Ομόφωνα αποδεκτή έγινε από τα μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΡΡ - ΕΛΚ) της Επιτροπής Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η πρόταση του
Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, να πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του ΕΛΚ στη Θεσσαλονίκη στις 16 Σεπτεμβρίου 2016 για το κορυφαίο ζήτημα του προσφυγικού – μεταναστευτικού.

Η συνεδρίαση του ΕΛΚ, αποφασίστηκε να γίνει για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, ώστε τα μέλη του ισχυρότερου κόμματος στην ΕΕ να αποκτήσουν ίδια άποψη για τη λειτουργία των κέντρων μετεγκατάστασης και φιλοξενίας των προσφύγων και μεταναστών και να αντιληφθούν πλήρως τις επιπτώσεις που έχει η άρνηση της Ευρώπης μέχρι σήμερα να δεχτεί το πάγιο ελληνικό αίτημα για αναλογικό επιμερισμό του προβλήματος σε όλη την ΕΕ.

Στη συνεδρίαση της Θεσσαλονίκης για το προσφυγικό θα συμμετάσχουν τα μέλη του ΕΛΚ που μετέχουν στην Επιτροπή Περιφερειών, Ευρωπαίοι Επίτροποι, Ευρωβουλευτές, ο Πρόεδρος του ΕΛΚ και σημαίνοντα στελέχη από όλη την Ευρώπη.

«Η Ευρώπη ήρθε η ώρα επιτέλους να αναλάβει τις ευθύνες της και να αποδεχτεί το εθνικό μας αίτημα για αναλογικό επιμερισμό των προσφύγων σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, με βάση τα πληθυσμιακά τους μεγέθη. Η Ελλάδα αφέθηκε μέχρι σήμερα μόνη της να διαχειριστεί ένα ζήτημα, που οφείλει να διαχειριστεί ολόκληρη η Ευρώπη. Γι’ αυτό ακριβώς ζήτησα να έρθουν στη Θεσσαλονίκη τα μέλη του ΕΛΚ από όλη την Ευρώπη, για να διαπιστώσουν τι ακριβώς συμβαίνει και να αντιληφθούν πόσο σημαντικό είναι να αναλάβουν τις ευθύνες τους», δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας.