Η καταστολή του πραξικοπήματος έγινε στις 2.30 τα ξημερώματα με ανακοίνωση της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας. Είχε προηγηθεί το μήνυμα μέσω social media  του προέδρου Ερντογάν, που προκάλεσε την κινητοποίηση του κόσμου αρχικά σε Κωνσταντινούπολη, μετέπειτα σε Σμύρνη και στην Άγκυρα.

Όμως η Τουρκία θρηνεί ήδη δεκάδες θύματα, αφού μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 17 αστυνομικοί και δύο πολίτες νεκροί ενώ υπάρχουν και δεκάδες τραυματίες. Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες διεξάγονταν συγκρούσεις μεταξύ κυβερνητικών και πραξικοπηματιών.

Τη λήξη το πραξικοπήματος σήμανε ουσιαστικά η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για στήριξη της νόμιμης κυβέρνησης της χώρας, ενώ μετά από λίγο ακολούθησαν παρόμοιες δηλώσεις της Ε.Ε. και της Ρωσίας.
Χιλιάδες λαού ξεχύθηκαν στους δρόμους αρχικά στην Κωνσταντινούπολη και μετέπειτα σε Σμύρνη και Άγκυρα, από την ανακοίνωση του Ερντογαν μέσω sodial media!

Οι εικόνες που μεταδόθηκαν από τα τηλεοπτικά δίκτυα, είναι πρωτόγνωρες. Πολίτες και αστυνομικοί να συλλαμβάνουν αστυνομικούς στην Κωνσταντινούπολη την ίδια ώρα που οι μάχες στην πρωτεύουσα συνεχιζόταν.

Βόμβα έσκασε έξω από το κοινοβούλιο ενώ στην Άγκυρα, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για τραυματίες.
Εγκέφαλος του πραξικοπήματος φέρεται ο συνταγματάρχης Χαραμ Κουσαρ ο οποίος είχε αποπεμφθεί πρόσφατα από τις τάξεις του στρατού ο οποίος φέρεται προσκείμενος στον Αμπντουλάχ Γκιουλεν