Άνοιξε νέο μέτωπο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης. Με την απόφασή του να χορηγήσει άλλο γραφείο, εκτός Δημαρχείο της Θεσσαλονίκης, στο Συνήγορο του Δημότη, είδε ακόμη και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, να αναρτά εναντίον της απόφασης!


Στην ανάρτησή του στο Facebook, ο κ. Αβραμόπουλος κάνει λόγο για "λάθος που πρέπει να αποκατασταθεί". Θυμίζει τι προβλέπει ο Καλλικράτης για την ύπαρξη Συμπαραστάτη του Δημότη, ότι χρειάστηκε η αυξημένη πλειοψηφία των μελών του δημοτικού συμβουλίου για την εκλογή του και διαφωνεί "με τον πιο απόλυτο τρόπο με τη μετακίνηση του «Συμπαραστάτη του Δημότη» του Δήμου Θεσσαλονίκης εκτός του Δημαρχιακού Μεγάρου -τόσο για ουσιαστικούς όσο και για συμβολικούς λόγους. Ο «Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης» πρέπει να βρίσκεται εκεί όπου ασκείται η εξουσία και οι διοικητικές λειτουργίες και να μπορεί να συνομιλεί απρόσκοπτα και αβίαστα με τον Δήμαρχο, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, τους Αντιδημάρχους, τους Εντεταλμένους Συμβούλους, τον Γ.Γ. του Δήμου καθώς και με τα υπηρεσιακά στελέχη. Το Δημαρχιακό Μέγαρο εγγυάται αυτήν τη λειτουργία και είναι, επίσης, εύκολα προσβάσιμο από τους δημότες", υπογραμμίζει.

Και, καθώς το Δίκτυο Δημοτικών και Περιφερειακών Συμπαραστατών είχε αναρτήσει το θέμα στη σελίδα του στο Φέισμπουκ με φωτογραφίες από τον "νέο" χώρο που παραχωρήθηκε εκτός δημαρχειου (σ.σ. από εκεί και η φωτογραφία στο θέμα), πρόσθεσε: "Φυσικά, θλίβομαι και δυσανασχετώ για το χώρο και τις συνθήκες που του επιφύλαξαν. Είναι αυθάδης και περιφρονητικός αυτός ο χειρισμός και δεν ταιριάζει στην αντίληψή μας για την άσκηση της εξουσίας και τη λειτουργία των θεσμών".

Η αντίδραση Καλαφάτη

Άμεση ήταν και η αντίδραση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο, Σταύρου Καλαφάτη. Ο βουλευτής ΝΔ και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Εντάξει", δήλωσε:

«Ο Συμπαραστάτης του Δημότη είναι ένας νεοσύστατος θεσμός, ιδιαίτερα χρήσιμος για τον πολίτη, τον οποίο καλείται να υπηρετεί ένας Δήμος. Ο σεβασμός των θεσμών είναι, εκ των ων ουκ άνευ, υποχρέωση. Αντί, λοιπόν, ο δήμος Θεσσαλονίκης, να βοηθήσει με κάθε τρόπο ώστε να αναβαθμιστεί ο θεσμός και να διευκολυνθεί στο έργο του ο Συμπαραστάτης του Δημότη, τον... εξορίζει από το Δημοτικό Μέγαρο. Το περιβάλλον και οι υποδομές κάτω από τις οποίες λειτουργεί, όσο πιο κοντά στον πολίτη και τα προβλήματα που, ενδεχομένως, αντιμετωπίσει, είναι δείγμα σεβασμού της διοίκησης προς το θεσμό. Θεωρούμε αδιανόητη την πράξη του δημάρχου. Θεωρούμε αδιαπραγμάτευτη την παρουσία του Συμπαραστάτη εντός του Δημαρχιακού Μεγάρου, ώστε ο πολίτης να μπορεί να προστρέξει άμεσα, αν χρειάζεται. Πρέπει να καταλάβει ο δήμαρχος ότι, η απομάκρυνση του Συμπαραστάτη του Δημότη από το Δημαρχείο της Θεσσαλονίκης, μπορεί να οδηγήσει σε άλλες σκέψεις -και, σίγουρα, μόνον τη Διαφάνεια που έκανε σημαία για να εκλεγεί δεν (εξ)υπηρετεί».