Οικονομικά θέματα και στα σημερινά πρωτοσέλιδα.


Αναλυτικά:

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Μειώσεις σε όλες τις συντάξεις κάθε τρία χρόνια!
Η εφημερίδα προτάσσει «τι πέρασε στα «ψιλά γράμματα» του ασφαλιστικού νόμου το υπουργείο Εργασίας Κλειδί οι αναλογιστικές μελέτες για τα Ταμεία, που θα επικυρώνονται από την Ε.Ε.».

ΕΘΝΟΣ: Το νέο Δημόσιο με fast track διαδικασίες
Όπως προαναγγέλλει η εφημερίδα «με «υλικά» το νέο πλαίσιο κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων, τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων, τη μετεκπαίδευση του προσωπικού και τη στοχοθεσία ανά έτος σε υπαλλήλους και υπηρεσίες, χτίζει η κυβέρνηση το νέο Δημόσιο τους επόμενους έξι μήνες. Οι απαραίτητες νομοθετικές και οργανωτικές προεργασίες θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2016 και από την επόμενη χρονιά αναμένεται να ξεκινήσει η διαμόρφωση των νέων κρατικών υπηρεσιών».

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Επιχειρηματίες και εφοπλιστές που «στηρίζουν» τον Βασιλιά
Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι «αυτοί οι άνθρωποι βρίσκονται σε συχνή επαφή με την τέως βασιλική οικογένεια και πιέζουν ασφυκτικά, τόσο για το τέλος της πρώτης δημοκρατικά εκλεγμένης αριστερής κυβέρνησης στην Ελλάδα όσο και για έναν έντιμο συμβιβασμό με τους δανειστές της. Οι ίδιοι άνθρωποι ήδη έχουν ανοίξει διάλογο και με μια πλειάδα ανθρώπων εντός της Επικράτειας, που είναι ακόμη - ακόμη, ενεργοί στο υπό διάλυση πολιτικό Σύστημα. Και όλα βαίνουν όπως ακριβώς έχουν οργανωθεί από τους κύκλους επαφών της ίδιας της οικογένειας».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ασφυκτικό πρέσινγκ στους δανειολήπτες.
Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι «η κυβέρνηση οδηγήθηκε σε ακόμη μια… άτακτη οπισθοχώρηση αποδεχόμενη το αίτημα των δανειστών για άμεση διαχείριση των δανείων, που έχουν συναφθεί με υποθήκη ή με προσημείωση υποθήκης πρώτης κατοικίας αντικειμενικής αξίας μέχρι 140.000 ευρώ, από εξειδικευμένες εταιρίες, τις λεγόμενες Εταιρίες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΔΑΔΠ). Κι αυτό, πριν καλά καλά προλάβουν να εφαρμοστούν οι διατάξεις του «πολυνόμου» που ήρθε στη Βουλή τον περασμένο μήνα, βάσει των οποίων δινόταν μια περίοδος χάριτος 19 μηνών, μέχρι δηλαδή το τέλος του 2017, για τη μετάβαση στο καθεστώς της διαχείρισης και αυτής της ευαίσθητης κατηγορίας δανειοληπτών».

Η ΑΥΓΗ: Ο Μίτος της οικονομίας
«Γ. Δραγασάκης και Γ. Χουλιαράκης εξηγούν πώς θα βγούμε από τον λαβύρινθο της κρίσης. Δραγασάκης: Μπορούμε πλέον να σχεδιάσουμε σε ευρύ ορίζοντα. Επανεξετάζουμε τον νόμο για τη διοίκηση των τραπεζών. Πρέπει να εφεύρουμε εξαρχής τους θεσμούς, με τρόπο που να υπηρετούν τους εργαζόμενους και να δημιουργούν τις βάσεις για βιώσιμη, δίκαιη και αλληλέγγυα κοινωνία. Χουλιαράκης: Μπήκαν οι βάσεις για επανεκκίνηση της οικονομίας με τρόπο βιώσιμο», γράφει η εφημερίδα κι εμείς κάνουμε το σταυρό μας...

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Τριπλή μέγγενη σε συντάξεις και εισφορές
Όπως τονίζει η εφημερίδα «από αυτό το μήνα και μετά «τρέχουν» οι αρνητικές αλλαγές ως προς τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων (κύριας και επικουρικής), των μερισμάτων, αλλάζει άρδην (και καταργείται το 2019) το καθεστώς για ΕΚΑΣ, δεν χορηγούνται συντάξεις χηρείας και διπλές συντάξεις και, επιπλέον, προστίθεται χρόνος στην αναγκαία ηλικία συνταξιοδότησης».

Η ΕΠΟΧΗ: Βάλς στην Αθήνα, ρόκ στο Παρίσι
«Η επίσκεψη του γάλλου πρωθυπουργού στην Αθήνα, που για την ελληνική κυβέρνηση μέτρησε σαν ένδειξη πολιτικής και οικονομικής στήριξης σε μια στιγμή που το σύνολο της αντιπολίτευσης εντείνει την αμφισβήτησή της, για τον ίδιο τον κ. Βαλς θα πρέπει να βιώθηκε σαν σύντομο διάλειμμα από την ισχυρή και επίμονη πίεση που ασκούν στην κυβέρνησή του τα εργατικά συνδικάτα», γράφει η εφημερίδα.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Οι φόροι φέρνουν black out στην οικονομία
«Μείον 7,8% οι πωλήσεις στα σούπερ μάρκετ, μείον 13% στα τρόφιμα, αύξηση στα «φέσια» της ΔΕΗ και έρχεται νέο κύμα. Αποφασιστικό χτύπημα στο εισόδημα των νοικοκυριών, και κατ’ επέκταση στην κατανάλωση και ευρύτερα στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, αναμένεται να επιφέρει το μπαράζ των νέων φόρων που άρχισαν να εφαρμόζονται από την 1η Ιουνίου», επισημαίνει η εφημερίδα.


ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ KONTRA NEWS: Ο βασιλιάς "σερβίρει" τον Νικόλαο!
Με καθυστέρηση αρκετών ημερών η εφημερίδα αντιλήφθηκε ότι ο τέως έδωσε τηλεοπτική συνέντευξη.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ της Κυριακής: Το προσφυγικό καθήλωσε τον τουρισμό
Σύμφωνα με την αστυνομία, «οι δυσοίωνες προβλέψεις αναγκάζουν ξενοδόχους, ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων και κάμπινγκ να συγκρατήσουν τις τιμές, παρά την αύξηση του ΦΠΑ. Χαμένος μήνας για Χαλκιδική και Πιερία ο Μάιος, και λόγω διαπραγμάτευσης. Οι ελπίδες για ανάκαμψη στρέφονται στους Ρώσους, οι οποίοι, όμως, περιμένουν ως και 17 ημέρες για να εξασφαλίσουν βίζα για την Ελλάδα, όταν χρειάζονται μόνον 48 ώρες για έκδοση βίζας προς Ισπανία».

Ο ΛΟΓΟΣ: Σκόπελος στη συμφωνία το υπερταμείο
«Μπορεί η Βουλή να ψήφισε άρον άρον και τα τελευταία προαπαιτούμενα προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να εκταμιευτεί η δόση ωστόσο παραμένουν ακόμη ζητήματα που δεν έχουν επιλυθεί. Πλέον, το βάρος μεταφέρεται στο κρίσιμο ραντεβού της Δευτέρας, αφού το μεσημέρι συνεδριάζει εξ αποστάσεως το ΕυroWorkingGroup (οι επιτελείς των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης) με βασικό στόχο να εγκρίνουν τα κείμενα της συμφωνίας», επισημαίνει η εφημερίδα.

ΠΡΙΝ: Ελλάς-Γαλλία-Συμμαχία με αγώνα και απεργία!
«Ζήλεψε τον Αλέξη Τσίπρα ο γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς επειδή κατάφερε να περάσει τόσα αντιλαϊκά μέτρα, «χωρίς αντιδράσεις και απεργίες». Έτσι, διέρρευσαν Γάλλοι δημοσιογράφοι που τον συνοδεύουν», υπογραμμίζει η εφημερίδα.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: Δίδακτρα και φραγμοί στα Πανεπιστήμια.
«Νέο σοκ για χιλιάδες μαθητές και γονείς επιφυλάσσουν οι «εμπνευσμένες» ιδέες που έχει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας για την εκπαίδευση. Αυτή τη φορά το «χτύπημα» από τους πειραματισμούς και τις ακραίες προσεγγίσεις της ηγεσίας η οποία έχει εγκατασταθεί στο υπουργείο απειλεί κεκτημένα δικαιώματα δεκαετιών και τα όνειρα των νέων ανθρώπων για την απόκτηση μόρφωσns», γράφει η εφημερίδα.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Κανείς συμβιβασμός με την εργασιακή γαλέρα και τα νέα αντεργατικά μέτρα.
Ο «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει “στοιχεία που φανερώνουν την πραγματική ζούγκλα στην αγορά εργασίας, που έχουν διαμορφώσει οι νομοθετικές παρεμβάσεις των κυβερνήσεων του κεφαλαίου, όλη την περίοδο από την αρχή της οικονομικής κρίσης μέχρι σήμερα”.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ: Ώρα μηδέν για τη μείωση του Δημοσίου
Σύμφωνα με την εφημερίδα «υπάρχει μία περίπτωση και πιθανότητα για τον Αλέξη Τσίπρα και τους συν αυτώ να αποφύγουν την πολιτική κατάρρευση που θα επιφέρει η ενεργοποίηση του «κόφτη»: να εκμεταλλευθούν το τετράμηνο που έχει ήδη ξεκινήσει και να προωθήσουν τα απαραίτητα μέτρα για την μείωση του Δημοσίου, προκειμένου να «οχυρωθούν» από την προδιαγεγραμμένη αποτυχία του κυβερνητικού προγράμματος».

ΤΟ ΒΗΜΑ: Στο τραπέζι η κατάργηση 13ου -14ου μισθού
«Νέο σοκ περιμένει την αγορά εργασίας το φθινόπωρο, με μειώσεις του εργατικού κόστους, περικοπές 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, ντόμινο απολύσεων, πλήρη αναδιάρθρωση της λειτουργίας των συνδικαλιστικών οργανώσεων, καθώς και αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου για τον τρόπο λήψης της απόφασης για απεργία», τονίζει η εφημερίδα.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ: Υπεράνω της Βουλής η Εισαγγελέας Τσατάνη!
«Απαιτεί με ωμό τρόπο να πάει στο γραφείο της η Επιτροπή θεσμών και Διαφάνειας Υπεράνω της Βουλής η Εισαγγελέας Τσατάνη! Ως δικαστικός λειτουργός, είμαι η πρώτη εξουσία, γράφει σε επιστολή της», γράφει η εφημερίδα.

ΤΟ ΧΩΝΙ: Κούλη, χάσαμε τη μπάλα στόπ
Όπως υπογραμμίζει η εφημερίδα «σε πρωτοφανές για τα χρονικά Βατερλό κατέληξε για τη Νέα Δημοκρατία η συζήτηση-ψήφιση της τροπολογίας, που έφερε η κυβέρνηση στη Βουλή για τις οφσόρ».

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Έτοιμο σε δύο χρόνια  νέο χάπι κατά του Αλτσχάιμερ
«Ένα χάπι «νεότητας» με στόχο την άνοια, το πάρκινσον και άλλες νευροεκφυλιστικές ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία ίσως είναι έτοιμο μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, σύμφωνα με επιστήμονες», υποστηρίζει η εφημερίδα.

REAL NEWS: Αιφνιδιασμός Τσίπρα με απλή αναλογική!

Στο σχέδιο θέσεων για το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, που φέρνει στη δημοσιότητα η «R», αναφέρεται ρητά ότι στόχος του κυβερνώντος κόμματος είναι η καθιέρωση της απλής αναλογικής, υπέρ της οποίας τάσσεται ανοικτά και ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Realnews, στην κυβέρνηση «εξετάζουν και το ενδεχόμενο να προτείνουν εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας απευθείας από τον λαό, στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης».