Επιστολή προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,  Μάρτιν Σουλτς, απέστειλε η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας στο ΕΚ, με την οποία οι ευρωβουλευτές διαμαρτύρονται
έντονα και εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για την προβολή ταινίας στους χώρους του Κοινοβουλίου με θέμα τις «μη αναγνωρισμένες μειονότητες» στην Ελλάδα και τίτλο «The Macedonian».


 Ο  Μ. Κ. Κεφαλογιάννης, επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και οι ευρωβουλευτές Μ. Σπυράκη,  Ε. Βόζεμπεργκ, Γ. Κύρτσος και  Θ. Ζαγοράκης τονίζουν ότι «η ταινία αποτελεί έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα των προκλητικών ενεργειών των Σκοπίων έναντι της Ελλάδος καθώς κάνει λόγο για ύπαρξη δήθεν «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα και έρχεται να αμφισβητήσει τη γνήσια και αυταπόδεικτη ελληνικότητα της περιοχής». 

Αναφέρουν επίσης ότι «η ένταξη μίας χώρας στην ευρωπαϊκή οικογένεια προϋποθέτει Σεβασμό των Αρχών και των Αξιών της Ευρώπης. Όχι, ένταση ψευτοπροπαγάνδας».

 Τα Σκόπια, δυστυχώς, προσθέτουν στο ίδιο κείμενο, συνεχίζουν να καλλιεργούν αλυτρωτικές βλέψεις για την Ελληνική Μακεδονία και καπηλεύονται την Ελληνική Ιστορία, οικειοποιούμενοι Έλληνες Μακεδόνες Βασιλείς, τον Φίλιππο και τον Μεγάλο Αλέξανδρο, αν και γνωρίζουν ότι εμφανίστηκαν στην περιοχή 9 αιώνες αργότερα.