Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν θα προεδρεύσει συμβουλίου εθνικής ασφάλειας και υπουργικού συμβουλίου που θα διεξαχθούν στην Άγκυρα, όπου επέστρεψε την Τρίτη το βράδυ, για πρώτη φορά μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.


Ο κ. Ερντογάν είχε δηλώσει τη Δευτέρα στην Κωνσταντινούπολη ότι μια «σημαντική απόφαση» θα ανακοινωθεί μετά το συμβούλιο ασφαλείας, αλλά δεν είχε διευκρινίσει περαιτέρω.

Αυτές οι δύο συνεδριάσεις γίνονται την ώρα που το κύμα εκκαθαρίσεων μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα αποκτάει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις, προκαλώντας ανησυχίες στη Δύση.
Το Συμβούλιο Ανωτάτης Εκπαίδευσης (YOK) απαγόρευσε μέχρι νεοτέρας όλες τις αποστολές πανεπιστημιακών στο εξωτερικό, μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu, πέντε ημέρες μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

Το YOK ζήτησε επίσης να εξετασθεί η κατάσταση των πανεπιστημιακών που βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στο εξωτερικό και να κληθούν να επιστρέψουν στην Τουρκία το συντομότερο δυνατόν, εκτός εάν υπάρχει απόλυτη ανάγκη, σύμφωνα με το Anadolu.

Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο πρόεδρος έφτασε στην Άγκυρα το βράδυ της Τρίτης, όπου δέχθηκε, για πρώτη φορά μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, ξένο ηγέτη για μια διμερή συνάντηση, τον πρωθυπουργό της Γεωργίας Γκιόργκι Κβιρικασβίλι.

Η συνεδρίαση του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας της οποίας θα προεδρεύσει ο Ερντογάν προγραμματιζόταν να αρχίσει στο προεδρικό μέγαρο στις 12:00 ώρα Ελλάδος.

Ο Τούρκος ηγέτης αναμένεται στη συνέχεια να προεδρεύσει της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, που θα γίνει επίσης στο προεδρικό μέγαρο, η περιοχή γύρω από το οποίο είχε βομβαρδιστεί κατά την απόπειρα πραξικοπήματος.

Χωρίς δουλειά και μοίρα 15.200 δημόσιοι υπάλληλοι

Οι αρχές έθεσαν την Τρίτη σε διαθεσιμότητα 15.200 εργαζομένους στο υπουργείο Παιδείας, οι οποίοι είναι ύποπτοι για σχέσεις με τον ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος κατηγορείται από την τουρκική κυβέρνηση ότι κρύβεται πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα. Ο ίδιος διαψεύδει οποιαδήποτε ανάμειξη.

Περίπου 9.300 άνθρωποι έχουν εξάλλου τεθεί υπό προσωρινή κράτηση, μεταξύ των οποίων αστυνομικοί, δικαστές και περισσότεροι από 100 ανώτατοι αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων.