«Μενεξέδες και ζουμπούλια και θαλασσινά πουλιά», τιτλοφορείται η εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 14 Μαΐου 2016 για τα 93α γενέθλια της Νέας Μηχανιώνας.

Πρόκειται για μια εκδήλωση μνήμης και πολιτισμού με αφορμή την επέτειο των 93 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή, τον εκπατρισμό και την εγκατάσταση των προσφύγων στη νέα τους πατρίδα, τη Ν.Μηχανιώνα. 

100 χορευτές, ηθοποιοί, τραγουδιστές, μουσικοί και εθελοντές , στις 19.30 μ.μ. στο Αμφιθέατρο της Δημοτικής Κοινότητας ( περιοχή Πεύκα),θα μας ταξιδέψουν στη Μηχανιώνα της Κυζίκου 

Μέσα από ένα θεατρικό δρώμενο «θ’ αφηγηθούν» τον διωγμό, την εξαθλίωση και τα μαρτύρια του δρόμου της προσφυγιάς, αλλά ταυτόχρονα θα παρουσιάσουν τον σπουδαίο πολιτισμό και την κουλτούρα που είχαν αναπτύξει οι Έλληνες κάτοικοι της όπως αυτά εμπεριέχονται στα ήθη και τα έθιμα τους, καθώς και τις καθημερινές συνήθειες , όπως τις μετέφεραν και τις τήρησαν στον νέο οικισμό που δημιούργησαν στην ανατολική πλευρά του νομού Θεσσαλονίκης. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνει αναβίωση του εθίμου του γάμου, ενώ θα προσφερθούν χειροποίητα παραδοσιακά γαμήλια γλυκίσματα, προσφορά εθελοντριών της περιοχής.

Στην αρχή και το τέλος της παράστασης θ’ ακουστούν δύο μουσικά κομμάτια του Θεόδωρου Γ. Μαυρομουστάκη, αφιερωμένα από το συνθέτη στη Νέα Μηχανιώνα.

Το πρωί του Σαββάτου, στις 10:00 θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στην Καψαλάκειο Πολιτιστική Στέγη και κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Μαργαρίτη Ευαγγελίδη, ιδρυτή της Ν. Μηχανιώνας.