Με το χθεσινό Eurogroup ασχολούνται, στην πλειοψηφία τους, στα βασικά τους θέματα, οι σημερινές εφημερίδες.


Αναλυτικά:

ΑΚΡΟΠΟΛΗ: Ο Τραμπ νέος πλανητάρχης;
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι «οι δημοσκόπησες, τουλάχιστον αν έχει κανείς το καθαρό μυαλό να τις διαβάσει προσεκτικά, δείχνουν ότι η απέχθεια που προβάλει η Χίλαρι Κλίντον στην αμερικανική κοινωνία είναι τόσο μεγάλη, ώστε να απειλείται ανοικτά από τον Ντόναλντ Τραμπ στη μάχη των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου. Ακόμη όμως κι αν προσπεράσει κανείς μια σειρά από σύστημά παραμέτρους, που δείχνουν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ διαθέτει μεγαλύτερη δεξαμενή δυνητικών ψηφοφόρων από την τοξική και ξεπερασμένη Χίλαρι, υπάρχει ένα πλαίσιο αριθμών που... ήδη λένε την αλήθεια: Στην προκριματική διαδικασία των Ρεπουμπλικανών έχουν ψηφίσει μέχρι σήμερα περισσότεροι από 25 εκατομμύρια πολίτες, ενώ οι Δημοκρατικοί δεν κατάφεραν να φέρουν στις κάλπες περισσότερα από 22 εκατομμύρια ψηφοφόρων».

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: «Σε νερά με καρχαρίες!»
Η εφημερίδα γράφει ότι: «καταιγίδα αυξήσεων σε έμμεσους φόρους που επιβάλλονται σε καύσιμα, αυτοκίνητα, αλκοολούχα ποτά, τσιγάρα και λοιπά προϊόντα καπνού, αύξηση του ΦΠΑ από το 23% στο 24% αλλά και επιβολή νέων επιβαρύνσεων στις συνδέσεις ίντερνετ, στον καφέ, στα… ηλεκτρονικά τσιγάρα, στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια αναμένεται από το καλοκαίρι, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο προσχέδιο του νέου Μνημονίου».

ΕΘΝΟΣ: «Λευκός καπνός για αξιολόγηση & χρέος»
Η εφημερίδα σημειώνει: «ανοίγει ο δρόμος με τη χθεσινή απόφαση του Eurogroup για λύση –πακέτο στις 24 Μαΐου. Η συμφωνία θα περιλαμβάνει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, τον προληπτικό μηχανισμό για τον «κόφτη» δαπανών και την ελάφρυνση του χρέους».

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Αγιοταφίτες: Στην Ελλάδα όλα τελειώνουν το καλοκαίρι
Η εφημερίδα γράφει πως «είναι, ίσως, η πρώτη φορά που καταφθάνει τέτοιο μήνυμα από τον Πανάγιο Τάφο, το «καινόν μνημείον», που μένοντας «κενόν» από την Ανάσταση του Κυρίου άλλαξε την παγκόσμια ιστορία και την πορεία της ανθρωπότητος. Έτσι και τώρα, οι Πατέρες μας αναμένουν να αλλάξει και η πορεία της πολύπαθης Ελλάδας μας. Τι θα συμβεί; Ποιο θα είναι το δραματικό εκείνο γεγονός που θα φέρει τα πάνω κάτω στον τόπο μας; Το «σχέδιο του Θεού» κανείς δεν μπορεί να το γνωρίζει».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: «Μειώσεις μισθών και συντάξεων χωρίς… αυταπάτες»
Η εφημερίδα γράφει ότι: «από τον Οκτώβριο ενεργοποιείται για δημοσιονομικές αποκλίσεις ο αυτόματος μηχανισμός περικοπών σε μισθούς δημοσίων υπαλλήλων και κύριες συντάξεις. Έρχεται το πακέτο με τις αυξήσεις στους έμμεσους φόρους, ενώ από τον Απρίλιο του 2017 ο «κόφτης» θα τίθεται σε εφαρμογή με προεδρικό διάταγμα».

ΕΣΤΙΑ: «Ολυμπιακή περιουσία χωρίς αύριο»
Η εφημερίδα τονίζει ότι: «η Αθήνα έχει κατά γενική ομολογία –μεταξύ άλλων- δύο σημαντικά προβλήματα: Έλλειψη μεγάλων αιθουσών δικαστηρίων και έλλειψη ρεαλιστικού σχεδίου για την αξιοποίηση των πρώην Ολυμπιακών εγκαταστάσεων».

Η ΑΥΓΗ: «Αλλαγή σελίδας»
Σύμφωνα με την εφημερίδα : «αρχή του τέλους στο ελληνικό δράμα και έναρξη μιας νέας περιόδου ανάκαμψης της χώρας σηματοδοτούν οι χθεσινές αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup). «Με τις σημερινές αποφάσεις γυρίζουμε σελίδα και σπάει ο φαύλος κύκλος των τελευταίων χρόνων» δήλωσε μετά τη λήξη της κρίσιμης συνεδρίασης ο Ευκλ. Τσακαλώτος».

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: «Ορθοπεταλιά μετά το Eurogroup»
Η εφημερίδα γράφει ότι: «ο μηχανισμός για τη δημοσιονομική διόρθωση, η δόση προς την Ελλάδα και το δημόσιο χρέος τέθηκαν επί τάπητος στη χθεσινή συνεδρίαση στις Βρυξέλλες. Σημαντικές λεπτομέρειες απομένει να διευθετηθούν μέχρι τις 24 Μαΐου. «Η αξιολόγηση κλείνει στη βάση των προτάσεών μας», δήλωσε ο πρωθυπουργός, ενημερώνοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: «Κόφτης μισθών για χρέος σε δόσεις»
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι: «την ψήφιση όλων των προαπαιτούμενων μέτρων και τη θεσμοθέτηση του αυτόματου μηχανισμού περικοπής δαπανών και αύξησης φόρων, από τον οποίο δεν εξαιρούνται μισθοί και συντάξεις, αποφάσισε το χθεσινό έκτακτο Eurogroup».

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Άνοιξε το πακέτο Γιουνκέρ στη Θεσσαλονίκη
Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, «στη Θεσσαλονίκη άνοιξε για πρώτη φορά το "πακέτο Γιουνκέρ", με την υπογραφή συμφωνίας για δάνεια ύψους 20 εκατ. ευρώ που θα χορηγηθούν εντός της επόμενης διετίας σε μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις που καινοτομούν. Αισιόδοξο σήμα ανάπτυξης χαρακτήρισε τη συμφωνία ο ευρωπαίος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος παρέστη στην εκδήλωση για την υπογραφή της».

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ο λαός αντιμέτωπος με νέο γύρο αντιλαϊκής επίθεσης
Όπως γράφει η εφημερίδα, «Στο νέο γύρο της αντιλαϊκής επίθεσης περιλαμβάνονται: -- Η παραπέρα απογείωση της φοροληστείας μέσω του ΦΠΑ και άλλων χαρατσιών στη λαϊκή κατανάλωση. -- Η νομοθέτηση «αυτόματου κόφτη» σε περίπτωση κάθε απόκλισης από τους στόχους του μνημονίου και των κρατικών προϋπολογισμών, που συμπεριλαμβάνει την καρατόμηση συντάξεων και μισθών. -- Η συγκρότηση και λειτουργία του νέου υπερ-ταμείου ιδιωτικοποιήσεων. -- Το άνοιγμα της αγοράς των «κόκκινων» δανείων και μια σειρά από άλλες παρεμβάσεις».

ΤΑ ΝΕΑ: «Γλιτώνουμε (;) στο παρά πέντε»
Η εφημερίδα σημειώνει ότι: «σε αγώνες νοκάουτ του μποξ, το καμπανάκι σημαίνει ότι ένας από τους δύο πυγμάχους βρίσκεται στο κανναβάτσο. Σήμα για συμφωνία θα μπορούσε να σημαίνει το κουδουνάκι του εικονιζόμενου προέδρου του Eurogroup, καθώς χθες αναλήφθηκαν συγκεκριμένες και πολύ βαριές δεσμεύσεις από την κυβέρνηση».

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: «Αντεπίθεση» με νέο εμβόλιο κατά του καρκίνου
«Ένα νέο αντικαρκινικό εμβόλιο που σκοτώνει τους όγκους και εμποδίζει τον καρκίνο να επανεμφανιστεί είναι έτοιμο να δοκιμαστεί σε ανθρώπους μέσα σε λίγους μήνες, σύμφωνα με τη Βρετανική Mail on Sunday. Η νέα θεραπεία περιλαμβάνει την έγχυση δύο φαρμάκων χημειοθεραπεία μέσα στους όγκους, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα ενάντια στη νόσο», γράφει η εφημερίδα.

ESPRESSO: Το βιολί του Μαζωνάκη έγινε παπάς
«Κανείς δεν γνώριζε το παραμικρό για την τύχη του πιο ακριβοπληρωμένου τότε βιρτουόζου, με τον οποίο τα «βαριά» ονόματα του λαϊκού πενταγράμμου επιθυμούσαν διακαώς να συνεργαστούν. Η «Espresso», όμως, εντόπισε τον πρώην μουσικό στη Σίφνο, όπου το 2004, σε ηλικία 34 ετών, χειροτονήθηκε ιερέας από τον σεβασμιότατο μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεο Β' και αφοσιώθηκε στον λόγο και στο έργο του Κυρίου,κάτι το οποίο επιθυμούσε από μικρό παιδί», γράφει η εφημερίδα.

KONTRANEWS: Τελειώνουν τα μνημόνια και η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές
Η εφημερίδα αισιοδοξεί πως «όλα δείχνουν ότι η Ελλάδα διανύει τους τελευταίους μήνες σε καθεστώς μνημονίου και ετοιμάζεται για την επόμενη μέρα. Η εκταμίευση της δόσης που θα είναι σχεδόν διπλάσια από το ποσό των 7,5 δις που προβλεπόταν για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, θα καλύψει τις δανειακές ανάγκες και θα δώσει ανάσα στην αγορά αφού το δημόσιο θα αποπληρώσει τις οφειλές του στον ιδιωτικό τομέα».

STAR PRESS: «Ξεγυμνώνει» τη χήρα του Βανδή

Η εφημερίδα αναφέρεται σε δηλώσεις του γιου του αείμνηστου συνθέτη σχετικά με την κληρονομιά.