Στις τελευταίες μέρες της λειτουργίας της οδεύει η μεγάλη έκθεση «Ο κόσμος του Οδυσσέα Ελύτη. Ποίηση και Ζωγραφική», που οργανώθηκε στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ., με αφορμή
τη συμπλήρωση 20 χρόνων από τον θάνατο του Νομπελίστα ποιητή. Για λίγες ακόμη μέρες, ως τις 31 Μαΐου 2016, το κοινό έχει την ευκαιρία να ξεναγηθεί στη σημαντική αυτή έκθεση και να μυηθεί στο εικαστικό και ποιητικό σύμπαν του Ελύτη και σημαντικών καλλιτεχνών που εμπνεύστηκαν από τους στίχους του.

Η έκθεση συγκαταλέγεται στις πιο επιτυχημένες διοργανώσεις όλων των εποχών στο Τελλόγλειο, έχοντας αποσπάσει εξαιρετικά σχόλια από τους επισκέπτες της, ειδικούς σε θέματα τέχνης αλλά και φιλότεχνους. Συνολικά, σε διάστημα περίπου δύο μηνών, υπολογίζεται ότι ξεναγήθηκαν σε αυτήν περισσότεροι από 10.000 επισκέπτες. 
Στους χώρους του Τελλογλείου ξεδιπλώνεται ένα αφιέρωμα στο ποιητικό σύμπαν του Οδυσσέα Ελύτη, όπως εκφράστηκε στην ποίηση και την εικαστική του δημιουργία, τις εικαστικές αναζητήσεις των δημιουργών της γενιάς του και σύγχρονων καλλιτεχνών που εμπνέονται από το έργο του.
Η έκθεση αρθρώνεται σε τρεις άξονες:
Το σύνολο των εικαστικών έργων του Οδυσσέα Ελύτη. Πρόκειται για κολάζ, τέμπερες και υδατογραφίες, μικρών διαστάσεων, που αναδεικνύουν μια μοναδική καλλιτεχνική διάσταση και αντανακλούν την αισθητική αντίληψη του  ποιητή. Επίσης παρουσιάζονται χειρόγραφα και πρώτες εκδόσεις του Ελύτη, μαζί με δημοσιευμένες και ανέκδοτες φωτογραφίες του.
Αποσπάσματα από αισθητικά δοκίμια του Ελύτη για μεγάλους ζωγράφους και γλύπτες (όπως Παναγιώτης Ζωγράφος, Ματίς, Πικάσο, Θεόφιλος, Παρθένης, Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Εγγονόπουλος, Καπράλος, Νικολάου, Τσαρούχης, Μόραλης), τα οποία συνοδεύονται από αντιπροσωπευτικά τους έργα.
Έργα  σύγχρονων καλλιτεχνών εμπνευσμένα από την ποίηση του Ελύτη (Ν. Μελά, Τέτσης, Θεοχαράκης, Τσόκλης, Πανιάρας, Σόρογκας, Καρέλλα, Μακρουλάκης, Μπότσογλου, Παπαγιάννης, Ψυχοπαίδης, Κόττης, Λάππας, Αδαμάκος, Παντελιάς, Βαρώτσος, Μποκόρος, Λίτη).
Έργα και υλικό δανείζουν το Μουσείο Μπενάκη, η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, η Εθνική Πινακοθήκη, το Ίδρυμα Θεοχαράκη και πολλοί καλλιτέχνες και συλλέκτες.
Την έκθεση επιμελήθηκε ο Τάκης Μαυρωτάς, αξιοποιώντας δημιουργικά την εμπειρία του από την ανάλογη έκθεση που προετοίμασε ο ίδιος το 2011 στο Ίδρυμα Β.&Μ. Θεοχαράκη στην Αθήνα, με τη συμπαράσταση της ποιήτριας Ιουλίτας Ηλιοπούλου.
Ένας πλούσια εικονογραφημένος  κατάλογος συνοδεύει την έκθεση. Τα κείμενα του καταλόγου υπογράφουν οι: Ιουλίτα Ηλιοπούλου, Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, Γεώργιος Μπαμπινιώτης, Αλέκος Φασιανός, Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, Γιώργος Βέης, Γιάννης Κοντός και Τάκης Μαυρωτάς.
Στο πλαίσιο της έκθεσης το Τελλόγλειο οργάνωσε ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα δίνοντας την ευκαιρία σε μαθητές να έρθουν σε επαφή με τον εικαστικό κόσμο του Οδυσσέα Ελύτη, τον λόγο και τη ζωγραφική δημιουργία του ίδιου και αγαπημένων του καλλιτεχνών. Επίσης η έκθεση συνοδεύτηκε από πολλές ακόμη εκδηλώσεις, συναυλίες, απαγγελίες και διαλέξεις με θέμα το έργο και την προσωπικότητα του Οδυσσέα Ελύτη, που σφραγίστηκαν όλες με μεγάλη επιτυχία.
Παράλληλα, ως τις 31 Μαΐου 2016, θα διαρκέσει στο Τελλόγλειο και η έκθεση «Όραμα και Δημιουργία – Α. Γ. Λεβέντης & Δυτική Αφρική», που σκιαγραφεί την πορεία του Κύπριου συλλέκτη έργων τέχνης Αναστασίου Γ. Λεβέντη μέσα από έργα τέχνης της συλλογής του, φωτογραφίες και ντοκουμέντα.