[ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ 2][bsummary]

«4 λεπτά»: Η πρωτοποριακή ιδέα της Νάτασσας Καραμανλή σε βιβλίοΣε 32 μοναδικές ιστορίες, 32 συγγραφείς, απαντούν στο ερώτημα: «Πόση ζωή χωρά σε 4 λεπτά», μέσα από ένα συναρπαστικό συλλογικό λογοτεχνικό έργο, το: «4 λεπτά» , το οποίο εμπνεύστηκε η συγγραφέας Νατάσσα Καραμανλή.  


Το βιβλίο που κυκλοφορεί ήδη από τις Εκδόσεις Μολύβι σε βιβλιοπωλεία και στο e-shop του εκδοτικού οίκου www.ekdoseis-molybi.gr παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, στο καφέ Θέα/tro του Βασιλικού Θεάτρου.

Η έμπνευση για τις τετράλεπτες ιστορίες-αφηγήσεις ζωής, προήλθε από την ομώνυμη ταινία του Chris Kraus «Vier minuten» και την τελευταία ευκαιρία της ηρωίδας να αλλάξει τη ζωή της, μέσα στον ελάχιστο χρόνο των τεσσάρων λεπτών. Η βραβευμένη συγγραφέας Νατάσσα Καραμανλή,  μετέτρεψε σταδιακά την ιδέα αυτή σε ένα πρωτοποριακό λογοτεχνικό εγχείρημα, αφού πρώτα το περασμένο καλοκαίρι δόθηκε το έναυσμα από το διαδίκτυο, με το blog: tesseralepta.wordpress.com όπου οι αναγνώστες (λογοτέχνες και μη) κλήθηκαν να καταθέσουν τις εμπειρίες των 4 λεπτών. 

Και ανταποκρίθηκαν πολλοί «έτσι μαγικά, όπως συμβαίνουν τα όμορφα πράγματα στη ζωή», το περιέγραψε η συγγραφέας), κυρίως καταθέτοντας κομμάτια της ζωής τους. Όπως τόνισε η κ. Καραμανλή, «το κάλεσμα,- σκέψου, γράψε και μοιράσου, μόνο 4 λεπτά είναι δικά σου- έτσι κι αλλιώς, δεν στόχευε στην ιδιότητα, αλλά στο συναίσθημα. Στην πρόκληση για την επιθυμία της ίδιας της συγγραφής, μέσω μιας εξομολόγησης». 

Αυτή η σκυταλοδρομία, με τους τέσσερις «δρομείς»: τον κινηματογράφο, το διαδίκτυο, την προσωπική έκφραση και το βιβλίο, οδήγησε σε ένα εντυπωσιακό συλλογικό έργο. 

Ο σπόρος της Νατάσσας Καραμανλή, καρποφόρησε με τη βοήθεια της ομάδας OPEN MINDS που συνέβαλαν δραστικά στη συγκέντρωση του υλικού, ενώ με τη σειρά τους οι επιμελητές του εκδοτικού οίκου Μολύβι, μετέτρεψαν τα βιώματα σε αναγνώσιμες σελίδες.

Ο Ηλίας Ιορδανίδης από την ομάδα OPEN MINDS, έδωσε τη δική του σκοπιά σε αυτό το εγχείρημα, που εστίασε στην αισιοδοξία: «Τί σημαίνουν λοιπόν τα "Τέσσερα λεπτά"; Σημαίνουν ότι μπορέσαμε να κινητοποιήσουμε ανθρώπους να εκφραστούν δίνοντάς τους ένα βήμα να το κάνουν. Δώσαμε μια διέξοδο στη δημιουργικότητά τους ή ακόμη και τη δυνατότητα να ανακαλύψουν μια κλίση που αγνοούσαν, όπως συνέβη στην δική μου περίπτωση. Κυρίως όμως, δώσαμε μια νότα αισιοδοξίας, γιατί η δημιουργία σε κάνει πάντα αισιόδοξο».

Ο συγγραφέας Θεόφιλος Γιαννόπουλος, επισήμανε ότι η Νάτασσα Καραμανλή είχε ως μοναδικό σκοπό της «ν’ ανάψει το φυτίλι της φαντασίας και να μας παρακινήσει να δημιουργήσουμε φωτίζοντας μέχρι και την πιο απόκρυφη γωνιά του εαυτού μας, Φέρνοντας έτσι στην επιφάνεια δυνατότητες και αδυναμίες του χαρακτήρα μας που ως τότε ενδεχομένως και να αγνοούσαμε».

Η Νατάσσα Καραμανλή έκλεισε την ομιλία της με τέσσερα ρήματα: «Γελάτε, αγαπάτε, συγχωρείτε, ερωτευτείτε» και τη διαπίστωση-λύτρωση: «Γιατί ευτυχώς η ζωή κρατά παραπάνω από 4 λεπτά». 
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :


ΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Πολιτική][bsummary]

OIKONOMIA

[Οικονομία][bsummary]

ΕΓΚΛΗΜΑ

[Αστυνομικά][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[Υγεία][bsummary]

SPORTS

[Αθλητικά][bleft]

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

[Φωτορεπορτάζ][bleft]