Περίπου 11.500 πρόσφυγες παραμένουν στον αυτοσχέδιο καταυλισμό της Ειδομένης, αφού, παρά τις προσπάθειες των Αρχών, ελάχιστοι είναι αυτοί που αποφασίζουν να φύγουν για άλλο σημείο συγκέντρωσης, μακριά από τα ελληνοσκοπιανά σύνορα.


Σύμφωνα με το Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης, χθες ήταν στη χώρα μας 50.256 άνθρωποι, με το μεγαλύτερο αριθμό να φιλοξενείται στη Βόρεια Ελλάδα (28.518). Στα ελληνικά νησιά καταγράφηκαν 4.668 άτομα, με τον κύριο όγκο να είναι στη Λέσβο (2.463).

Στην Ειδομένη βρίσκονται εντός του καταυλισμού 11.500 άνθρωποι, ενώ σε τρεις περιοχές του Κιλκίς (Χέρσο, Πολύκαστρο, Plaza) φιλοξενούνται συνολικά 8.690 άτομα.

Στην Ειδομένη, μετά από πολλές ώρες αναταραχής, αργά το απόγευμα τα πνεύματα ηρέμησαν, καθώς η πραγματικότητα διέψευσε τις φήμες που ήθελαν να ανοίγουν τα σύνορα με τα Σκόπια. Μετανάστες και πρόσφυγες είχαν καταλάβει τις σιδηροδρομικές γραμμές, με σκοπό -όπως έλεγαν- να περάσουν τα σύνορα. Ωστόσο, μια άλλη ομάδα προσπάθησε να τους μεταπείσει, λέγοντάς τους ότι τα σύνορα δεν πρόκειται να ανοίξουν. Ύστερα από έντονες συζητήσεις μεταξύ τους και κάποιες στιγμές έντασης, τελικά επικράτησε ηρεμία.

Το Σάββατο «άγνωστοι» διέδωσαν μεταξύ των εγκλωβισμένων ότι τα σύνορα επρόκειτο να ανοίξουν χθες, με συνέπεια από νωρίς το πρωί να συγκεντρώνονται πάνω στις γραμμές μετανάστες και πρόσφυγες τόσο από τον καταυλισμό όσο και από κέντρα προσωρινής μετεγκατάστασης, όπως αυτά της Νέας Καβάλας και των Γιαννιτσών.

Η Αστυνομία προσπάθησε, με ανακοινώσεις στα αραβικά και τα φαρσί, να αποτρέψει τον κόσμο, προειδοποιώντας ότι τα σύνορα δεν πρόκειται να ανοίξουν και πως υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή τους, αν το επιχειρήσουν.

Στο μεταξύ, εθελοντές γιατροί ενημέρωσαν πως, το Σάββατο γεννήθηκε στον αυτοσχέδιο καταυλισμό ένα παιδί, από έγκυο μητέρα που διέμενε σε σκηνή και αρνήθηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Τέλος, στην Αττική διαμένουν 14.150 άτομα (τα περισσότερα στο λιμάνι του Πειραιά, 5.330 άτομα) και στην Κεντρική Ελλάδα 2.920, εκ των οποίων 1.390 στη Λάρισα.