Πριν από 70 χρόνια, ο Ενρίκο Πιάτζιο καταχώρησε το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την πρώτη Vespa. Το δίκυκλο, το οποίο ακουγόταν σαν μια σφήκα στα αυτιά του Ενρίκο, έγινε μεγάλη επιτυχία με την βοήθεια του Κοραντίνο Ντ’Ασκάνιο.

Για τον Ντ’Ασκάνιο δεν ήταν μυστικό, μισούσε τις μοτοσικλέτες. Ήταν εφευρέτης, μηχανικός αεροναυπηγικής και θεωρούσε τις μοτοσικλέτες δυσκίνητες. Επιπλέον, δεν έδειχναν πολυτέλεια και ήταν εντελώς άβολες. Εκτός των άλλων τον ενοχλούσε πως χρειαζόταν μια αιωνιότητα για να αντικαταστήσει κανείς ένα σκασμένο λάστιχο.



Έτσι ο Ντ’Ασκάνιο κάθισε και δούλεψε πάνω στα τρωτά σημεία που υπήρχαν στην αρχική ιδέα από τον Ενρίκο Πιάτζιο. Μεταξύ άλλων χρησιμοποιώντας την εμπειρία του από την κατασκευή αεροσκαφών και εγκατέστησε τόσο στον μπροστινό όσο και στον πίσω τροχό μια ανάρτηση που διευκόλυνε την ταχεία αλλαγή ελαστικών. Προκειμένου να προστατεύονται καλύτερα οι αναβάτες, έχτισε ένα πλαίσιο το οποίο προσέφερε κάλυψη και από την βροχή. Η ασυνήθιστη προσέγγιση του θέματος προκάλεσε την επιτυχία.



Τον Απρίλιο του 1946 ο Ενρίκο Πιάτζιο καθώς κατέθετε το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το δίκυκλο του στην αρμόδια επιτροπή, είπε: «Sembra una Vespa» - Φαίνεται σαν μια σφήκα. Και έτσι γεννήθηκε το όνομά της, σήμερα, η Vespa είναι μία από τις πιο επιτυχημένες μοτοσικλέτες όλων των εποχών με περισσότερα από 16 εκατομμύρια δίκυκλα να έχουν κυκλοφορήσει.



Παρά το γεγονός ότι η αρχή ήταν δύσκολη, η ιστορία της Vespa έγινε γρήγορα μια ιστορία επιτυχίας, άρρηκτα συνδεδεμένη με το ιταλικό στυλ, αλλά και με αστέρες του Χόλυγουντ.

Πηγή: der Standard.at