Να βελτιωθεί με ουσιαστικό τρόπο η νομοθετική πρόβλεψη για την αλληλέγγυα ευθύνη των φυσικών προσώπων εταιριών που πτωχεύουν ή συγχωνεύονται, έναντι των εργαζομένων που
παραμένουν απλήρωτοι επί σειρά μηνών και εν τέλει εξωθούνται στην ανεργία και χάνουν τις νόμιμες αποζημιώσεις τους, ζητούν 36 μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ από τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο.

Με τροπολογία – προσθήκη στο άρθρο 50 του σχεδίου νόμου για την ασφαλιστική και συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, οι 36 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, με επικεφαλής τον βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης, Τριαντάφυλλο Μηταφίδη, τονίζουν ότι επιβάλλεται να παρασχεθεί αποτελεσματική προστασία σε χιλιάδες μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι εν μέσω κρίσης πλήττονται ευθέως από τις συνέπειες της παύσης λειτουργίας ή της ενοποίησης πολλών και διαφόρων επιχειρήσεων.

Για το λόγο αυτό προτείνουν στον Γιώργο Κατρούγκαλο να μην επιμένει να θέτει ως όρο για την ικανοποίηση των εργαζομένων την προηγούμενη έκδοση εκτελεστών δικαστικών αποφάσεων, καθώς οι απαιτήσεις των τελευταίων είναι αυταπόδεικτες και αφορούν σε δεδουλευμένες αποδοχές και οφειλόμενες αποζημιώσεις.

Από την περιουσία των μετόχων

Παράλληλα, ζητούν από τον υπουργό Εργασίας να αναγνωρίσει στους εργαζόμενους τη δυνατότητα να διεκδικήσουν τις απαιτήσεις τους και από την προσωπική περιουσία των μετόχων ή εταίρων κεφαλαιουχικών εταιριών με ποσοστό συμμετοχής άνω του 10%, όπως ήδη συμβαίνει με τα ασφαλιστικά ταμεία, που μπορούν να στραφούν κατά φυσικών προσώπων για ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις τους.

Ειδικώς δε για την περίπτωση των πτωχεύσεων νομικών προσώπων, οι 39 βουλευτές προτείνουν να θεσπιστεί η δυνατότητα να ασκούν οι εργαζόμενοι αγωγές κατά φυσικών προσώπων, όπως προέδρων, διαχειριστών και μετόχων, μετά την επαλήθευση των απαιτήσεών τους από τον εκάστοτε σύνδικο της πτώχευσης και πάντως εντός του πενταετούς χρόνου παραγραφής.

Ανίσχυρο το άρθρο, χωρίς αλλαγές

Οι 36 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν ότι η διάταξη του άρθρου 50, με την οποία θεσπίζεται, έναντι των εργαζομένων, προσωπική ευθύνη των φυσικών προσώπων κεφαλαιουχικών εταιριών, τελεί μεν προς την ορθή κατεύθυνση, αλλά η διατύπωσή της κρίνεται ατελής. Κι αυτό, επειδή επιτρέπει να εμφιλοχωρήσουν σημαντικές δυσχέρειες, εννοιολογικές, δικονομικές και πρακτικές. Η δε ψήφιση του άρθρου, δίχως καμία αλλαγή, θα έχει ως αποτέλεσμα, όπως προειδοποιούν, να καταστεί επί της ουσίας ανενεργή και ανίσχυρη, παρά τη θέσπισή της, η έννοια της αλληλέγγυας ευθύνης των νομίμων εκπροσώπων, μετόχων και εταίρων νομικών προσώπων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ίδια την αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, η οποία (έκθεση) έχει συνταχθεί από τους επιτελείς του υπουργείου Εργασίας, αναγνωρίζεται ο κοινωνικός χαρακτήρας της πρόβλεψης του άρθρου 50.

Όπως σημειώνεται, σε πολλές περιπτώσεις οι εργαζόμενοι, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια εν μέσω της κρίσης που διέρχεται η ελληνική οικονομία, μένουν έκθετοι απέναντι στην οικονομική δυσπραγία ή εν γένει κακοδιαχείριση του εργοδότη τους, καθώς συχνά η μη καταβολή των δεδουλευμένων τους αποτελεί την εύκολη λύση για περιστολή των εξόδων της επιχείρησης.

Δυσχερής η διεκδίκηση

Έτσι, πολλά νομικά πρόσωπα, που είναι υπερχρεωμένα έναντι των τραπεζών και συχνά δεν έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στις δανειακές υποχρεώσεις τους, πτωχεύουν ή συγχωνεύονται, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να μην μπορούν να διεκδικήσουν αποτελεσματικά τις ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις τους.

Η διεκδίκηση των απαιτήσεων των εργαζομένων γίνεται ακόμη δυσκολότερη, λόγω των δυσμενών για αυτούς νέων διατάξεων του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και του Πτωχευτικού Κώδικα κατ΄ αναλογία. Ως γνωστόν, με την εφαρμογή των εν λόγω διατάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2016 οι εργαζόμενοι έχουν πλέον απολέσει, προς όφελος των τραπεζών και του Δημοσίου, την προνομιακή θέση που κατείχαν παλαιότερα και χάρη στην οποία, όταν ερχόταν η ώρα της εκποίησης των περιουσιακών στοιχείων πτωχής εταιρίας, ικανοποιούνταν ως πρώτοι τη τάξει πιστωτές.

Ποιοι υπογράφουν

Η τροπολογία – προσθήκη στο άρθρο 50 έχει κατατεθεί στις διαρκείς επιτροπές της Βουλής, όπου συνεχίζεται η επεξεργασία του νομοσχεδίου για την ασφαλιστική και συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση. Την υπογράφουν δε οι βουλευτές Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Σωκράτης Φάμελλος, Χρίστος Αντωνίου, Ελένη Αυλωνίτου, Βάλια Βαγιωνάκη, Φωτεινή Βάκη, Γιώργος Δημαράς, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, Μαρία Θελερίτη, Εμμανουήλ Θραψανιώτης, Ιωαννέτα Καββαδία, Γιώργος Καΐσας, Ηλίας Καματερός, Αϊχάν Καρά Γιουσούφ, Χρήστος Καραγιαννίδης, Ευφροσύνη Καρασαρλίδου, Βασιλική Κατριβάνου, Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου, Ηλίας Κωστοπαναγιώτου, Σπύρος Λάππας, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, Θεμιστοκλής Μουμουλίδης, Μουσταφά Μουσταφά, Γιώργος Ντζιμάνης, Γιώργος Ουρσουζίδης, Γιώργος Πάλλης, Αθανάσιος Παπαδόπουλος, Νικόλαος Παπαδόπουλος, Κωνσταντίνος Παυλίδης, Δημήτριος Ρίζος, Γιάννης Σαρακιώτης, Ελισσάβετ- Μπέττυ Σκούφα, Ελένη Σταματάκη, Γρηγόρης Στογιαννίδης, Μερόπη Τζούφη και Γιώργος Τσόγκας.