Την ώρα που η κατάσταση στην Τουρκία είναι συγκεχυμένη, το Euronews μετέδωσε, πριν από λίγο, ότι ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, που βρισκόταν στην Αλικαρνασσό για διακοπές, επιθυμεί να μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη.


Οι πληροφορίες για το πού βρίσκεται και πώς είναι ο Ερντογάν, είναι αλληλοσυγκρουόμενες. Αρχικά ειπώθηκε ότι είναι αιχμάλωτος. Μετά μεταδόθηκε ότι εγκατέλειψε τη χώρα. Πριν λίγο το Euronews μετέδωσε ότι θα μεταβεί από την Αλικαρνασσό στην Κωνσταντινούπολη για να απευθύνει τηλεοπτικό διάγγελμα...

Αυτήν την ώρα, όμως, (12.28), ο Ερντογάν εμφανίστηκε μέσω... Skype, στο CNN Turk (και μάλιστα στο κινητό της παρουσιάστριας), όπου έστειλε μήνυμα στον Τουρκικό λαό και έδωσε μίνι συνέντευξη! Δήλωσε ότι "η κατάσταση δεν ελέγχεται απόλυτα από την Τουρκική κυβέρνηση" και είπε ότι "αυτό που συμβαίνει είναι παράνομο. Ο λαός να ξέρει ότι όλα αυτά θα αποκατασταθούν".

Ήδη, Ρωσία και ΗΠΑ αντέδρασαν στα γεγονότα: Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ ζήτησε να αποφευχθεί η αιματοχυσία στην Τουρκία, ενώ είπε ότι τα όποια πολιτικά ζητήματα υπάρχουν, πρέπει να διευθετηθούν εντός του πλαισίου του Συντάγματος της χώρας.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δήλωσε ότι ελπίζει πως θα υπάρξει ειρήνη, σταθερότητα και πολιτική συνέχεια στην Τουρκία.

Πηγή προσκείμενη στην Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε ότι η απόπειρα πραξικοπήματος η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη στην Τουρκία μοιάζει σοβαρή και ότι το κίνημα του στρατού δεν αποτελείται «από απλά μερικούς συνταγματάρχες».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή που πρόσκειται στην Ε.Ε., ο στρατός έχει καταλάβει τον έλεγχο των αεροδρομίων και σημείων στρατηγικής σημασίας στην Κωνσταντινούπολη.