Με μελανά χρώματα περιέγραψαν την πραγματικότητα του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου (Δυτικών Συνοικιών) της Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος και η γενική διευθύντριά του, που βρέθηκαν, πριν από λίγο, στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης.


Όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος του δ.σ., Βασίλης Παπάς, μια Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και μια Κλινική δυναμικότητας 70 κλινών, παραμένουν κλειστές, επειδή δεν υπάρχει νοσηλευτικό προσωπικό. Υπογράμμισε πως ο ΕΟΠΥΥ οφείλει στο νοσοκομείο 210 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το ίδιο το νοσοκομείο μόλις 75 εκατομμύρια ευρώ προς τους προμηθευτές του. "Αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει να παίρναμε τα χρήματα αυτά", είπε.

Η γενική διευθύντρια του νοσοκομείου, Μαρία Γιοκατζή, υπογράμμισε πως μόνον το 96% της μισθοδοσίας καλύπτεται από το κράτος (κι αυτό μετά από τρεις συνεχόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις) και τόνισε πως, για την περίθαλψη προσφύγων, φυλακισμένων και ανασφάλιστων, το νοσοκομείο χορήγησε 5 εκατομμύρια ευρώ μέσα στο 2015 και εισέπραξε από αυτά μόλις... 40.000 ευρώ από το κράτος. "Αντιλαμβάνεστε τι θα γίνει αν το νοσοκομείο αυτό πάψει να υφίσταται... Όλοι αυτοί οι άνθρωποι, αλλά και οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα προστρέξουν σε άλλα νοσοκομεία, που, ήδη, λειτουργούν στο 'κόκκινο' ", πρόσθεσε.

Ο Χ. Παπαστεργίου, δημοτικός σύμβουλος της "Πρωτοβουλίας", υπογράμμισε πως μια τέτοια εξέλιξη "θα σήμαινε πως εκατοντάδες νοσηλευόμενοι θα προσέτρεχαν, πλέον, σε ιδιωτικές κλινικές".

Για "τραγική οικονομική κατάσταση" που οφείλεται "σε αδιαφορία του κράτους", μίλησε ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης. Πρόσθεσε πως ζήτησε να συναντηθεί με τον υπουργό Υγείας, αλλά δεν τον δέχτηκε. "Δεν είναι δυνατό να έχουμε στην πόλη ένα νοσοκομείο σαν το Παπαγεωργίου και αυτό να είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης", κατέληξε.

"Δεν έχω παρά να ενώσω τη φωνή μου, με τους 'Εντάξει' στην όποια προσπάθεια καταβάλλεται για να βελτιωθεί η κατάσταση", τόνισε από την πλευρά του, ο επικεφαλής των "Εντάξει", Σταύρος Καλαφάτης. Και πρόσθεσε: "Είχα την ευκαιρία να δω το έργο που επιτελείται. Διαπίστωσα πως στο νοσοκομείο υπάρχει ένα μοντέλο διοίκησης ζηλευτό. Θα έπρεπε να είναι υπόδειγμα και παράδειγμα προς μίμηση, που να αποτελεί μοντέλο για τη λειτουργία και των υπόλοιπων νοσοκομείων. Να επισημάνω τη μοναδική σχέση που υπάρχει μεταξύ εργαζομένων και διοίκησης και τρίτον ότι αποτελεί πυλώνα το νοσοκομείο όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στη Βαλκανική. Να μη μείνουμε μόνο σε παραστάσεις, αλλά ο,τιδήπτε ουσιαστικό, σε αυτούς τους ανθρώπους που βάζουν πολύ ψυχή, καρδιά και φιλότιμο, σε αυτήν την προσπάθεια".

Κοινή κάθοδο στην Αθήνα ζήτησε και η κ. Ρία Καλφακάκου, επικεφαλής της παράταξης "Θεσσαλονίκη - Ανοικτή Πόλη".

Για συνέπειες συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών τα τελευταία χρόνια, έκανε λόγο ο Μιχάλης Κωνσταντινίδης, της "Λαϊκής Συσπείρωσης". Υπογράμμισε τα εξοντωτικά ωράρια γιατρών, νοσηλευτών και προσωπικού και κάλεσε όλους να σκεφτούν τις συνέπειες των πολιτικών. "Αναδείχτηκε εξ αντικειμένου υποστήριξη των ιδιωτικών συμφερόντων στον ευαίσθητο τομέα της Υγείας", κατέληξε.

Με την έκδοση ψηφίσματος συντάχθηκε και η Ελεάννα Ιωαννίδου, της παράταξης "Γειτονιές σε Δράση".

"Αυτός που υπονομεύει τη δημόσια Υγεία, είναι το ίδιο το κράτος", τόνισε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Μένουμε Θεσσαλονίκη", Γιώργος Ρακκάς. "Να μπει κάθε κατεργάρης στον πάγκο του και να απαιτήσουμε ορθολογική διαχείριση", κατέληξε.