Μπλέχτηκαν το τυπικό του Αγίου Όρους και το εθιμοτυπικό της Ελληνικής Πολιτείας και χρειάστηκαν φοβερές προσπάθειες από διπλωμάτες που γνωρίζουν τα της Αθωνικής Πολιτείας για να ισορροπήσουν τα πράγματα.


Όλα άρχισαν από το ότι θα βρίσκονταν ταυτόχρονα στις Καρυές δύο αρχηγοί κρατών: Ο Ρώσος και ο Έλληνας Πρόεδρος. Όμως το Αγιορείτικο τυπικό προβλέπει υποδοχή μόνον για έναν: Υποδοχή στο καλντερίμι κοντά στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου, μικρή πομπή με πρώτο το Ιερό Ευαγγέλιο στον Ναό, Δοξολογία και, στη συνέχεια, Αγιορείτικη φιλοξενία στο Καθιστικό του Πρωτάτου, με ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων. Ποιος θα έμπαινε πρώτος και ποιος δεύτερος;

Αυτό λύθηκε με την επίσκεψη του Πρ. Παυλόπουλου πριν μερικές ημέρες στην Αθωνική Πολιτεία. Η επίσημη υποδοχή έγινε κι έτσι δεν υπήρχε ανάγκη για... δεύτερη, σήμερα.

Νέο πρόβλημα προέκυψε με τη Δοξολογία: Στον Ιερό Ναό υπάρχει μόνον ένας Αρχιερατικός Θρόνος, τον οποίο καταλαμβάνει ο επίσημος επισκέπτης. Αν παραβρίσκονταν στη Δοξολογία και ο κ. Πούτιν και ο κ. Παυλόπουλος ποιος θα καθόταν εκεί;

Από το υπουργείο Εξωτερικών και τον  ειδικό γραμματέα για θέματα θρησκευτικής διπλωματίας του ΥΠΕΞ, Στάθη Λιάντα, προτάθηκε να τοποθετηθούν δυο πολυθρόνες, μπροστά από το Αρχιερατικό στασίδι. Οι μοναχοί ήταν κάθετοι: Σε καμία περίπτωση δε θα γινόταν αυτό! Ο επίσημος επισκέπτης θα καθόταν στον Αρχιερατικό Θρόνο, κάτω από τη σημαία του Βυζαντίου και την Ελληνική Σημαία! Ούτε υπήρχε περίπτωση έπαρσης Ρωσικής Σημαίας στον Ναό!

Την... μίνι κρίση έλυσε ο Προκόπης Παυλόπουλος: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν παραβρέθηκε στη Δοξολογία, ανέμενε τον Ρώσο Πρόεδρο στο Καθιστικό του Πρωτάτου κι εκεί τον υποδέχτηκε. Γι αυτό και η περίφημη φωτογραφία της υποδοχής αποτυπώθηκε στην... είσοδο του Βλαντιμίρ Πούτιν!

Πρόβλημα υπήρξε και με το ότι το θωρακισμένο όχημα του Ρώσου Προέδρου έπρεπε να προσεγγίσει τον Ιερό Ναό του Πρωτάτου. Υπήρξε αίτημα να φθάσει ως μπροστά στην είσοδο, αλλά οι Άγιοι Πατέρες ήταν κάθετοι: Θα περπατήσει πίσω από το Ιερό Ευαγγέλιο, όπως προβλέπεται! Καθώς ο Βλ. Πούτιν σέβεται απόλυτα το θρησκευτικό τυπικό, το πρόβλημα λύθηκε με το όχημα να διασχίζει τη... μισή απόσταση αλλά να σταματά στο καλντερίμι και ο Ρώσος Πρόεδρος να περπατά πίσω από το Ιερό Ευαγγέλιο ως τον Ναό.

Φυσικά κανένα πρόβλημα δεν υπήρξε με τα θρησκευτικά καθήκοντα του Ρώσου Προέδρου, ο οποίος είναι ιδιαίτερα θρήσκος: Και το Ιερό Ευαγγέλιο προσκύνησε και κερί άναψε κατά την είσοδό του και τη σεπτή εικόνα του Άξιον Εστί προσκύνησε με ιδιαίτερη ευλάβεια, όπως συνηθίζει, εξάλλου, στα θρησκευτικά του καθήκοντα.

Πάντως τα προβλήματα ήταν αρκετά και, σύμφωνα με την "Καθημερινή", οι μοναχοί θεώρησαν τους χειρισμούς του κ. Λιάντα «απαράδεκτους» και απέστειλαν επιστολή στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΞ με τον οποία τον χαρακτηρίζουν ανεπιθύμητο πρόσωπο στο Άγιον Όρος!