Λιτός, όπως αρμόζει σε έναν Ιερό Ναό - Μνημείο, όπως η Ροτόντα, ο Επιτάφιος αυτός ακολούθησε το δρόμο της Βυζαντινής Θεσσαλονίκης, από το γνωστό κυκλικό κτίσμα στην πλατεία Ιπποδρομίου και πίσω...


Η σκηνή του Επιταφίου γύρω από την Ροτόντα, κι όταν ανηφόριζε από την Καμάρα, την Αψίδα του Γαλέριου, ενέπνευσε δύο φωτορεπόρτερ της Θεσσαλονίκης, τον Νώντα Στυλιανίδη και τη Σίσση Βασιλειάδου και απαθανάτισαν τις στιγμές.

"Έμοιαζε με μια διαδρομή στο χρόνο. Από τα Ρωμαϊκά λαμπρά παλάτια στα Βυζαντινά και σαν ανάμνηση γεγονότων στο σήμερα... Μικρή σκοτεινή και σιωπηλή πομπή. Ανηφορίζει σαν κηδεία κάποιου συγγενούς, στα βήματα του αρχαίου κλέους", περιγράφει ο Νώντας Στυλιανίδης.

Παλιότερα, η Καμάρα, ήταν το σημείο όπου συναντώνταν επτά Επιτάφιοι της Θεσσαλονίκης. Πλέον, το σημείο συνάντησης έχει αλλάξει κι η πομπή επέστρεψε στον Ιερό Ναό με τον λιτό διάκοσμο, που σέβεται ένα παρελθόν, το οποίο δεν ήταν Χριστιανικό...





Στο μεταξύ, σε μια άλλη περιοχή της Θεσσαλονίκης, στην Τούμπα, έξω από τον Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας, ήδη έχει τοποθετηθεί ο Ιούδας. Θα καεί αύριο, μετά την Ανάσταση. Με ορθάνοιχτα μάτια ένας πιτσιρίκος, κοιτάζει και η μητέρα του προσπαθεί να εξηγήσει.