Κατά πλειοψηφία πέρασε η πρόταση του Γιάννη Μπουτάρη για την διεκδίκηση της Α Προβλήτας του ΟΛΘ, καθώς η αντιπολίτευση δε φαίνεται να πείστηκε από τα επιχειρήματα του δημάρχου.


«Προς το παρόν αυτό που μας ενδιαφέρει να μπει μια βούλα ότι η πρώτη προβλήτα παραμένει στο δήμο Θεσσαλονίκης» είπε ο Γιάννης Μπουτάρης, ζητώντας απόφαση εφόσον δεν δημιουργεί πρόβλημα στη συμφωνία παραχώρησης του λιμανιού. Ανακοίνωσε ότι θα έχει επαφή με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, για να του μεταφέρει το αίτημα της διοίκησης του δήμου.  Μίλησε, πάλι, για διαβεβαιώσεις από το ΤΑΙΠΕΔ ότι η Α Προβλήτα θα εξαιρεθεί από την ιδιωτικοποίηση.

«Τον δήμαρχο διακατέχει “τρικυμία εν κρανίω”. Ό,τι θυμάστε χαίρεστε. Την ώρα που φθάνουμε στο τέλος μιας επίπονης διαδικασίας, που αφορά το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, “σηκώνετε” ένα θέμα μήπως και σας βγει», υπογράμμισε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, βουλευτής Α Θεσσαλονίκης, Στ. Καλαφάτης. Ασκώντας κριτική στον Γ. Μπουτάρη ζήτησε την αλληλογραφία που έχει με την κυβέρνηση, μίλησε για «τρικυμία εν κρανίω και ό,τι θυμάστε χαίρεστε» τονίζοντας ότι ο δήμος δεν έκανε τίποτα για να διασφαλίσει την Α Προβλήτα. Ζήτησε να πάρουν θέση για το θέμα η διοίκηση του ΟΛΘ, του ΤΑΙΠΕΔ και η κυβέρνηση. Τέλος, ζήτησε να δοθεί στη δημοσιότητα η αλληλογραφία του δημάρχου με τους υπουργούς. Οι σύμβουλοι των "Εντάξει" δεν ψήφισαν την πρόταση της Διοίκησης.

Στην δευτερολογία του, ο κ. Μπουτάρης κατηγόρησε την αντιπολίτευση για επικοινωνιακή αντιπολίτευση και διέψευσε δημοσίευμα της εφημερίδας "Θεσσαλονίκη", στο οποίο γινόταν λόγος για την αλληλογραφία του με τους υπουργούς για το θέμα της Προβλήτας.

Η Ρία Καλφακάκου, επικεφαλής της παράταξης "Θεσσαλονίκη - Ανοιχτή Πόλη" ζήτησε η Α Προβλήτα να τεθεί υπό μια Δημόσια Λιμενική Αρχή που θα ωφελήσει και τον δήμο, μπερδεύοντας αρκετά την κατάσταση για το αν είναι υπέρ της ιδιωτικοποίησης ή όχι... 

Ο Γιάννης Δελής από τη "Λαϊκή Συσπείρωση" επέμεινε στην άποψη του ΚΚΕ ότι τα λιμάνια αποτελούν λαϊκή περιουσία και τάχθηκε κατά οποιασδήποτε ιδιωτικοποίησης.

Η επικεφαλής της παράταξης "Γειτονιές σε Δράση", Ελ. Ιωαννίδου,  εξέφρασε τον προβληματισμό της ότι η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ παίρνει τη μορφή real estate και λιμενικής χρήσης. Έδωσε τη συγκατάθεσή της στον δήμαρχο να προβεί σε ενέργειες, αλλά ψήφισε λευκό στην πρόταση του Δήμου. 

«Ο δήμαρχος θέλει να αναπτύξει την 1η προβλήτα σε λάθος κατεύθυνση» σημείωσε ο Γ. Ρακκάς από την παράταξη «Μένουμε Θεσσαλονίκη», ο οποίος, επίσης, ψήφισε λευκό.

Έτσι, μετά το διαχωρισμό της θέσης των παραγωγικών φορέων της πόλης, που διαφώνησαν με τις ενέργειες Μπουτάρη, ούτε το Δημοτικό Συμβούλιο έδωσε σύσσωμο την συγκατάθεσή του για τις ενέργειες της διοίκησης, στο θέμα του Α Προβλήτα. Να σημειωθεί, πάντως, ότι η πρόταση που κατατέθηκε από πλευράς διοίκησης δεν αφορά μόνον τη χρήση του Α Προβλήτα αλλά και μία σειρά άλλα θέματα (συνολικά οκτώ σημεία) που αφορούν την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ Α.Ε.