Μίλησε για οπαδικούς στρατούς. Επέμεινε στο νόμο, όσον αφορά το αυτοδιοίκητο και δήλωσε ανοικτός σε προτάσεις. Αναρωτήθηκε γιατί αμφισβητούνται αποφάσεις τακτικών δικαστών. Ο Σταύρος Κοντονής μίλησε για όλα σήμερα...


Στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου παρέθεσε το μεσημέρι σήμερα, Δευτέρα (28/3) ο υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στον ελληνικό αθλητισμό και την κριτική που δέχεται, άφησε σαφείς αιχμές για τις ενέργειες πριν την συνάντηση με τους ιδιοκτήτες και το… στοπ στον Βαγγέλη Μαρινάκη, αναφέρθηκε στα επεισόδια της Λευκάδας, ενώ μίλησε και για οπαδικούς στρατούς.

Κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις για την κατάσταση που επικρατεί στο ποδόσφαιρο: «Η διαπλοκή των προηγούμενων κυβερνήσεων με τους παράγοντες του ποδοσφαίρου, το έχουν οδηγήσει σε αυτήν τη θέση σήμερα. Επικρατεί αναξιοπιστία και καχυποψία. Ακόμη κι αν υπάρχουν ανθρώπινα λάθη. Ένα πλαίσιο που δηλητηριάζει ακόμη και τους καλοπροαίρετους που παρακολουθούν το ποδόσφαιρο. Η κυβέρνηση έχει χαράξει πορεία, όπως την εξήγησε ο πρωθυπουργούς. Εξυγίανση και διαφάνεια. Δεν θα παρεκκλίνουμε ούτε εκατοστό. Θέλω να τους πω ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για την άποψη της κοινής γνώμης και όχι των οργανωμένων οπαδικών στρατών. Αντιλαμβανόμαστε πώς λειτουργούν και για ποια συμφέροντα αγωνίζονται. Όλα ξεσκεπάζονται σιγά σιγά", τόνισε.

Για τις αντιδράσεις των ομάδων στις αποφάσεις των πειθαρχικών οργάνων που, πλέον, απαρτίζονται από τακτικούς δικαστές, θύμισε πως το μέτρο το είχαν καλοδεχτεί όλοι, ενώ τώρα, «δυστυχώς, δεν υπάρχει απόφαση των πειθαρχικών οργάνων, που είναι στελεχωμένα από τακτικούς δικαστές, η οποία να μην προκαλεί ανακοινώσεις. Ερωτώ: μπορούν να μας πουν ποιοι επιτέλους θέλουν να δικάζουν; Με το προηγούμενο καθεστώς είχαν όλοι αντιρρήσεις. Δεν τους κάνουν ούτε οι τακτικοί δικαστές;(...) Εκείνο που ξεπερνά κάθε έννοια αντικειμενικής κρίσης είναι ότι υπάρχουν ανακοινώσεις ομάδων, οι οποίες προσάπτουν στον Υφυπουργό Αθλητισμού τις ποινές που επιβάλλει το πειθαρχικό όργανο της ΕΠΟ. Από πού και ως πού; Γιατί γίνεται αυτή η αθλιότητα και μάλιστα επί μονίμου βάσεως; Εκτός κι αν θέλουν να πουν ότι οι τακτικοί δικαστές άγονται και φέρονται. Που είναι αθλιότητα. Ή εκτός αν θέλουν να αποψιλώσουν από οποιοδήποτε κύρος αυτά τα όργανα. Τι γίνεται, τέλος πάντων, για να στραφούν οπαδικοί στρατοί που εξυπηρετούν οπαδικά συμφέροντα εναντίον της κυβέρνησης; Ας μιλήσουν καθαρά. Γιατί αυτή η ακατάσχετη ψευδολογία, γιατί αυτή η δολιότητα";

Για τη συνάντηση με τους ιδιοκτήτες των ΠΑΕ, που δεν πραγματοποιήθηκε, τόνισε ότι «μου προκαλεί εντύπωση πως, ενώ ήταν γνωστή η ημέρα που θα γινόταν η συνάντηση, υπήρξε τοποθέτηση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών. Δεν θα κρίνω το νομικό υπόβαθρο μιας τέτοιας απόφασης. Μου προκαλεί εντύπωση πως στο 'και πέντε' υπήρξε τέτοιο ζήτημα. Υπήρξαν τοποθετήσεις που αγγίζουν τα όρια της τερατολογίας. Τι ευθύνη είχε το Υπουργείο και εγώ για τη ματαίωση της συνάντησης; Είχα τη δυνατότητα να θέτω ερωτήματα, αν μπορεί ο πρόεδρος του Ολυμπιακού να συμμετάσχει; Το πιο ευγενικό που θα μπορούσε να κάνει ο εισαγγελέας αν τον ρώταγα, ήταν αν μου κλείσει το τηλέφωνο. Πολίτης που του έχουν υποβληθεί περιοριστικοί όροι. Το μάθαμε τελευταία στιγμή".

Διέψευσε πως θέλει να... χάσει το υπουργείο την εκδίκαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την αναβολή του κυπέλλου και κάλεσε τους δημοσιογράφους να παρακολουθήσουν την εκδίκαση για να διαπιστώσουν ότι θα υπάρξουν πλήρη επιχειρήματα υπέρ της αναβολής . Όσο για τον ερχομό ανιπροσωπείας της FIFA και της UEFA και το περίφημο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου, είπε:

«Για οτιδήποτε αφορά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το ποδόσφαιρο, είμαι έτοιμος να ακούσω προτάσεις. Για τη διαιτησία, υπάρχουν διαιτητές που μπορεί να κάνουν ένα λάθος και να βρεθούν χωρίς να φταίνε στην οργή των οπαδών. Περιμένω έναν ουσιαστικό διάλογο. Εκείνο που δεν μπορεί να τύχει παραπάνω επεξεργασίας είναι ένας νόμος που ψήφισε η Βουλή και ήδη εφαρμόζεται. Για όλα τα θέματα όμως, θέλω να ακούσω προτάσεις και πιστεύω ότι θα ολοκληρωθεί ομαλά και αυτή η συνάντηση».

Για τα επεισόδια της Λευκάδας είπε ότι «η δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της», υποστήριξε πως για πρώτη φορά γίνονται συλλήψεις χούλιγκαν και προφυλακίσεις και ζήτησε τη συνεργασία των ΠΑΕ. Και κατέληξε: 

«Δε θα ενδώσουμε σε εκβιασμούς και κλίμα φόβου. Αυτά να τα καταλάβουν. Αν τα έκαναν με άλλους, να πάνε να τους βρούνε. Το πελατειακό κράτος που είχε δομηθεί, οδηγούσε σε διαπλοκή με αυτά τα επιχειρηματικά κέντρα και τους οπαδικούς στρατούς. Εμείς απευθυνόμαστε στην κοινωνία που κρίνει».