Μέλη της Ρώσικης μαφίας εκβίαζαν 71χρονο ομογενή και τον απειλούσαν να τους δώσει χρήματα για να μην κάνουν κακό στον ίδιο και την οικογένειά του.


Όλα άρχισαν όταν ο 71χρονος «άνοιξε» δουλειές με 64χρονο Ρώσο. Τα πράγματα δεν πήραν καλά κι ο 71χρονος χρωστούσε χρήματα στον πρώην συνεργάτη του.

Εκείνος, όμως, «πούλησε» το χρέος στη Ρωσική μαφία! Η σπείρα, της οποίας ως εγκέφαλος φέρεται αλλοδαπός με τον τίτλο Vor V Zakone (σ.σ. Κλέφτης Εντός Νόμου) ανέλαβε να εισπράξει για λογαριασμό του.

Η σπείρα είχε εννέα μέλη. Τα μέλη της σπείρας εκβίαζαν συνεχώς τον 71χρονο για να τους δώσει 200.000 ευρώ. Αυτός τους έδωσε 10.000 ευρώ και του ζήτησαν άλλες 6.000 για τον Vor V Zakone, για να «τελειώσει» η... ταλαιπωρία του. Καθώς απειλούσαν τον ίδιο και την οικογένειά του, ο τελευταίος προσέφυγε στην αστυνομία.

Η Αστυνομία «έστησε» ολόκληρη επιχείρηση στη Χαλκιδική και στο ραντεβού που κλείστηκε, συνελήφθησαν δύο από τα μέλη της σπείρας: Ένας 46χρονος κι ένας 39χρονος.

Εναντίον τους σχηματίστηκε δικογραφία, κατά περίπτωση, για Σύσταση Συμμορίας και Εκβίαση κατ’ εξακολούθηση. Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, θα οδηγηθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα. Οι έρευνες για τον εντοπισμό και των υπολοίπων μελών της σπείρας, συνεχίζονται.

Τι είναι οι Κλέφτες Εντός Νόμου

Να σημειωθεί εδώ ότι οι ομάδες των Vor V Zakone εμφανίστηκαν στη Σταλινική ΕΣΣΔ, πριν την έναρξη του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Για να αναδειχτεί κάποιος Vor, πρέπει να έχει συστάσεις από άλλους Vor, να έχει φυλακιστεί επανειλημμένως, να αρνείται οποιαδήποτε συνεργασία με τις Αρχές (ακόμη κι όταν είναι φυλακή, ακόμη και γα το πιο απλό πράγμα, όπως το να... σηκώσει ένα σκουπίδι από το έδαφος) και να έχει αποδείξει την ευστροφία του στο έγκλημα, αλλά και τις ηγετικές του ικανότητες. Η οποιαδήποτε απόκλιση από τις αρχές της Ρωσικής Μαφίας «πληρώνεται» με ακρωτηριασμούς, ακόμη και θάνατο.

Με την έναρξη τη Β Παγκοσμίου Πολέμου και την είσοδο της ΕΣΣΔ σε αυτόν, ο Στάλιν προσέφερε χάρη σε όσους φυλακισμένους πολεμούσαν στο πλευρό του κανονικού στρατού. Τότε αρκετοί ήταν αυτοί που το δέχτηκαν, αλλά μετά τον Πόλεμο βρέθηκαν ξανά στα γκούλαγκ, τα οποία χωρίστηκαν στα δύο: Στην περιοχή των Vor και στην περιοχή των Σούκι («Σκύλοι», όπως ονομάστηκαν όσοι  είχαν ταχθεί με τις Αρχές κατά τη διάρκεια του Β ΠΠ). Ακολούθησαν μάχες μεταξύ των συμμοριών μέσα στα γκούλαγκ και, με τη διάλυση της ΕΣΣΔ ήταν οι Vor αυτοί που ανέλαβαν δράση εκτός φυλακής, αναλαμβάνοντας διάφορες παράνομες δραστηριότητες, όπως και στην περίπτωση που εξιχνίασε η ΕΛΑΣ στη Χαλκιδική.

Τα μέλη των Vor αναγνωρίζονται από τα τατουάζ που έχουν κάνει. Μάλιστα, η ποσότητα των τατουάζ και η μορφή τους διαφοροποιείται ανάλογα με τον "βαθμό" της ιεραρχίας που φέρει ο καθένας.

Έναw διάσημοw Vor V Zakone είναι ο Βλαντιμίρ Ποντάτεφ, ο οποίος διορίστηκε μέλος της επιτροπής για τα ανθρώπινα δικαιώματα από τον -τότε- πρόεδρο Μπόρις Γέλτσιν, παρά τις τρεις προηγούμενες καταδίκες του, για κακουργήματα όπως φόνος, επίθεση και βιασμός.