Το θέμα των συντάξεων που μειώνονται φιγουράρει στα περισσότερα σημερινά πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.


Αναλυτικά:

ΑΚΡΟΠΟΛΗ: 85 δισ για εξοπλιστικά το "διαβατήριο" για το ευρώ
Η εφημερίδα κατηγορεί τη διακυβέρνηση Σημίτη για την κατάντια της χώρας και γράφει: "Την περίοδο 1998-2003, μας φόρτωσαν τα 85 δισ. ευρώ (ο Καραμανλής έκανε μόνο μία αγορά 40 F16, αξίας 2 δισ.ευρώ) μέσω αγορών για εξοπλισμούς, που μας εκτόξευσαν στις πέντε πρώτες χώρες παγκοσμίως σε επίπεδο εισαγωγής εξοπλισμών".

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "Ξένοι στη διοίκηση του ΤΧΣ".
Η εφημερίδα γράφει ότι "το "ξήλωμα" της σημερινής διοίκησης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), προκειμένου να αντικατασταθεί από ξένους (!) τεχνοκράτες, έχουν δρομολογήσει, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, οι Ευρωπαίοι δανειστές μας, στο πλαίσιο της προσπάθειάς τους για πλήρη αναδιάταξη του εγχώριου τραπεζικού τοπίου και τοποθέτηση εκλεκτών τους στη διοίκηση των εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων".

ΕΘΝΟΣ: "Έξτρα ΕΝΦΙΑ για αγροτεμάχια εκτός σχεδίου".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "εντός συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ μπαίνουν για πρώτη φορά και τα εκτός σχεδίου οικόπεδα και αγροτεμάχια και έτσι τα νέα εκκαθαριστικά του φόρου που αναμένεται να αναρτηθούν στο Taxisnet τον Αύγουστο θα είναι "φουσκωμένα" για χιλιάδες ιδιοκτήτες που με τον συνυπολογισμό του αγροτεμαχίου που έχουν στην κατοχή τους η αξία της ακίνητης περιουσίας τους ξεπερνά τα 200.000 ευρώ".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Σερ Μαρκεζίνης σε ρόλο... Φάραντζ: "Το Brexit θα ξεσηκώσει και τους Έλληνες"
Αναφερόμενη στον Βασίλη Μαρκεζίνη, η εφημερίδα γράφει: "Μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό διαβλέπει την διάλυση της ΕΕ, με νέους υποψήφιους την Σουηδία, την Ιταλία, την Ισπανία και στο βάθος... την Γαλλία. Το πιο σημαντικό: Προβλέπει ότι το Brexit σύντομα "θα ξεσηκώσει και τους Έλληνες που τώρα κάθονται στον καναπέ"! Ας δούμε τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης και ποιες αιτίες προσδιορίζει ως κίνητρο της αρνητικής στην ΕΕ ψήφου των Βρετανών: - Αντίδραση στις απειλές των Ευρωπαίων και της παγκοσμιοποίησης".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ψυχρολουσία Νο2 στα ΑΤΜ για συνταξιούχους Δημοσίου"΄.
Η εφημερίδα γράφει ότι "ψυχρολουσία περιμένει σήμερα 284.122 συνταξιούχους του Δημοσίου που θα σπεύσουν στα ΑΤΜ και στις τράπεζες για να πληρωθούν το μέρισμα από το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, καθώς θα διαπιστώσουν ότι τα νέα μηνιαία ποσά είναι μειωμένα από 37% ως 54% για την πλειοψηφία των δικαιούχων".

ΕΣΤΙΑ: "Θαυμαστές του Πούτιν οι Έλληνες".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "μόνον οι Έλληνες μεταξύ των ευρωπαϊκών εθνών έχουν θετική άποψη για τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Συμφώνως προς το Κέντρο Ερευνών Pew, εμπιστοσύνη προς τον Ρώσο Πρόεδρο δηλώνει ότι έχει το 53% των Ελλήνων, ποσοστό που όμοιό του μόνον στην Κίνα καταγράφεται. Απεναντίας, στην Ευρώπη κυμαίνεται από 38% στην Ουγγαρία, μέχρι 7%, στην Πολωνία".

Η ΑΥΓΗ: "Υπό το βλέμμα της ΕΛ.ΑΣ. η δολοφονία".
Σύμφωνα με την εφημερίδα "κατάθεση-σοκ για την ανεκτική στάση της Αστυνομίας, και εν προκειμένω της ομάδας ΔΙΑΣ, στη δολοφονία του Π. Φύσσα, αλλά και τις "αδελφικές" σε πολλές περιπτώσεις σχέσεις της Χρυσής Αυγής με την ΕΛ.ΑΣ. έδωσε χθες ο αυτόπτης μάρτυρας Δ. Χατζησταμάτης, τότε εξωτερικός φρουρός στις φυλακές Κορυδαλλού".

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: "Δημόσιοι Υπάλληλοι:Όλο το σχέδιο για την κινητικότητα".
Σύμφωνα με την εφημερίδα "σε τρεις φάσεις κάθε χρόνο, ξεκινώντας από το 2017, θα εφαρμόζεται το ενιαίοι και καινοτόμο σύστημα κινητικότητας στον δημόσιο τομέα. Όλες οι κενές θέσεις θα δημοσιοποιούνται σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, με τον υποψήφιο προς μετακίνηση να έχει στα χέρια του τον "χάρτη" των αιτημάτων των υπηρεσιών".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Όπισθεν ολοταχώς με Cosco".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "σε ολική αναδίπλωση υποχρεώθηκε η κυβέρνηση όσον αφορά τον κυρωτικό νόμο της σύμβασης παραχώρησης μεταξύ ΟΛΠ και ελληνικού Δημοσίου, μετά την αγανακτισμένη αντίδραση της Cosco στην κατάθεση στη Βουλή κειμένου διαφορετικού από το συμφωνηθέν. Χθες, με νομοθετικές βελτιώσεις που κατατέθηκαν στη Βουλή, ενσωματώθηκαν στον κυρωτικό νόμο όλες οι διορθώσεις στα σημεία που εντόπισε ως "προβληματικά" η κινεζική εταιρεία".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Δεσμευμένοι στην κεντρική θέρμανση
Η εφημερίδα δημοσιεύει δικαστική απόφαση η οποία απορρίπτει την αίτηση ενοίκου διαμερίσματος σε πολυκατοικία να βάλει ατομικό σύστημα θέρμανσης στο διαμέρισμά του, αναγκάζοντάς τον να ακολουθήσει την κεντρική θέρμανση, με όποιο σύστημα είναι αυτό, καθώς τέτοιο είδος προϋπήρχε στο ακίνητο.

ΜΑΚΕΛΕΙΟ: Σέχτα ΣΥΡΙΖΑ
Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι "τα τρία «αρπακτικά» που κάνουν κουμάντο στον Τσίπρα και τον βάζουν να υπογράφει στα τυφλά, δεν είναι κάποιοι χθεσινοί «κτήτορες» της εξουσίας αλλά παλιά «μπουμπούκια» στο επάγγελμα του πολιτικού και των πολύ «πλούσιων αντιστασιακών αγώνων», εκμεταλλευόμενοι τις βρωμιές και τις συνδικαλιστικές παγαπονδιές της ξοφλημένης, ξεπουλημένης και γεμάτης κατεργαραίους μελλονπκούς καπιταλιστές της γενιάς του Πολυτεχνείου". 

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Κουνάει και το δάχτυλο στους συνταξιούχους που χάνουν το ΕΚΑΣ!".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "προκλητικός και κυνικός απέναντι στους χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους εμφανίστηκε χτες ο υφυπουργός Εργασίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ αναφορικά με το ΕΚΑΣ. Όλα αυτά μια μέρα μετά την εφαρμογή της περικοπής με την καταβολή της σύνταξης του Ιούλη και ενώ τη Δευτέρα καταβάλλονται μειωμένες και οι επικουρικές συντάξεις. Με την Ερώτηση που κατέθεσε, το ΚΚΕ ζητούσε να ακυρωθούν οι διατάξεις που καταργούν το ΕΚΑΣ και επιφέρουν απώλειες στο εισόδημα χιλιάδων συνταξιούχων, ύψους 2,4 δι.σ ευρώ, στην τετραετία 2016-2019".

ΤΑ ΝΕΑ: "Φωνή αγωνίας για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "αναφορές σε παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη αλλά και ανησυχία για τις συμπεριφορές ορισμένων λειτουργών της διατύπωσε χθες, κατά την αποχαιρετιστήρια δήλωσή της, η Ευτέρπη Κουτζαμάνη που ολοκλήρωσε τη θητεία της ως εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Με τη σοβαρότητα και την προσοχή που επιβάλλεται, εξέφρασε με σαφήνεια την αγωνία της για το κύρος του τρίτου πυλώνα της δημοκρατίας".

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Καρκίνος «θρέφεται» από λίπος, για να μεγαλώσει
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "οι ερευνητές διαπίστωσαν στο εργαστήριο ότι αυτό που τα καρκινικά κύτταρα πραγματικά χρειάζονται είναι το λίπος. Η ανακάλυψη ίσως οδηγήσει σε μια εντελώς νέα προσέγγιση για τη θεραπεία της νόσου, η οποία θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε νέα φάρμακα τα οποία είναι σε θέση να παρατείνουν σημαντικά τη διάρκεια ζωής των ασθενών. Τα γλοιώματα είναι από τους δυσκολότερους καρκίνους με το 60% των πασχόντων να πεθαίνουν μέσα σε ένα χρόνο". 

ESPRESSO: Γυναίκα έγινε άνδρας χωρίς χειρουργείο
Η εφημερίδα γράφει: "Με μια απόφαση-σταθμό για τα ελληνικά δικαστικά χρονικά αλλά και την κοινότητα των διεμφυλικών (τρανς), το δικαστήριο ουσιαστικά επέτρεψε την αλλαγή φύλου μιας νεαρής μόνο με χαρτιά, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο στους διεμφυλικούς να διεκδικήσουν αναγνώριση του φύλου που επιθυμούν, χωρίς απαραιτήτως να έχουν υποβληθεί σε επέμβαση".

FREDDO: Γιος υπουργού έμπλεξε σε συμμορία που έκλεβε σπίτια
Η εφημερίδα διευκρινίζει ότι ο γιος υπουργού είναι θύμα της συμμορίας και γράφει: "ο γιος του 76χρονου πρώην υπουργού Βασίλη Σαραντίτη, αν και διαθέτει μεγάλη εμπειρία στις αγορές πολυτελών κατοικιών επενδύοντας σε real estate, από τα μεγάλα σαλόνια βρέθηκε με... κλειστά μάτια να έχει πέσει θύμα του 68χρονου απατεώνα, του γνωστού «Ηρακλή»".

Kontranews: "Καταρρέει ο γερμανικός κολοσσός Deutsche Bank. Σοκ για την παγκόσμια οικονομία".
Σύμφωνα με την εφημερίδα "γελοιοποιήθηκαν, εξευτελίστηκαν και διασύρθηκαν για μια ακόμα φορά οι συστημικοί παπαγάλοι των πληρωμένων μέσων ενημέρωσης και οι ειδικοί της συμφωνίας, που προέβλεπαν τη συντέλεια του κόσμου και την κατάρρευση της Μεγάλης Βρετανίας, μετά την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση".

STAR PRESS: Ριάλιτι ακολασίας στην Κέρκυρα
"Το τηλεοπτικό συνεργείο βρετανικού καναλιού που βρίσκεται στην περιοχή πραγματοποιεί γυρίσματα για ριάλιτι που θα προβληθεί στην Αγγλία και το περιεχόμενο των επεισοδίων είναι τουλάχιστον ελεεινό, δείχνοντας την κατάντια των νέων Βρετανών που έρχονται στην πανέμορφη Κέρκυρα και κάνουν τα πάντα δίχως κάποιο όριο. Μακριά από τα βλέμματα των γονιών τους, έφηβοι και νέοι χάνουν κάθε έλεγχο και επιδίδονται σε κάθε είδους ακρότητα, ενώ το τηλεοπτικό κανάλι «εκμεταλλεύεται» την ελαφρότητα της ηλικίας τους αλλά και το γεγονός ότι δεν έχουν κάποια συναίσθηση, αφού τις περισσότερες ώρες τηε ημέρας βρίσκονται υπό την απόλυτη επήρεια του αλκοόλ και δημιουργεί ριάλιτι σόου", γράφει η εφημερίδα.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Στροφή σε ασφαλή καταφύγια".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "φυγή προς τα ασφαλή καταφύγια και αποφυγή ενεργητικών ρίσκου χαρακτήρισαν τις επιλογές των επενδυτών το α΄εξάμηνο του 2016 στις διεθνείς κεφαλαιαγορές. Πετρέλαιο και χρυσός υπήρξαν οι αδιαφιλονίκητοι νικητές του β΄τριμήνου, παρά την έντονη μεταβλητότητα και αβεβαιότητα των αγορών κατά τη διάρκεια του α΄εξαμήνου του 2016, ενώ στον αντίποδα βρέθηκαν τα χρηματιστήρια-κυρίως οι μετοχές σε Κίνα και Ευρωζώνη- και η στερλίνα, που δέχτηκαν καίριο πλήγμα από το Brexit".

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Οδυνηρές ανατροπές στις νέες συντάξεις'.
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "μικρότερες και χωρίς επιδόματα κύριες συντάξεις (λόγω των χαμηλότερων ποσοστών αναπλήρωσης που ισχύουν για συντάξιμες αποδοχές πάνω από 1.000 ευρώ ή με περισσότερα από 25 χρόνια ασφάλισης και της κατάργησης των ειδικών, ανά ταμείο επιδομάτων γάμου και τέκνων) θα λαμβάνουν όσοι υπέβαλαν μετά τις 12 Μαϊου αίτηση συνταξιοδότησης ή διέκοψαν το επάγγελμά τους ή δεν είχαν συμπληρώσει ως τότε την προβλεπόμενη ηλικία για την είσπραξη της σύνταξης".