Από πίσω το γλυπτό θυμίζει ένα αγόρι που προσεύχεται στα γόνατα - από την μπροστινή όψη όμως, το χαρακτηριστικό μουστάκι και το κακό βλέμμα είναι απολύτως αναγνωρίσιμα: Ένα αμφιλεγόμενο γλυπτό του Χίτλερ από τον Ιταλό γλύπτη Maurizio Cattelan
δημοπρατήθηκε το βράδυ της Κυριακής από τον οίκο δημοπρασιών Κρίστις (Christie's) με την τιμή να φτάνει τα 17,2 εκατομμύρια δολάρια.

Πρόκειται για το υψηλότερο ποσό που έχει ποτέ επιτευχθεί για έργο του 55χρονου καλλιτέχνης, ο οποίος είναι γνωστός για τα προκλητικά του έργα. Ο ίδιος δήλωσε για το γλυπτό του Χίτλερ, το οποίο έγινε το 2001 από κερί και ρητίνη, ότι πολλές φορές σκέφτηκε να το καταστρέψει αλλά πάντα άλλαζε γνώμη.

Η εκτιμώμενη αξία του «Αυτός» - όπως ο δημιουργός αποκαλεί το έργο του – κυμαινόταν από 10 έως 15 εκατομμύρια δολάρια. Η προηγούμενη υψηλότερη τιμή για ένα έργο του Ιταλού ήταν 7,9 εκατομμύρια δολάρια. Το συγκεκριμένο γλυπτό παρουσιάστηκε το 2012 στο Μουσείο Guggenheim της Νέας Υόρκης σε μία έκθεση με Retro ύφος, στη δημοπρασία της Κυριακής όμως στον οίκο Κρίστις ήταν ένα από τα βασικά αντικείμενα

Συνολικά παρουσιάστηκαν στη δημοπρασία με τίτλο «καταδικασμένα να αποτύχουν» 39 έργα σύγχρονης τέχνης. Θέμα της δημοπρασίας ήταν η εμπορική αποτυχία και η συνειδητή παραβίαση των συνόρων των έργων τέχνης.

Όλα τα αντικείμενα της δημοπρασίας, εκτός από ένα, πουλήθηκαν – συγκεντρώνοντας το ποσό των 78,1 εκατομμυρίων δολαρίων, εμφανώς περισσότερα από 59,4 εκατομμύρια που αναμενόταν.

Πηγή: n-tv.de, AFP