Διαλόγους, μεταξύ του Πολ Τόμσεν και της Ντέλια Βελκουλέσκου έφερε στο φως της δημοσιότητας το WikiLeaks, από όπου προκύπτει ότι, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προδιέγραφε στρατηγική ασφυκτικής πίεσης προς την ελληνική πλευρά.


Το WikiLeaks δημοσίευσε τα πρακτικά τηλεδιάσκεψης, στις 19 Μαρτίου, του διευθυντή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πολ Τόμσεν με την επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Ταμείου στην Ελλάδα Ντέλια Βελκουλέσκου και την υπεύθυνη της τεχνικής ομάδας του Ταμείου Ίβα Πέτροβα. 

Σύμφωνα με τα πρακτικά αυτά ο κ. Τόμσεν, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι «η άλλη πιθανότητα, που πίστευα ότι θα είχε γίνει ήδη και είμαι έκπληκτος που δεν έγινε, είναι ότι εξαιτίας της κατάστασης με το προσφυγικό θα θέλουν να καταλήξουν σε συμπέρασμα. Και οι Γερμανοί εγείρουν το θέμα της διαχείρισης… Ουσιαστικά εμείς εκείνη τη στιγμή λέμε "Κοίτα, κ. Μέρκελ, είσαι αντιμέτωπη με ένα ερώτημα. Πρέπει να σκεφτείς τι είναι περισσότερο δαπανηρό, να συνεχίσεις χωρίς το ΔΝΤ ή να κάνεις την ελάφρυνση χρέους που εμείς πιστεύουμε ότι χρειάζεται η Ελλάδα προκειμένου να μας κρατήσεις;". Αυτό είναι πραγματικά το θέμα».

«Δεν πρόκειται να δεχτώ ένα πακέτο μικρών μέτρων, δεν πρόκειται», λέει επίσης ο κ. Τόμσεν. «Τι θα χρειαστεί για να φτάσουμε σε σημείο αποφάσεων; Στο παρελθόν, μόνο μία φορά ελήφθησαν αποφάσεις και ήταν όταν οι Ελληνες επρόκειτο να ξεμείνουν σοβαρά από χρήματα και να χρεοκοπήσουν. Πιθανόν αυτό θα συμβεί ξανά. Σε αυτή την περίπτωση, θα τραβήξει έως τον Ιούλιο και είναι ξεκάθαρο ότι οι Ευρωπαίοι δεν πρόκειται να συζητούν για ένα μήνα πριν από το Brexit», «Οι Έλληνες δεν πλησιάζουν καν στο να αποδεχτούν τις απόψεις μας«, προσθέτει χαρακτηριστικά.

Η κ. Βελκουλέσκου από την πλευρά της επιχειρηματολογεί ότι «εάν η ελληνική κυβέρνηση πιεστεί αρκετά θα συμβιβαζόταν... Αλλά δεν έχουν κανένα κίνητρο και ξέρουν ότι η Κομισιόν είναι πρόθυμη να συμβιβαστεί, οπότε αυτό είναι το πρόβλημα».

Κάνει ακόμη λόγο και για λάθος στρατηγική από το ΔΝΤ. «Δεν διαπραγματευτήκαμε με την Κομισιόν και μετά να θέσουμε στους Ελληνες κάτι πολύ χειρότερο. Τους βάλαμε το μίνιμουμ που ήμασταν πρόθυμοι να σκεφτούμε και οι Ελληνες λένε ότι δεν διαπραγματευόμαστε», αναφέρει.

Η αντίδραση του Μαξίμου

Με το που έγιναν γνωστά αυτά, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο. 

Στον μεταξύ τους διάλογο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, τόνισε: «Όπως έχω καταστήσει και δημοσίως γνωστό, θεωρώ ότι, από τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωζώνη έχουν διαμορφώσει τον ESM, τη σημερινή αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έπρεπε να την είχε αναλάβει εδώ και καιρό ο ίδιος ο ESM μέσω δικών του έμπειρων στελεχών. Και τούτο διότι, πέραν των άλλων που αφορούν αυτό τούτο το κύρος των Ευρωπαϊκών Θεσμών, η τεχνογνωσία των στελεχών του ESM θα ήταν σαφώς ανώτερη εκείνης των στελεχών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με βάση την όλη διεθνή προϊστορία του τελευταίου».  

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είπε: «Η Ελλάδα τηρεί τα συμφωνηθέντα, και θα ζητήσει εξηγήσεις για τις Θέσεις του Ταμείου. Θα ενημερώσω της ηγεσίες χωρών και θεσμών για τη θέση μας. Δε πρέπει να επιτρέψουμε σε κανένα να παίξει με τη φωτιά και δε θα αφήσουμε τη χώρα και την Ευρώπη απροστάτευτη. Κάποιοι θέλουν να στήσουν νέα κρίση στην Ελλάδα για να επηρεάσουν το δημοψήφισμα στη Μ. Βρετανία και να τραυματίσουν την Ευρώπη».


Επιστολή προς την Λαγκάρντ

Με δηλωσή της, νωρίτερα, η υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη είχε τονίσει ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει εξηγήσεις από το ΔΝΤ για το κατά πόσον η στρατηγική της πρόκλησης συνθηκών χρεοκοπίας στην Ελλάδα την περίοδο του δημοψηφίσματος στη Μεγάλη Βρετανία αποτελεί επίσημη γραμμή του Ταμείου.

Όπως έγινε γνωστό, ο πρωθυπουργός απαντά με επίσημη επιστολή προς τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και αρχίζει επαφές με ηγέτες χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.