Με οικονομικά θέματα τα βασικά πρωτοσέλιδα της Κυριακής.


Αναλυτικά:

ΕΘΝΟΣ: Το προσύμφωνο για τη ρύθμιση του χρέους
Σύμφωνα με την εφημερίδα, «σε τρεις παρεμβάσεις αμέσου δράσεως για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους καταλήγουν Αθήνα και ευρωπαϊκοί θεσμοί εν όψει της αυριανής συνεδρίασης του Euroworking Group, που αναμένεται να καταλήξει στην οριστική εισήγηση προς τους υπουργούς Οικονομικών στο Eurogroup της Τρίτης».

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Η βασιλεία θα επιστρέψει με δημοψήφισμα
Η εφημερίδα ισχυρίζεται ότι «ο θυμόσοφος λαός μας λέει: “αγάλι - αγάλι γίνεται η αγουρίδα μέλι”. Αυτή τη λαϊκή ρήση προφανώς ακολουθούν στην τέως Βασιλική οικογένεια, από τη στιγμή που το “αυτί” μας έπιασε ότι οι εξελίξεις τα επόμενα χρόνια θα ωριμάσουν την αναγκαιότητα της επιστροφής του Στέμματος στην Ελλάδα. Μέσω υγιούς δημοψηφίσματος που θα διενεργηθεί και όχι όπως αυτό που έκανε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στις 8 Δεκεμβρίου του 1974».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Χαράτσι...Τσίπρα 270 ευρώ έως 740 ευρώ στα νοικοκυριά
Όπως εξηγεί η εφημερίδα «απώλειες που κυμαίνονται από 6% έως 9% στο μηνιαίο διαθέσιμο εισόδημα αναμένεται να προκαλέσουν τα νέα μέτρα της κυβέρνησης στην άμεση και την έμμεση φορολογία. Η αύξηση των μηνιαίων κρατήσεων φόρου εισοδήματος και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης επί των μισθών και των συντάξεων η οποία θα προέλθει από τις αλλαγές στις κλίμακες φορολόγησης των συγκεκριμένων εισοδημάτων και από την άλλη πλευρά οι αυξήσεις στους έμμεσους φόρους που ενσωματώνονται στις λιανικές τιμές πώλησης εκατοντάδων ειδών πρώτης ανάγκης και προϊόντων και υπηρεσιών αυξημένης ζήτησης, αναμένεται να συμπιέσουν περαιτέρω τα εισοδήματα εκατομμυρίων νοικοκυριών».

Η ΑΥΓΗ: Τα 10 νομοσχέδια για μια νέα αρχή
Όπως προαναγγέλλει η εφημερίδα «άμεσα κατατίθεται ο αναπτυξιακός νόμος και ακολουθεί νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που θεσμοθετεί ένα νέο, καθολικό σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας. Τον Ιούνιο παρουσιάζονται οι διατάξεις για την κινητικότητα των δημόσιων υπαλλήλων και τα σχέδια νόμου για τις δημόσιες συμβάσεις, τις αδήλωτες καταθέσεις και τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Στη συνέχεια, κατατίθεται το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ο "νέος Καλλικράτης", καθώς και το νομοσχέδιο για το σύνολο της εκπαίδευσης, βάση του Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία. Μέχρι το τέλος Ιουνίου και το σχέδιο νόμου για το λαθρεμπόριο καπνικών».

Η ΒΡΑΔΥΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Μειώσεις ως 47,5% και στις κύριες συντάξεις
Όπως εξηγεί η εφημερίδα «σχεδόν την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση διαλαλεί ότι δεν κόβει κύριες συντάξεις, επιβάλλει τον επανυπολογισμό των συντάξεων της Εμπορικής Τράπεζας, της Alpha bank, της Αττικής κ.ά. Με αποτέλεσμα αυτές να μειώνονται έως και 47,5%». Προσθέτει την κατάργηση του ΕΚΑΣ ώστε «100.000 χαμηλοσυνταξιούχοι να χάσουν την παροχή. Και μάλιστα αναδρομικά από 1/1/2016».

Η ΕΠΟΧΗ: Όλα τα μέτρα στη Βουλή το χρέος στην αναμονή
«Παρά τις προσπάθειες της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας να αμβλύνει πλευρές των ασφυκτικών δεσμεύσεων της συμφωνίας του Ιουλίου και να κρατήσει ανοιχτή τη δυνατότητα για εναλλακτικές λύσεις σε σχέση με τα ακραία νεοφιλελεύθερα μέτρα που απαίτησαν οι δανειστές, προσπάθεια που συχνά είχε αποτέλεσμα, εντούτοις το περιεχόμενό του μεν φορολογικού νομοσχεδίου είναι, αναγκαστικά, υφεσιακό, οι, δε, προβλέψεις για το λεγόμενο υπερταμείο για τη δημόσια περιουσία, παρά τις πρόνοιες και διασφαλίσεις που μπόρεσε η ελληνική πλευρά να αποσπάσει, εξακολουθούν να είναι αντίστοιχες με τις απαιτήσεις για εξασφάλιση του πιο κοντόφθαλμου τοκογλύφου», υποστηρίζει η εφημερίδα.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Φοροκαταιγίδα με αβέβαιο το χρέος
«Σε δίνη εισπρακτικών μέτρων βυθίζονται η χώρα και οι πολίτες, καθώς σήμερα ψηφίζονται στη Βουλή οι έμμεσοι φόροι, η δημιουργία του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων και οι ρυθμίσει για τα «κόκκινα» δάνεια, με την κυβέρνηση να προβάλλει ως αντιστάθμισμα αβέβαιες και προσδοκώμενες δεσμεύσεις για το χρέος. Από την 1η Ιουνίου τα περισσότερα αγαθά και υπηρεσίες θα ακριβύνουν και θα συνεχίζουν να ακριβαίνουν μέχρι τον Ιανουάριο του 2018», υπογραμμίζει η εφημερίδα.

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "Κούρεμα" καταθέσεων πάλι στο τραπέζι
Σύμφωνα με την εφημερίδα, «απανωτά «χαστούκια» προκύπτουν από το τρισέλιδο non paper του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, την οποία παρουσιάζει σήμερα αναλυτικά η «κυριακάτικη δημοκρατία». Το ΔΝΤ τυλίγει τους Ευρωπαίους δανειστές μας σε τρεις κόλλες χαρτί, καθώς επιμένει σε δραστικές παρεμβάσεις ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, όπως η παράταση της αποπληρωμής του, έως το 2080, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι ετήσιες χρηματοδοτικές υποχρεώσει της χώρας μας δεν θα ξεπερνούν το 15%-20% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ)».

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ Kontra News: Αίμα 322 δις θέλουν ως το 2030 οι τοκογλύφοι
Η εφημερίδα γράφει: «Ακόμα και αν ρουφήξουν ολόκληρο το αίμα του ελληνικού λαού οι δόσεις που πάνε να μας φορτώσουν οι ξένοι τοκογλύφοι δεν βγαίνουν, γιατί ακριβώς το χρέος δεν είναι βιώσιμο όπως πολύ σωστά επισημαίνει ο μοναδικός παγκόσμιος οργανισμός που έχει αποκτήσει τεχνογνωσία σε αυτά τα ζητήματα, το ΔΝΤ. Ακόμα και οι τοκογλύφοι της Ναπολιτάνικης μαφίας διευκολύνουν τα θύματά τους με περιόδους χάριτος και επιμήκυνση των δόσεων, γιατί γνωρίζουν ότι σε διαφορετική περίπτωση δεν θα εισπράξουν τίποτα. Αντίθετα ο Σόιμπλε εμμένοντας στις φασίζουσες ιδεοληψίες του έχει την απαίτηση μέχρι το 2030 να πληρώνουμε 20 δις ευρώ το χρόνο για ένα χρέος 322 δισεκατομμυρίων από τα οποία τα 158 δισεκατομμύρια είναι τόκοι».

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Κλοπή-μυστήριο από το Βυζαντινό Μουσείο
Η "ΜτΚ" αποκαλύπτει σήμερα «μια περίεργη υπόθεση κλοπής ενός σημαντικού αρχαιολογικού εκθέματος από το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης. Παρότι συνέβη πριν από περίπου έναν χρόνο, η διεύθυνση του μουσείου αλλά και το αρμόδιο υπουργείο Πολιτισμού κράτησαν την υπόθεση μυστική, αποφεύγοντας να τη δημοσιοποιήσουν».

ΠΡΙΝ: Το Μνημόνιο διαρκείας δεν θα περάσει!
Όπως τονίζει η εφημερίδα «με το νομοσχέδιο-τέρας των 7.500 σελίδων που έφερε στη Βουλή, η κυβέρνηση θέλει να δώσει τη χαριστική βολή στις εργατικές κατακτήσεις και τα λαϊκά δικαιώματα. Να ξεπουλήσει ό,τι απομένει από τον δημόσιο πλούτο. Να βάλει ταφόπλακα στη ζωή και τα όνειρα των σημερινών και των μελλοντικών γενεών. Να παγιώσει ένα καθεστώς κοινωνικού Μεσαίωνα και βαρβαρότητας για τα πολλά επόμενα χρόνια, αν όχι δεκαετίες. Την ίδια στιγμή, Τσίπρας και Μητσοτάκης επιχειρούν να νεκραναστήσουν τον δικομματισμό, με κάλπικα και ανύπαρκτα διλήμματα».

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: Φιλεleft αυταπάτη
«Ο κύκλος κλείνει με ένα επαχθές τίμημα για την ελληνική οικονομία και κοινωνία, που μοιάζει σαν να παραπέμπει σε σισύφεια προσπάθεια: φόροι και περικοπές ύψους τουλάχιστον 5,4 δισ. ευρώ, πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που μοιάζει απίθανο να ξεπεράσει τις κοινωνικές αντιδράσεις και ρυθμίσεις όπως αυτή με τα κόκκινα δάνεια αλλά και τον δημοσιονομικό κόφτη, οι οποίες γεμίζουν ανασφάλεια τους πολίτες και ναρκοθετούν την προσδοκία για έξοδο από την κρίση. Ο πολιτικός χρόνος που κερδίζει η κυβέρνηση είναι μεν σημαντικός, αλλά όχι απεριόριστος», υποστηρίζει  η εφημερίδα.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Δεν νομιμοποιούμε τα αντιλαϊκα μέτρα συνεχίζουμε τον αγώνα
H εφημερίδα απευθύνει κάλεσμα για το συλλαλητήριο που οργανώνει το ΠΑΜΕ στην Ομόνοια, κατά του νομοσχεδίου που θα ψηφίζεται στη Βουλή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ: Στο φώς η διαπλοκή τραπεζιτών-ΜΜΕ

ΤΟ ΒΗΜΑ: Πόσο θα πληρώσουμε το υπερμνημόνιο Τσίπρα
Η εφημερίδα τονίζει ότι «τίποτε δεν εγγυάται ότι η ισπανική υποχώρηση που σάλπισε ο Πρωθυπουργός θα αποδώσει τα προσδοκώμενα. Όντως, η μεγάλη ανασφάλεια και αβεβαιότητα για τη θέση της χώρας στην Ευρώπη θα υποχωρήσει και είναι πιθανότερο ότι τουλάχιστον στο ορατό μέλλον θα τείνουν να επικρατήσουν συνθήκες σταθερότητας. Όμως δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι η ελληνική οικονομία θα βιώσει με την επιβολή των νέων μέτρων ένα ακόμη κύμα συρρίκνωσης και υποχώρησης».

ΤΟ ΠΑΡΟΝ: Καίνε την κυβέρνηση ΕΚΑΣ, ΕΝΦΙΑ, και φόροι
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, «πυρ ομαδόν από τα λαϊκά στρώματα και τους χαμηλοσυνταξιούχους, αλλά και από τη μεσαία τάξη των ιδιοκτητών ακινήτων, δηλαδή από τη μεγάλη δεξαμενή των ψηφοφόρων της, δέχεται η κυβέρνηση, ενώ σήμερα ψηφίζεται στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο που συσσωρεύει νέα φορολογικά βάρη ύψους 1,8 δισ. ευρώ από έμμεσους φόρους, που θα πλήξουν για άλλη μια φορά τα λαϊκά στρώματα...»

ΤΟ ΧΩΝΙ: Γαλάζιο θέατρο σκιών... με το χρέος
H εφημερίδα γράφει: «Η ΝΔ, δια στόματος Άδωνι Γεωργιάδη και Σοφίας Βούλτεψη, ταυτίστηκε με τις γερμανικές θέσεις ότι το ελληνικό χρέος είναι... δευτερεύουσας σημασίας, όπως εκφράστηκε τόσο από τον επικεφαλής της Bundebank, Γενς Βάιντμαν όσο και από τον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Είναι απίστευτο, αλλά στην Ελλάδα του 2016, υπάρχει μια αξιωματική αντιπολίτευση που θεωρεί ότι το θέμα του χρέους δεν είναι σημαντικό... Και αυτή τη στάτη (ΚΑΤΑ της ρύθμισης του ελληνικού χρέους) τα στελέχη της ΝΔ την εκφράζουν τώρα, που έχει ξεκινήσει η συζήτηση στην Ευρώπη».

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: 50% λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο, με υγιεινή ζωή
Η εφημερίδα γράφει: «Οι μισοί θάνατοι από καρκίνο θα μπορούσαν να αποφευχθούν εάν όλοι μας ακολουθούσαμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, αποκαλύπτει μία νέα, μεγάλη μελέτη. Συγκεκριμένα, αν ο κόσμος σταματούσε το κάπνισμα, φρόντιζε να έχει καλή φυσική κατάσταση, αδυνάτιζε και περιοριζόταν σε ένα ή το πολύ δύο ποτά την ημέρα, τότε θα μειώνονταν δραματικά και τα κρούσματα καρκίνου, λένε επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ».

REAL NEWS: 5.000 ακίνητα βγαίνουν στο σφυρί

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας "στο στόχαστρο των τραπεζών θα βρεθούν μέσα στο 2016 έως 30.000 δανειολήπτες", ενώ όπως διευκρινίζει η Realnews: "προστατεύονται μόνο 57.500 που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και έχουν ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη". Η εφημερίδα σημειώνει ακόμη: "Μαζικά στα funds για διαχείριση χιλιάδες δάνεια ιδιωτών, όχι μόνο «κόκκινα» αλλά και ενήμερα. Προς πώληση σε ξένες εταιρείες και όλα τα μεγάλα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια".