Σε νέες περιπέτειες μπαίνουν από αύριο οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, που ενώ καταβάλλουν τις εισφορές περίθαλψης- και μάλιστα αυξημένες για τους συνταξιούχους- στα ασφαλιστικά ταμεία, θα
βρουν "κλειστές” τις πόρτες των ιδιωτικών ιατρείων. 


Οι γιατροί που είναι συμβεβλημένοι με τον Οργανισμό ξεκινούν από την Τετάρτη νέα επίσχεση εργασίας, διαμαρτυρόμενοι μεταξύ άλλων για τα τεράστια χρέη που έχουν συσσωρευτεί από την αρχή της χρονιάς, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία πληρωμή.

Οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τα συμβεβλημένα ιατρεία έχουν πλέον αγγίξει τα 134 εκατ. ευρώ από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Απρίλιο: 26 εκατ. ευρώ είναι τα χρέη προς του κλινικούς γιατρούς για τις επισκέψεις των ασφαλισμένων, 8 εκατ. ευρώ είναι οι οφειλές για τις ιατρικές πράξεις, ενώ υπάρχουν ακόμη 100 εκατ. ευρώ χρέη για τους εργαστηριακούς γιατρούς. Την ίδια ώρα εκκρεμούν, σύμφωνα με τους ιδιώτες γιατρούς, άλλα 500 εκατ. ευρώ ληξιπρόθεσμα χρέη που λιμνάζουν πριν από την ίδρυση του Οργανισμού και παράλληλα υπολείπεται η καταβολή του 10% από το 2012 έως και το 2015. 

Αν στα χρέη της χρονιάς προστεθεί και ο Μάιος, τότε θα εκκρεμούν επιπλέον 6,5 εκατ. για τις επισκέψεις, 2,2 εκατ. για τις πράξεις και 25 εκατ. για τα εργαστήρια.