και το υπουργείο Οικονομικών στην Αθήνα, δεν προκάλεσε καμία».

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Πόλεμος για τον ΟΑΣΘ, σε ομηρία οι Θεσσαλονικείς
«Σε αγωγή κατά της επίσχεσης εργασίας των εργαζομένων σκοπεύει να προχωρήσει ο ΟΑΣΘ, όπως αποφάσισε το ΔΣ. Παράλληλα ο πρόεδρος κ. Στεφανίδης επισημαίνει ότι η διοίκηση του ΟΑΣΘ θα προχωρήσει σε αποζημίωση των επιβατών που είχαν προμηθευτεί για τον μήνα Αύγουστο την κάρτα απεριορίστων διαδρομών και την οποία δεν χρησιμοποίησαν λόγω των κινητοποιήσεων», γράφει η εφημερίδα.

ESPRESSO: Στον αέρα η δίκη για την Άννυ
Όπως υπογραμμίζει η εφημερίδα «η υπόθεση των «μαύρων ταμείων» της Siemens βγάζει... εκτός φυλακής τους κατηγορούμενους γονείς της Αννυ. Όσο παράλογη κι αν ακούγεται αυτή η φράση, είναι μεγάλη η πιθανότητα ο πατέρας-Χάνιμπαλ που κατηγορείται μαζί με τον φίλο του Νίκι για τη δολοφονία και τον τεμαχισμό της 4χρονης το Πάσχα του 2015, καθώς και η μητέρα του κοριτσιού να δουν την έξοδο του κελιού προτού δικαστούν, λόγω αμετάφραστου βουλεύματος».

FREDDO: Δεν τους έσωσα επειδή... φυσούσε!
Η εφημερίδα αναφέρεται στην κατάθεση του χειριστή του ταχύπλοου που εμπλέκεται στο ναυάγιο με τους τέσσερις νεκρούς στην Αίγινα.

KARFITSA: Στα σκουπίδια τα μύδια Θερμαϊκού
Σύμφωνα με την εφημερίδα «η δυναμική παραγωγή μυδιών στην ευρύτερη περιοχή της Χαλάστρας να μείνει ουσιαστικά στα αζήτητα, αφού τα δείγματα τα οποία ελέγχθηκαν στο Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Βιοτοξινών Θεσσαλονίκης, έδειχναν ως ακατάλληλη την παραγωγή μυδιών προς διάθεση στην αγορά».

KONTRANEWS: Έρχεται Αρμαγεδδών στην Ευρώπη
«Το δόγμα Μέρκελ - Σόιμπλε οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε Αρμαγεδδώνα που θα προκαλέσει ισχυρούς τριγμούς και επικίνδυνη περιδίνηση σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη. Με εξαίρεση την Αγγλία που εγκατέλειψε έγκαιρα το καράβι που βουλιάζει οι υπόλοιπες χώρες βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο πολιτικής και οικονομικής αποσταθεροποίησης», τονίζει η εφημερίδα.

PRESS TIME: Κινδυνεύουν 1,5 εκ. λογαριασμοί
«Για πρώτη φορά η διαπραγμάτευση με τους δανειστές έχει αναφορά στο μέλλον, αλλά και στο παρελθόν, όπως αποδεικνύεται στο θέμα των κατασχέσεων για «κόκκινα δάνεια». Και η αλήθεια είναι, ότι η ζωή μας θα αλλάξει στους επόμενους μήνες πολύ περισσότερο απ ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν με την ψήφιση των μέτρων της εκάστοτε συμφωνίας», υποστηρίζει η εφημερίδα.

SPIRTO: Αυτή είναι η Ολλανδέζα του Παπανδρέου
Σύμφωνα με την εφημερίδα «οι πληροφορίες που ήθελαν τον Γιώργο Παπανδρέου να έχει ερωτευτεί μια Ολλανδέζα επιβεβαιώθηκαν αυτό το καλοκαίρι στη Σκιάθο».

STAR PRESS: Ξύπνησε από το κώμα ανήμερα της Παναγίας
«Ο Βαγγέλης Καραγιάννης ήταν σε πολύ άσχημη κατάσταση με πολλαπλά τραύματα μετά από τροχαίο. Ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου, η Παναγία έκανε το θαύμα της», υποστηρίζει η εφημερίδα.

THESSNEWS: ΟΑΣΘ: Όλοι Αγανάκτησαν Στη Θεσσαλονίκη

«Τεράστιες διαστάσεις λαμβάνει πλέον η κόντρα της κυβέρνησης με τον ΟΑΣΘ. Μια κόντρα που μετατράπηκε σε κανονικό πόλεμο. Το υπουργείο Υποδομών αποφάσισε να απαντήσει δημόσια σε όσα του καταλόγιζαν εργαζόμενοι και διοίκηση, με αρκετά σκληρό, αιχμηρό και άκρως αποκαλυπτικό ύφος», υπογραμμίζει η εφημερίδα.