Επί ένα τέταρτο, οι θεατές της αποψινής συναυλίας της ΚΟΘ, χειροκροτούσαν όρθιοι την ορχήστρα, που μάγεψε όσους είχαν την τύχη να βρεθούν στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.


Ήταν μια συναυλία για τη σημερινή Ημέρα της Ευρώπης, με την 9η Συμφωνία του Μπετόβεν, που το φινάλε της, ο περίφημος ‘Ύμνος στη Χαρά’, καθιερώθηκε το 1985 ως ο επίσημος Ύμνος της Ευρώπης.

Η σύνθεση του Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν "έδεσε" με το ποίημα του Γερμανού Φρίντριχ Σίλερ, "Ωδή στη Χαρά" κι έγινε ο Ύμνος της Ε.Ε.



Την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης διηύθυνε ο Γεώργιος Βράνος. Καταχειροκροτήθηκε κι αυτός, όπως και η σοπράνο Katharina Leitgeb, η μέτζο Άννα Αγάθωνος, ο τενόρος: Γιάννης Χριστόπουλος, ο μπάσος Τάσος Αποστόλου, αλλά και η Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης, που συμμετείχε με τη διδασκαλία της Μαίρης Κωνσταντινίδου.

Tην υπέροχη βραδιά αποτύπωσε ο φωτογραφικός φακός του Νώντα Στυλιανίδη.

Το ιστορικό της ημέρας

Στις 9 Μαΐου 1950 ο Γάλλος υπουργών εξωτερικών Ρομπέρ Σουμάν κάλεσε την Γαλλία, την Γερμανία και άλλες χώρες να ενώσουν την παραγωγή τους σε άνθρακα και χάλυβα ως «το πρώτο συγκεκριμένο θεμέλιο μιας ευρωπαϊκής ομοσπονδίας». Η Διακήρυξη Σουμάν, όπως είναι γνωστή, είναι η αρχή της δημιουργίας της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης και η 9η Μαΐου καθιερώθηκε ως η Ημέρα της Ευρώπης που γιορτάζεται σε όλες τις χώρες με ποικίλες εκδηλώσεις.