Σίγουρος για το ότι θα περάσει ο Εκλογικός Νόμος εμφανίστηκε στο... Τουίτερ, ο πρωθυπουργός, ο οποίος πριν λίγο (στις 23.10) ανέβηκε στο βήμα της Βουλής.


«Η βιώσιμη έξοδος από την κρίση δεν πρόκειται να επιτευχθεί χωρίς τη δημοκρατική μεταρρύθμιση του πολιτικού συστήματος», τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας, με αναρτήσεις του στο Twitter. Και σημειώνει: «Σήμερα, η απλή αναλογική γίνεται νόμος του κράτους».

Λίγο νωρίτερα,πάντως, ο ανεξάρτητος βουλευτής Αλέκος Παναγούλης, δήλωνε  θιασώτης της απλής αναλογικής, αλλά προσέθετε ότι κατά την ψηφοφορία θα ψηφίσει «όχι» επί της αρχής, «παρών» στο μπόνους των 50 εδρών, ενώ θα υπερψηφίσει την παραχώρηση του δικαιώματος ψήφου στους νέους από 17 ετών.

Ο κ. Παναγούλης είπε, επίσης, ότι το σχέδιο νόμου δεν έχει σχέση με την απλή αναλογική, ενώ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση με την πρότασή της παραδέχεται την ήττα της.

Κουρουμπλής: Παρήλθε η εποχή των μονοκομματικών κυβερνήσεων

"Ξέρετε όλοι ότι, η εποχή των μονοκομματικών κυβερνήσεων έχει παρέλθει και όσοι μελετάμε τις κοινωνικές διεργασίες, γνωρίζουμε ότι ο πολίτης έχει αποδεσμευτεί από την παραδοσιακή του σχέση με τα κόμματα και τηρεί μια διαφορετική στάση" ανέφερε κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια, ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής είπε ακόμη ότι, τα πρόσφατα γεγονότα τα οποία αποσταθεροποιούν την ευρύτερη γεωστρατηγική περιοχή στην οποία βρισκόμαστε, είναι πατριωτικό καθήκον όλων να βρούμε κοινούς τόπους και πρόσθεσε ότι όλοι σήμερα αναγνωρίζουν ότι μέσα σε ένα ρευστό γεωπολιτικό περιβάλλον, η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει την εσωτερική σταθερότητα.

Επίθεση Β. Λεβέντη σε ΝΔ και στη Φ. Γεννηματά

Επίθεση στη ΝΔ, αλλά και στο ΠΑΣΟΚ, για την άρνηση τους να στηρίξουν με την ψήφο τους τον εκλογικό νόμο, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, τονίζοντας ότι η χώρα έχει ανάγκη από κυβερνήσεις συνεργασίας και όχι αυτοδύναμες.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, κατηγορώντας την ότι αθετεί δεσμεύσεις του ίδιου του κόμματος της.

«Δεν θα έχουμε ακυβερνησία με την απλή αναλογική. Και θα μείνει ιστορικό στίγμα και για το ΠΑΣΟΚ και για το Ποτάμι αν δεν την ψηφίσει. Και λέω στην κ. Γεννηματά. Τη νύκτα των εκλογών, πως θα απολογηθεί όταν δει τον γύρο θριάμβου του κ. Μητσοτάκη;» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βασίλης Λεβέντης και προσέθεσε: «Κάθε ένας έχει τις ευθύνες του στην αίθουσα. Να μην ξεχάσει η κ. Γεννηματά ότι τιμωρεί ο λαός όταν προδίδονται οι θεμελιακές θέσεις για τη Δημοκρατία».

Και επεισόδιο με τον Σκανδαλίδη

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο οποίος μιλούσε από τις θέσεις των βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αποκάλεσε τον Βασίλη Λεβέντη, «καθ' όλα συμπαθή, αλλά γραφικό». Και σχολίασε ότι "όλοι γελάμε με όσα λέει ο Λεβέντης".

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, ο οποίος παρακολουθούσε την συνεδρίαση από την τηλεόραση του γραφείου του, επέστρεψε στην αίθουσα της Ολομέλειας, πλησίασε οργισμένος τον Κώστα Σκανδαλίδη, ο οποίος συνέχιζε την ομιλία του, και τον ρώτησε φωνάζοντας. «Ντροπή σου. Με αποκάλεσες γραφικό; Είσαι δεκανίκι της Ν.Δ.»

Στη συνέχεια ο Βασίλης Λεβέντης αποχώρησε.


Ο Κώστας Σκανδαλίδης τήρησε ψύχραιμη στάση, ενώ ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ζήτησε να διαγραφεί από τα πρακτικά «η δήλωση περί γραφικότητας» για τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων και το επεισόδιο έληξε χωρίς άλλη συνέχεια.

Καμμένος: Να ανοίξουμε και την συζήτηση για την αναθεώρηση του συντάγματος

Η απλή αναλογική είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να δώσει στο πολίτη το δικαίωμα να επιλέξει το κόμμα και τον βουλευτή που θα τον εκπροσωπήσει στο ελληνικό Κοινοβούλιο, τόνισε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, κατά την ομιλία του στη Βουλή για τον εκλογικό νόμο.

Ο κ. Καμμένος υπογράμμισε πως σήμερα, πρέπει όλοι να ψηφίσουν την απλή αναλογική , την κατάργηση του μπόνους και την ψήφο στα 17, και μετά, όπως είπε, μπορεί να τεθεί προς συζήτηση το θέμα της ψήφου των ομογενών - ενώ σημείωσε πως πρόταση των ΑΝΕΛ είναι η κατάργηση του ψηφοδελτίου Επικρατείας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, μαζί με τον εκλογικό νόμο «πρέπει να ανοίξουμε και το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης με την κατάργηση του νόμου Περί Ευθύνης Υπουργών, την αύξηση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου ης Δημοκρατίας και την εκλογή του από τον ελληνικό λαό.

Πρόσθεσε επίσης, ότι ήρθε η ώρα για να μπουν όρια στη θητεία των βουλευτών, «ίσως και να δούμε» είπε, «το ασυμβίβαστο μεταξύ υπουργού και βουλευτή».

Θεοδωράκης: Η Βουλή είπε όχι στην εξαπάτηση

«Το σχέδιό σας δεν γκρεμίστηκε από τη Χρυσή Αυγή. Γκρεμίστηκε από τη δική μας σταθερή στάση. Ακόμα κι αν δεν είχε εγκαταλείψει το στρατόπεδο του "ναι" η Χρυσή Αυγή, το αποτέλεσμα θα ήταν 197 ΝΑΙ-103 ΟΧΙ. Ηττηθήκατε». 

Με αυτή τη φράση, με την οποία έκλεισε την ομιλία του, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης επιβεβαίωσε, πριν από λίγο στη Βουλή, την άρνηση του κόμματός του να ψηφίσει την κυβερνητική πρόταση για κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και την καθιέρωση της απλής αναλογικής.

Ο κ. Θεοδωράκης κινήθηκε σε υψηλούς τόνους εναντίον της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι η χώρα δεν χρειάζεται με την κρίση την απλή αναλογική και σημείωσε ότι το κάλεσμά προς το Ποτάμι ήταν ένα κάλεσμα αμηχανίας και προσέθεσε:« Είναι παράξενο πως ένα «αριστερό κόμμα» που από την πρώτη ημέρα κυβερνά σε συνεργασία με ένα «ακραίο συντηρητικό κόμμα» ανακάλυψε ξαφνικά - με 18 μήνες καθυστέρηση - την αξία των «κυβερνήσεων προοδευτικής συνεργασίας».

Αποκάλυψε, επίσης, ότι στο διάλογο που είχαν, πέρσι το καλοκαίρι, ο ίδιος, η κ. Γεννηματά και ο πρωθυπουργός, εκείνοι τον πίεζαν για αλλαγή του εκλογικού νόμου κι εκείνος διαβεβαίωνε ότι δε θα προχωρούσε σε εκλογές, για να προσφύγει στις κάλπες λίγο αργότερα...

Μητσοτάκης: Απλή αναλογική σημαίνει ακυβερνησία

Για μικροκομματικές μεθοδεύσεις, σχέδιο ακυβερνησίας και πολιτικό αμοραλισμό κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Βουλή για τον εκλογικό νόμο.

«Οδεύετε σε μια βαριά ήττα στις επόμενες εκλογές και γι' αυτό προσπαθείτε να στερήσετε την εξουσία από τη ΝΔ» είπε ο κ. Μητσοτάκης και προσέθεσε: «Θέλουνε ακυβερνησία και παίζουν παιχνίδια με τους θεσμούς επειδή ξέρουν ότι όποτε κι αν γίνουν εκλογές θα ηττηθούν κατά κράτος, και προσπαθούν να διατηρήσουν την πρόσβαση στην εξουσία ακόμη και από θέση μειοψηφίας».

Ο εκλογικός νόμος δεν θα ισχύσει, γιατί θα βρει απέναντι μία συμμαχία πολιτικών δυνάμεων που θα ακυρώσουν στο σχέδιο για ακυβερνησία στην επόμενη Βουλή, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Κουτσούμπας: Ο εκλογικός νόμος προωθεί τη συναίνεση για να προχωρούν οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση άσκησε από το βήμα της Βουλής, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί τον εκλογικό νόμο επιχειρώντας να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τις επερχόμενες αλλαγές στα εργασιακά και έκανε λόγο για "αντιλαϊκές ανατροπές" και "παραπέρα ξεζούμισμα των λαϊκών στρωμάτων".

Ανέφερε επίσης, ότι ο διάλογος μεταξύ ΣΕΒ και Κομισιόν αποσκοπεί στην εξαπάτηση και την χειραγώγηση των εργαζομένων, ενώ κατηγόρησε την ΓΣΕΕ ότι "συμμετέχει με θέρμη σε αυτό το διάλογο", χαρακτηρίζοντας "κυβερνητικό μύθο", ότι η Κομισιόν έχει ηπιότερες θέσεις στα εργασιακά από το ΔΝΤ.

Για την ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, και το Ποτάμι, ανέφερε ότι η μόνη κριτική που ασκούν στην κυβέρνηση, είναι ότι δεν προχωρά με ταχύτητα τις αναδιαρθρώσεις. Για την Ένωση Κεντρώων ότι παίζει το ρόλο του "λαγού σε όλα τα αντιδραστικά μέτρα", και για τη Χρυσή Αυγή ότι "σκίζεται για τη στήριξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας, δηλαδή της ανάκαμψης των κερδών των καπιταλιστών".

Γεννηματά: Ψάξτε αλλού για θηράματα στις παγίδες σας

Από το βήμα της Βουλής η Φώφη Γεννηματά έστρεψε τα βέλη της πρωτίστως στη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αλλά και στην ΝΔ για την άρνησή τους να δείξουν συναίνεση με βάση την πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, για αναλογικό εκλογικό σύστημα.

«Να μη κοιτούν λοιπόν προς τα εμάς όσοι ψάχνουν είτε άλλοθι και δεκανίκια είτε "πρόθυμους και χρήσιμους ηλιθίους". Σε μας να κοιτάξουν, όταν μπορούν να μας κοιτάξουν στα μάτια», τόνισε η Φώφη Γεννηματά κλείνοντας την ομιλία της, καθιστώντας σαφές ότι, δεν θα στηρίξει την κυβερνητική πρόταση.

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης επανέλαβε την πρότασή της για συναίνεση στο ζήτημα του εκλογικού νόμου, ενώ έστειλε μήνυμα σε στελέχη στο εσωτερικό του κόμματός της λέγοντας ότι, η θέση για κυβερνητική συνεργασία είναι σαφής και δεδομένη. 

Και κατέληξε: «Το ξεκαθαρίζω λοιπόν, μην γίνει κανένα λάθος. Η λεηλασία της Δημοκρατικής Παράταξης έλαβε τέλος! Όσοι ονειρεύονται να γίνουν υπουργοί του Τσίπρα ή του Μητσοτάκη με την Δημοκρατική Συμπαράταξη τσόντα, να φροντίσουν έγκαιρα να χωρέσουν και στα ψηφοδέλτια τους!»

Τσίπρας: Με την απλή αναλογική το παρελθόν δεν μπορεί να έχει μέλλον στον τόπο 

Στην τοποθέτησή του, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι "με την απλή αναλογική το παρελθόν δεν μπορεί να έχει μέλλον στον τόπο". Και πρόσθεσε: "προτείνουμε απλή αναλογική για την ισοτιμία της ψήφου. Επιχειρούμε βήματα μιας βαθιάς δημοκρατικής μεταρρυθμιστικής τομής

Όσο για την ψήφο της Χρυσής Αυγής, υποστήριξε ότι "ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε και δεν έχει Μπαλτάκους που συνομιλούν κρυφά με τη Χρυσή Αυγή. Ουδέποτε απευθυνθήκαμε ούτε μας ενδιαφέρει να απευθυνθούμε στη ΧΑ για την αλλαγή του εκλογικού νόμου".

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι "από έναν άγονο δικομματισμό του παρελθόντος, μπορούμε να περάσουμε σε ένα γόνιμο διπολισμό με κυβερνήσεις συνεργασίας".

Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η απλή αναλογική, την οποία χαρακτήρισε «εμβληματικό αίτημα Δημοκρατίας και λαϊκής κυριαρχίας», ικανοποιεί το σύγχρονο αίτημα της κοινωνικής πλειοψηφίας, για εξορθολογισμό και ανανέωση του πολιτικού συστήματος. «Η μεταρρύθμισή μας θα απελευθερώσει την κοινωνία από τη διαφθορά και το πολιτικό σύστημα από την εξάρτηση με την οικονομική ολιγαρχία», εξήγησε.

Aναφερόμενος στην παραχώρηση δικαιώματος ψήφου στα 17, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στη νεολαία. «Να μην ενδώσουν στην αποπολιτικοποίηση, να πάρουν τις ζωές τους στα χέρια τους», συμπλήρωσε.

Αναφέρθηκε και στην αδειοδότηση μόνον τεσσάρων καναλιών: «Παρά τα προσκόμματα και τις αντιδράσεις του κατεστημένου προχωρά η πρωτοβουλία για νομιμότητα στο τηλεοπτικό τοπίο, που θα γίνει παρά τις αντιδράσεις», υποστήριξε.