Τίποτα δεν έδειχνε πως θα γινόταν τέτοιος χαμός, στο δημοτικό συμβούλιο, για τα τραπεζοκαθίσματα, Έφθανε, όμως, στο τέλος της συζήτησης επί των προτάσεων που κατέθεσε για το θέμα η παρέμβαση ενός συμβούλου για να... γίνει της τρελής το μαλλί!Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:

Να μαζεύει ο δήμος τα παράνομα τραπεζοκαθίσματα, πρότεινε ο Συμπαραστάτης του Δημότη, Απ. Αγγελόπουλος, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Θεσσαλονίκης, που είναι σε εξέλιξη.


Ο κ. Αγγελόπουλος, επισήμανε ότι η συνεχής επιβολή προστίμων δεν έχει περιορίσει το φαινόμενο, ενώ τόνισε πως το υπάρχον νομικό πλαίσιο έχει κενά. Πρότεινε, ακόμη, να υπάρξει άμεσα συντονισμός των εμπλεκόμενων φορέων.

"Πάρα πολύ καλές" χαρακτήρισε τις προτάσεις του Συμπαραστάτη ο Μπουτάρης. "Δεν είμαστε σίγουροι αν θα γίνει αλλαγή στη νομοθεσία. Οι προτάσεις μας πρέπει να γίνουν μέσω ΚΕΔΕ και να κάνουμε άμεσα συνάντηση Περιφέρειας - Αστυνομίας και άλλων φορέων, διότι χρειάζεται επιτάχυνση", τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης. 

Μπουτάρης: Απορώ πώς μιλάνε στις καφετέριες με τη μουσική στο τέρμα

Υπογράμμισε πως "είναι πέντε έξι υπηρεσίες οι οποίες αποφασίζουν για το ίδιο πράμα, χωρίς να ενδιαφέρεται η μία για το τι λέει η άλλη. Αυτό δεν μπορεί να συνεχίσει".

Ο κ. Μπουτάρης ζήτησε "να διαλυθεί ο μύθος ότι η Θεσσαλονίκη είναι φραπεδούπολη. Έχετε δει πώς είναι η Πάτρα, ο Βόλος";  Υποστήριξε, μάλιστα, ότι μεγαλύτερο πρόβλημα από όλα είναι ο θόρυβος: "Απορώ πώς μιλάνε μέσα στις καφετέριες με αυτό το μέγεθος μουσικής. Η κατάληψη του δημόσιου χώρου είναι μια παρανομία που μπορεί να χτυπηθεί. Τον θόρυβο πρέπει να περιορίσουμε", είπε.

Ο δήμαρχος επικαλέστηκε την έλλειψη δημοτικών αστυνόμων, είπε ότι σε κάποια πεζοδρόμια κάνεις... σλάλομ για να περάσεις. Ειδικά για την παραλιακή, είπε χαρακτηριστικά: "Υπάρχουν τέσσερα μαγαζιά στην παραλία που έχω υποσχεθεί προσωπικά ότι θα τα κλείσω"!

Λίγο αργότερα, όμως, ο αντιδήμαρχος Έργων και Καθαριότητας υποστήριξε πως η κατάσταση στην πόλη έχει βελτιωθεί, ενώ παλιότερα δεν έβρισκες χώρο να περάσεις! Αλλά και ο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης, Π. Λεκάκης, υποστήριξε πως "παλιότερα γίνονταν μετακινήσεις ελεύθερων χώρων με υπογραφές που κανείς δεν ξέρει ποιος τις έβαζε", ενώ τώρα, όπως υποστήριξε "αυτά τέλειωσαν".

Καλαφάτης: Πλήρης αποτυχία της διοίκησης

Λίγο νωρίτερα, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Εντάξει", βουλευτής της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης, έλεγε: «Μια πλήρης αποτυχία είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής της διοίκησης του δήμου, στο θέμα των τραπεζοκαθισμάτων –κι ας ήταν μια βασική προμετωπίδα στην ατζέντα της διοίκησης, για την εκλογή της». 

Ο κ. Καλαφάτης πρότεινε να γίνει, το γρηγορότερο, διαβούλευση με τις παρατάξεις και τις αρμόδιες υπηρεσίες, για να προκύψουν προτάσεις του δήμου, καθώς «η δημιουργία νομικού πλαισίου είναι δουλειά της οποιασδήποτε κυβέρνησης». Και κατέληξε χαρακτηρίζοντας «κόλαφο για τη διοίκηση» το φαινόμενο των τραπεζοκαθισμάτων στη Θεσσαλονίκη.

Την ανάγκη απελευθέρωσης των δημόσιων χώρων, υπογράμμισαν η επικεφαλής της παράταξης "Θεσσαλονίκη - Ανοικτή Πόλη" Ρία Καλφακάκου κι ο επικεφαλής της παράταξης "Μένουμε Θεσσαλονίκη", Γιώργος Ρακκάς.

Χρήσιμη διαδικτυακή εφαρμογή για τους πολίτες

Ο κ. Λεκκάκης παρουσίασε και την εφαρμογή που ετοίμασε ο δήμος Θεσσαλονίκης, μέσω της οποίας, από την ιστοσελίδα του Δήμου ο δημότης, μπορεί να διαπιστώσει αν κάποιο κατάστημα έχει άδεια λειτουργίας, πόσους πελάτες μπορεί να δέχεται εντός κι εκτός, αλλά και την άδεια κοινοχρήστου χώρου του κάθε καταστήματος (ως τώρα έχουν ψηφιοποιηθεί 510 άδειες από το σύνολο των 19.000 καταστημάτων της Θεσσαλονίκης). "Έτσι ο κάθε πολίτης μπορεί να δει αν αυτό που βλέπει είναι νόμιμο ή παράνομο", κατέληξε.

"Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι αδυσώπητα. Δε θα μου κρεμάνε κάθε μέρα στο λογαριασμό μου ότι εδώ γίνεται αυτό κι εκεί εκείνο. Εδώ ο ρόλος μας είναι θεσμικός και θεσμικά θέλουμε να αποκατασταθεί η τάξη. Εδώ έχουμε κανόνες, που υπερασπίζονται τους ανάπηρους, τις εγκύους, τα μικρά παιδιά. Το κέρδος δεν μπορεί να είναι υπεράνω του δημοσίου συμφέροντος και του δημοσίου χώρου", τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Παν. Αβραμόπουλος.

Καβγάς Κιοσέογλου - Καλαφάτη

Ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για δράσεις Δημόσιας Τάξης, Λ. Κιοσέογλου, στην τοποθέτησή του, αφού άνοιξε κουβέντα με τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης ("θα σου απαντήσω πολιτικά", του είπε κι ο κ. Καλαφάτης απάντησε "όπως θες να απαντήσεις, παίζω σε... όλα τα γήπεδα), υπερασπίστηκε τους ελεγκτές δημοσίων χώρων και τόνισε:

"Έχουμε να αντιμετωπίσουμε μεγάλα καταστήματα, με καλούς δικηγόρους και πρέπει να προσέχουμε, για να μην είμαστε υπόλογοι".

Υποστήριξε πως "γίνεται αγώνας μαζί με τους εργαζόμενους", ευχήθηκε "οι υπηρεσίες να μάθουν να λειτουργούν μόνες τους και να μη χρειάζονται έναν αιρετό να τους πει ποιον θα ελέγξουν" κι απάντησε στον κ. Καλαφάτη: "Αυτό το μπάχαλο χωρίς ελεγκτικούς μηχανισμούς στην πόλη, ποιος το ψήφισε στη Βουλή; Ποιος ψήφισε την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας"; 

Ο κ. Καλαφάτης πήρε το λόγο και απάντησε:

Καλαφάτης: Last year. Μιλάς δέκα λεπτά για θέμα που δε συζητάμε. Θα έρθει η ώρα σου για να αντιπολιτευτούμε και σε σένα.

Κιοσέογλου: Θα πούμε ποιοι ψηφίζουν τι στις επιτροπές...

Καλαφάτης: Τι εννοείς; Να πεις τι εννοείς! Ψηφίζουν κάπως οι "Εντάξει".

Κιοσέογλου: Έχετε το μπούμεραγκ (δείχνοντας τον κ. Κούβελα) και δε μας αφήνει να μιλάμε. Εγώ εδώ κάνω ψυχοθεραπεία και δεν κάνω καριέρα. Εσύ (προς τον κ. Καλαφάτη) κάνεις καριέρα.

Καλαφάτης: Θα πληρώνουμε την ψυχοθεραπεία σου; Θα πληρώνει ο κόσμος την ψυχοθεραπεία σου;

Κούβελας: Θα πρέπεί κ. Κιοσέογλου να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό, εμείς δεν μπορούμε να σας βοηθήσουμε.

Στο σημείο αυτό παρενέβη ο πρόεδρος του σώματος και δήλωσε πως η συζήτηση ολοκληρώθηκε.