Οι ΗΠΑ αναδείχθηκαν και το 2015 η μεγαλύτερη πηγή spam emails, σε διεθνές επίπεδο, αντιπροσωπεύοντας ποσοστιαία το 15,2% του συνόλου των επιθέσεων. Η Ρωσία βρέθηκε, το περασμένο έτος, στη δεύτερη θέση της σχετικής λίστας (με 6,15%),
με το Βιετνάμ (6,12%) να ξεπερνά την Κίνα και να ανεβαίνει στην τρίτη θέση.

Όσον αφορά τις χώρες – στόχους, η Γερμανία ήταν η χώρα που επλήγη περισσότερο, με 19,06% του συνόλου των επιθέσεων spam, μέγεθος αυξημένο κατά 9,84% σε σύγκριση με το 2014. Στη διεθνή κατάταξη ακολουθεί η Βραζιλία με 7,64% (+4,09%), η οποία βρέθηκε δεύτερη στη σχετική λίστα, ενώ ήταν έκτη το 2014. Επιπλέον, η Ρωσία ανέβηκε στην τρίτη θέση της λίστας από την όγδοη, με τις επιθέσεις spam να αυξάνονται κατά 3,06%, φτάνοντας στο 6,03% του γενικού συνόλου κατά το 2015.

Σύμφωνα με την τελευταία έκδοση της έκθεσης Kaspersky Lab Security Bulletin, ο όγκος των spam email το 2015 μειώθηκε, αγγίζοντας το 55,28% του γενικού συνόλου των emails. Συνολικά, σημειώθηκε μείωση 11,48% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά.

Η έκθεση αποκαλύπτει ότι οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί (τράπεζες, συστήματα πληρωμών, ακόμη και online καταστήματα) ήταν αυτοί που δέχτηκαν πιο συχνά επιθέσεις με phising email (34,33% επί του συνόλου των επιθέσεων, μια αύξηση της τάξης του 5,59%). Στο μεταξύ, πάνω από τα τρία τέταρτα (79%) του συνόλου των απεσταλμένων email είχαν μέγεθος μικρότερο από 2kb, γεγονός που δείχνει μια σταθερή μείωση στο μέγεθος των email, που χρησιμοποιούνται για εκστρατείες spam.

Οι φορητές συσκευές, κατά την έρευνα, είναι ο νέος βασικός στόχος των επιθέσεων spam και κακόβουλου λογισμικού. Το 2015, οι ψηφιακοί εγκληματίες συνέχισαν να στέλνουν ψεύτικα emails από φορητές συσκευές, καθώς και ειδοποιήσεις από mobile εφαρμογές, που περιλάμβαναν κακόβουλο λογισμικό ή διαφημιστικά μηνύματα. Ανάμεσα στις νέες τακτικές ήταν η εξάπλωση κακόβουλου λογισμικού με τη μορφή .apk (εκτελέσιμα αρχεία για συσκευές Android) και .jar (αρχεία ZIP που περιέχουν προγράμματα σε γλώσσα Java).

Σύμφωνα, με τα ευρήματά της αναφορικά με τις θεματικές των επιθέσεων spam, αν και ακόμη υπάρχει αρκετός καιρός μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βραζιλίας, οι ψηφιακοί απατεώνες έχουν, ήδη, αρχίσει να εκμεταλλεύονται το συγκεκριμένο θέμα.

Πηγή: sepe.gr