«Με τη μουσική των λέξεων. Αφιέρωμα στην ιταλική ποίηση» είναι ο τίτλος της Επιστημονικής Ημερίδας που διοργανώνεται από το Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ
και θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 11 Μαΐου 2016 και ώρα 9:30, στο Αμφιθέατρο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του ΑΠΘ.

Στόχος της Ημερίδας είναι σύμφωνα με τους διοργανωτές «να δημιουργήσει έναν χώρο συνάντησης-συζήτησης, στον οποίο θα παρουσιάζονται οι διάφορες μορφές της ιταλικής ποίησης που καταφέρνουν να ιχνογραφούν μια εικόνα της Ιταλίας σε διαφορετικές ιστορικές περιόδους, ανάμεσα στην πολυπολιτισμικότητα και την ανάκληση της μνήμης, να συγκρίνει τις διαφορετικές ποιητικές εμπειρίες και να προτείνει έναν προβληματισμό σχετικά με τις τάσεις της ιταλικής ποίησης που αποκαλύπτουν μια χώρα η οποία παραμένει πάντοτε αιώνια λόγω της κλασικής κουλτούρας της, αλλά και ταυτόχρονα στο κέντρο της νεωτερικότητας και της καινοτόμου σκέψης.

Επιπλέον, η Ημερίδα θα επικεντρώσει την προσοχή της σε μερικούς ιταλούς ποιητές και ειδικά σε νέους σικελούς ποιητές, ιδιαίτερα αντιπροσωπευτικούς από πολλές απόψεις. Η Ημερίδα εμπλουτίζεται με την ανάγνωση στίχων ιταλικών ποιητών, που με τη μουσική των λέξεων τους καταφέρνουν να μας κάνουν κοινωνούς της ομορφιάς, των συγκινήσεων, των πραγματικοτήτων και των εικόνων τους. Η ποίηση είναι ζωή και η ζωή έχει ανάγκη από τους ποιητές. Στο πλαίσιο αυτό συμμετέχουν και οι φοιτητές που ευαισθητοποιήθηκαν στο πλαίσιο του «project Fotopoesia».

Η Ημερίδα πραγματοποιείται με τη στήριξη της Επιτροπής Ερευνών του ΑΠΘ και της «Società Dante Alighieri» της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του εορτασμού των 90 χρόνων του ΑΠΘ.

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για το κοινό.