Παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ξεκίνησε το πρωί στην Ολομέλεια, η συζήτηση για το ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο.


Τη συζήτηση επί της ουσίας του νομοσχεδίου άνοιξε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος. «Πρόκειται για μεταρρύθμιση τομή την οποία ο τόπος είχε ανάγκη από δεκαετίες», είπε μιλώντας κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

Απαντώντας ο υπουργός Εργασίας στις θέσεις της αντιπολίτευσης ότι, το ασφαλιστικό σύστημα το 2014 ήταν πλήρως ισορροπημένο και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ευθύνεται για τα προβλήματα του συστήματος, επικαλέστηκε την τοποθέτηση του κ. Γιαννίτση στις Επιτροπές, σύμφωνα με την οποία η κρατική χρηματοδότηση των ελλειμμάτων των Ταμείων ευθύνεται για το 800% της αύξησης του χρέους. Προσέθεσε επίσης, ότι το 2014 τα ελλείμματα των Ταμείων ήταν 2 δισ. ευρώ παρά τις 11 συνεχόμενες οριζόντιες περικοπές των συντάξεων που είχαν προηγηθεί.

«Καταφέρατε και να αυξήσετε τα ελλείμματα και να τσακίσετε τις συντάξεις», είπε ο κ. Κατρούγκαλος.

Συνεχίζοντας ο υπουργός Εργασίας υποστήριξε ότι, για τα ελλείμματα ευθύνεται η αναρχία ρυθμίσεων, που δεν επέτρεπε την αντιστοίχηση παροχών εισφορών. «Δεν υπάρχουν συστήματα που μπορούν να επιβιώσουν με τέτοια ελλείμματα», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Μειώνουμε τα ελλείμματα όπως είχαμε υποσχεθεί όχι από τον περιορισμό των συντάξεων, αλλά από την αρχιτεκτονική του συστήματος και την αντιστοίχηση εισφορών και παροχών».

Έρχεται η... ισονομία

Καθιερώνουμε, είπε ο κ. Κατρούγκαλος, πλήρη ισονομία και οι αποκλίσεις που υπάρχουν προβλέπονται για να προστατευτούν οι αδύναμοι και έφερε σαν παράδειγμα την "ειδική" όπως την χαρακτήρισε, "μεταχείριση των αγροτών".

Αναφερόμενος στην τριμερή χρηματοδότηση είπε ότι ο νόμος Ρέππα προέβλεπε κρατική επιχορήγηση της τάξης του 1% του ΑΕΠ, ενώ με το νέο νόμο το σύστημα χρηματοδοτείται από τη φορολογία και η κρατική συμμετοχή φθάνει στο 6,5% του ΑΕΠ.

«Κάνουμε διάκριση μεταξύ των προνοιακών και των ασφαλιστικών παροχών» είπε και τόνισε ότι «με τη βασική σύνταξη εξασφαλίζουμε τους συνταξιούχους από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό».

Συντάξεις πείνας σε 10 χρόνια

Για τις παλαιότερες συντάξεις, είπε ότι θα συνυπολογιστούν ώστε «με την ωρίμανση του συστήματος σε 10 χρόνια όλοι οι συνταξιούχοι να είναι της ίδιας ταχύτητας».

Προσέθεσε επίσης ότι με τις ρυθμίσεις του νόμου η μείωση των επικουρικών συντάξεων με την εφαρμογή του δείκτη βιωσιμότητας θα είναι μικρότερη από εκείνη που προέβλεπε η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, ενώ για τις αναπηρικές είπε ότι δεν θίγονται και εξήγγειλε αλλαγές εντός του έτους βάσει του πορίσματος μιας επιτροπής στην οποία θα κληθούν να συμμετέχουν και οι εκπρόσωποι των φορέων ανθρώπων με αναπηρία.

Και... αύξηση 11 ευρώ!

Καταλήγοντας επανέλαβε ότι από τις ρυθμίσεις του νόμου δεν θίγεται το 90% των ασφαλισμένων και τόνισε ότι οι συντάξεις που θα δοθούν στους νέους συνταξιούχους είναι καλύτερες από τις σημερινές, γιατί με 15 χρόνια ασφάλιση και 700 ευρώ μισθό, η βασική σύνταξη θα είναι 403 ευρώ, ενώ η σημερινή κατώτερη σύνταξη του ΙΚΑ είναι, λόγω των μειώσεων των μισθών, 392 ευρώ.

Αυτό που ξέχασε να πει ο υπουργός είναι ότι, στα 392 ευρώ οι κρατήσεις είναι λιγότερες, ενώ στα 403 περισσότερες, λόγω αύξησης της φορολογίας, των έμμεσων φόρων και της εισφοράς αλληλεγγύης. Αλλά για τον κ. Κατρούγκαλο αυτά είναι ψιλά γράμματα...

Κάλεσε τέλος τα κόμματα της αντιπολίτευσης να συντελέσουν «χωρίς το βάρος της υποκρισίας και της αλαζονείας» όπως είπε, «ώστε να βρούμε στο μέλλον το δρόμο για τους σημερινούς εργαζόμενους και συνταξιούχους αλλά και για τα παιδιά μας».