Σε απόγνωση όσοι πήραν δάνεια σε ελβετικό φράγκο!SOS εκπέμπουν χιλιάδες οικογένειες δανειοληπτών που έχουν λάβει στεγαστικό δάνειο σε ελβετικό φράγκο.  Έχουν, ήδη, πληρώσει του κόσμου τα χρήματα και συνεχίζουν να χρωστούν όσα δανείστηκαν το... 2006!


Τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο χορηγήθηκαν από τις τράπεζες κυρίως από το 2006 έως το 2009, περίοδο υψηλής συναλλαγματικής ισοτιμίας € / chf 1,65. Στην Ελλάδα έχουν συναφθεί 65-70.000 δανειακές συμβάσεις(με τους συνοφειλέτες και εγγυητές το θέμα αφορά περί τους 200.000 συνανθρώπους μας). Η Ευρώπη δε, μετρά στο σύνολο της πάνω από 5.000.000 εμπλεκόμενους στα δάνεια αυτά.

Σήμερα οι δανειολήπτες από τη Θεσσαλονίκη επισκέφθηκαν το Δημαρχείο της Θεσσαλονίκης κι ενημέρωσαν το δημοτικό συμβούλιο για το πρόβλημά τους.  Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση δανειολήπτριας ελβετικού φράγκου που επικαλέστηκαν:

Η δανειολήπτρια πήρε το 2007 ένα δάνειο των 200.000 ευρώ με αρχική δόση 1080 ευρώ. Μετά από 9 χρόνια αποπληρωμής, και ενώ έχουν καταβληθεί γύρω στις 117.000 ευρώ, η δόση της είναι στα 1470 και το άληκτο κεφάλαιο περίπου στις 200.000 ευρώ!

Tα τραπεζικά ιδρύματα προώθησαν στο ευρύ καταναλωτικό κοινό τα στεγαστικά δάνεια σε ελβετικά φράγκα, «με δόλωμα» το πολύ χαμηλό επιτόκιό τους. Οι δανειολήπτες κατηγορούν τις τράπεζες ότι διέθεσαν τα δάνεια αυτά χωρίς να ελέγξουν την καταλληλότητα του προτεινόμενου τραπεζικού προϊόντος για τους υποψήφιους δανειολήπτες, χωρίς να τους ενημερώσουν για τους κινδύνους που διέτρεχαν από μια απότομη μεταβολή της συναλλαγματικής ισοτιμίας μεταξύ ευρώ και ελβετικού φράγκου και χωρίς να τους προτείνουν μέτρα για την αντιστάθμιση του συναλλαγματικού κινδύνου που εν αγνοία τους αναλάμβαναν.

Μάλιστα, πέτυχαν ευνοϊκή γι αυτούς απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών (την 2334/2016) σε συλλογική αγωγή τους. Με βάση την αγωγή αυτή, ο Σύλλογος Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου απέστειλε εξώδικο στις Τράπεζες να εφαρμόσουν το διατακτικό της, παρά το γεγονός ότι αυτή δεν είναι προσωρινά εκτελεστή και αφορά μία εξ αυτών , διότι οι συναφείς δίκες των υπολοίπων τριών θα εκδικαστούν τον προσεχή Νοέμβριο. Η εν λογω πράξη έλαβε χώρα στο πλαίσιο της αδυναμίας των δανειοληπτών να καταβάλλουν τις μηνιαίες δόσεις τους που αυξήθηκαν μέχρι και 57% και οι οποίοι έχουν ξεπεράσει τα όρια των οικονομικών τους αντοχών.

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Εντάξει", βουλευτής Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης, συναντήθηκε με τους δανειολήπτες και, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, τόνισε: «Ακούσαμε από τους δανειολήπτες τη γλαφυρή περιγραφή ενός δράματος το οποίο ζουν πολλές χιλιάδες οικογένειες. Δεν έφταιξαν αυτοί οι άνθρωποι για την περιπέτεια που ζουν. Είναι ηθικό χρέος δικό μας –καθώς υπάρχει και δικαστική απόφαση- να συμπαρασταθούμε, έστω και ηθικά, στη συγκεκριμένη ομάδα συμπολιτών μας, σε θεσμικό επίπεδο».

Σχόλια