Ύστερα από πολλές ώρες διαπραγμάτευσης Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ κατέληξαν σε μια «πολιτική συμφωνία» για την ανταλλαγή προσωπικών δεδομένων, σύμφωνα με την οποία αποτρέπεται το ενδεχόμενο επιβολής από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς περιορισμούς σε αυτές.


Οι διαπραγματεύσεις που έγιναν και αφορούσαν αυτό το θέμα, είχαν σκοπό να αλλάξουν το ήδη υπάρχων πλαίσιο για την ανταλλαγή δεδομένων, που ήταν γνωστό με την ονομασία Safe Harbour (Ασφαλές Λιμάνι). Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο της ΕΕ (ECJ) κατήργησε τη συμφωνία αυτή πέρυσι, μετά το σάλο από τις αποκαλύψεις που ξεκίνησαν το 2013 από τον Έντουαρντ Σνόουντεν για τις μαζικές παρακολουθήσεις από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, αφήνοντας χιλιάδες επιχειρήσεις αντιμέτωπες με ένα νομικό κενό.

Η ανακοίνωση της συμφωνίας έγινε την Τετάρτη στις Βρυξέλλες όπου διεξάγονταν διημερείς εργασίες των ευρωπαϊκών αρχών προστασίας των προσωπικών δεδομένων, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν αύριο Τετάρτη.

«Καταλήξαμε σε μια συμφωνία», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κρίστιαν Βίγκαντ μέσω του ιστοτόπου κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Επετεύχθη «συμφωνία στην κατάληξη των διαπραγματεύσεων για το πρώην Ασφαλές Λιμάνι, ένα νέο ασφαλές πλαίσιο για τα δεδομένα», έγραψε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για την ψηφιακή ενιαία αγορά, Άντρους Άνσιπ στον δικό του λογαριασμό στο Twitter.

Οι ρυθμιστικοί φορείς της ΕΕ όπως είχε γίνει γνωστό περιμέναμε να επιβάλλουν αυστηρούς περιορισμούς στις ανταλλαγές δεδομένων λόγω των ανησυχιών για τις πρακτικές μαζικής παρακολούθησης των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, είχαν όμως αφήσει να εννοηθεί πως εάν επιτυγχανόταν μια νέα νομική συμφωνία, δεν θα άνοιγαν διαδικασίες δικαστικού χαρακτήρα εναντίον εταιρειών.

Σύμφωνα με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο απαγορεύεται η μεταφορά προσωπικών δεδομένων πολιτών της ΕΕ σε χώρες εκτός αυτής οι οποίες κρίνεται ότι έχουν ανεπαρκείς πρόνοιες για την προστασία των δεδομένων, όπως ισχύει και για τις ΗΠΑ. Οι μεταφορές προσωπικών δεδομένων πέραν εθνικών συνόρων είναι συνήθης πρακτική σε πολλούς τομείς της οικονομίας: αφορούν πληροφορίες για εργαζόμενους, δεδομένα καταναλωτικής συμπεριφοράς ή πιστωτικών καρτών για την αποπεράτωση συναλλαγών, ή την προβολή διαφημίσεων βασισμένων στις καταναλωτικές προτιμήσεις, μεταξύ άλλων.

Η νέα συμφωνία είναι «ανανεωμένη και ασφαλής», με «εγγυήσεις διαφάνειας», σχολίασε μια πηγή στην Κομισιόν μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Τέλος, η επίτευξή της ανακουφίζει μια σειρά εταιρειών και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού, που θα αντιμετώπιζαν αυστηρούς περιορισμούς από τους ευρωπαϊκούς ρυθμιστικούς φορείς, όπως για παράδειγμα δεσμευτικούς κανόνες και ρήτρες. Πολλές επιχειρήσεις του Διαδικτύου ειδικά, όπως οι Facebook και Google, δεν κινδυνεύουν πλέον να δουν τη δυνατότητά τους να μεταφέρουν δεδομένα να περιορίζεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο.