Δέκα δημοσιογράφοι, μέλη της ΕΣΗΕΜ-Θ, θα πάρουν μέρος στο εργαστήριο «Ελεγκτική δημοσιογραφία δεδομένων: Μαθαίνοντας στην πράξη», που θα πραγματοποιηθεί
την Παρασκευή 20/5/2016, στην αίθουσα του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΜ-Θ (Μορκεντάου 1, 1ος όροφος).


Το εργαστήριο απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε αθλητικούς και οικονομικούς συντάκτες και έχει αντικείμενο την αξιοποίηση δεδομένων για την παρακολούθηση της διαδρομής που κάνει το δημόσιο χρήμα στον χώρο του ποδοσφαίρου. Οι ομάδες εργασίας που θα σχηματιστούν, έπειτα από την παρουσίαση των σχετικών ψηφιακών εργαλείων που έχουν αναπτυχθεί  στο πλαίσιο του http://openbudgets.eu/, θα κληθούν να εφαρμόσουν τη γνώση που απέκτησαν, συλλέγοντας και οπτικοποιώντας δεδομένα για την οικονομική διαδρομή ελληνικών ποδοσφαιρικών συλλόγων.

Η γλώσσα εργασίας του εργαστηρίου θα είναι τα αγγλικά, και οι συμμετέχοντες πρέπει οπωσδήποτε να έχουν μαζί τους φορητό υπολογιστή.

Το εργαστήριο θα αρχίσει στις 10.00 και θα ολοκληρωθεί στις 18.00 (με ένα διάλειμμα για καφέ και ένα διάλειμμα για γεύμα). Οι εργασίες θα αναπτυχθούν στις ακόλουθες ενότητες:

1.       Εισαγωγή και παρουσίαση της έρευνας και του έργου http://openbudgets.eu/
2.       Παρουσίαση ευρημάτων από εφαρμογή της μεθόδου σε ποδοσφαιρικές ομάδες που έχει αναπτυχθεί σε προηγούμενα εργαστήρια.
3.       Εκπαίδευση στην κατανόηση εγγράφων προϋπολογισμού.
4.       Εκπαίδευση στην αναζήτηση δεδομένων (γενικά και ειδικά για την Ελλάδα).
5.       Συγκρότηση ομάδων εργασίας, ανάθεση των ποδοσφαιρικών συλλόγων με τους οποίους θα ασχοληθεί η κάθε ομάδα, αναζήτηση στοιχείων.
6.      Σύνταξη υπολογιστικού φύλλο (spreadsheet) με τα στοιχεία που βρέθηκαν. Τα δεδομένα θα προέρχονται κυρίως από εφημερίδες, άρθρα, ή πρακτικά των συνεδριάσεων των διοικήσεων των ποδοσφαιρικών συλλόγων.
7.   Παρουσίαση των αποτελεσμάτων από κάθε ομάδα. Οπτικοποίηση των δεδομένων που βρέθηκαν.

Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο παραπάνω εργαστήριο, πρέπει να επικοινωνήσουν με την ΕΣΗΕΜ-Θ, καθώς θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.