Στον εισαγγελέα, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, πρόκειται να οδηγηθούν το μεσημέρι ο 42χρονος εκδότης Παναγιώτης Μαυρίκος και οι δύο δημοσιογράφοι Παναγιώτης Μουσσάς και Χρήστος Φράγκου.


Οι τρεις κατηγορούνται για εκβιασμούς σε βάρος ΔΕΚΟ, πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων. 

Παράλληλα, συνεχίζεται η έρευνα της αστυνομίας προκειμένου να διαπιστωθεί εάν εμπλέκονται και άλλα άτομα στην πολύκροτη αυτή υπόθεση. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο τζίρος της εγκληματικής οργάνωσης έφθανε μέχρι και 500.000 ευρώ τον μήνα.

Ο Π. Μαυρίκος έχει κατοχυρώσει ονόματα εφημερίδων όπως η «Μεσημβρινή», η «Ακρόπολις», η «24 ώρες», η «Επικαιρότητα». Πριν εμπλακεί με τη δημοσιογραφία ήταν υπάλληλος της ΔΕΗ.

Από την πλευρά του ο Π. Μουσσάς έχει διατελέσει υπεύθυνος σε γραφεία τύπου, μεταξύ αυτών και στην Τράπεζα Αττικής.

Από την πλευρά του, ο Χρ. Φράγκου αρθογραφεί σε οικονομική ιστοσελίδα και έγινε γνωστός από το κείμενο που δημοσίευσε για την Google.

Η υπόθεση

Η έρευνα της αστυνομία ξεκίνησε τον Μάιο του 2015, έπειτα από καταγγελία γυναίκας, που ήταν επιτελικό στέλεχος δημόσιας επιχείρησης και η οποία είπε σε αστυνομικούς ότι οι δράστες τής ζητούσαν εκβιαστικά χρήματα και πως έφθασαν μάλιστα στο σημείο να εκτοξεύουν απειλές και κατά της οικογένειάς της, εάν δεν έπαιρναν όσα ζητούσαν.

Καθοριστικό ρόλο στην εξάρθρωση της εγκληματικής ομάδας έπαιξε ο κοριός της ΕΥΠ, που, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει καταγράψει αποκαλυπτικές συνομιλίες μεταξύ των φερόμενων ως εκβιαστών και των θυμάτων τους.

Η συγκεκριμένη υπόθεση ωστόσο είναι η κορυφή του παγόβουνου. Πληροφορίες κάνουν λόγο για ενδείξεις ότι υπήρχε πολυμελές και οργανωμένο κύκλωμα, με συγκεκριμένο τρόπο δράσης, έχοντας πρόσβαση ή στην ιδιοκτησία τους δεκάδες ιστοσελίδες.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες που επικαλείται το «Εθνος», το κύκλωμα δεν δίστασε να εκβιάσει ακόμα και ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος, το οποίο απειλούσε με δήθεν «αποκαλύψεις» και σειρά δυσφημιστικών δημοσιευμάτων.

Σύμφωνα με τα δικόγραφα, στα οποία υπάρχουν και καταθέσεις θυμάτων και προέδρων ΔΕΚΟ και τραπεζών, οι πιέσεις που ασκούσαν τα μέλη του κυκλώματος ήταν αφόρητες. Μέχρι και 40 τηλεφωνικές κλήσεις την ημέρα πραγματοποιούσαν προς τα θύματα, ασκώντας ψυχολογική πίεση με βρισιές και απειλές, ώστε να τους αποσπάσουν τα χρήματα.

«Αν δεν βάλεις τα λεφτά μέχρι το μεσημέρι, θα σε ?γ@#$*?, θα σε σκίσω» και διάφορες άλλες, χυδαίες απειλές έχει πιάσει ο «κοριός». 

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, στο στόχαστρο της ΕΛ.ΑΣ. έχουν μπει δεκάδες «ενημερωτικές» ιστοσελίδες αλλά και χαμηλής κυκλοφορίας εφημερίδες και τηλεοπτικά κανάλια της περιφέρειας, που φέρονται να έχουν εμπλοκή στο κύκλωμα. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο κύκλος των υπόπτων φτάνει τουλάχιστον τα 20 άτομα, καθώς έχουν προκύψει μέσα από τις συνομιλίες ενδείξεις συμμετοχής τους.

Κούγιας: Περιμένω τις κατηγορίες

«Η υπόθεση είναι σε εξέλιξη», δήλωσε από την πλευρά του ο Αλέξης Κούγιας συνήγορος του Π. Μαυρίκου. Όπως είπε «μόνο το κατηγορητήριο έχω μελετήσει κατά την κρίση μου δεν δικαιολογείται η σπουδαιότητα της υπόθεσης όπως έχει αναδειχθεί από τα ΜΜΕ. Η καθυστέρηση οφείλεται στην προσπάθεια να νίβει σοβαρότερη η υπόθεση και συμπληρώνεται με κάποια στοιχεία». Περιμένω για να δούμε ποιες είναι οι κατηγορίες, σημείωσε.

Όπως είπε ο Π. Μαυρίκος αρνείται εμπλοκή κατηγορηματικά και έκανε λόγο για προσπάθεια κάποιων που έχουν θίγει από δημοσιεύματα και προσπάθησαν να τον μετατρέψουν σε εκβιαστή ενώ είναι μάχιμος δημοσιογράφος που ασχολείται με πολιτική και κοινωνία και αθλητικά.

Οι συνομιλίες που φέρονται μου θυμίσουν περισσότερο σενάριο, αστυνομικοί ερμηνεύουν συνομιλίες που καταγράφονται αποσπασματικά. Τα μέλη εγκληματικής οργάνωσης είναι τρία, τον έναν δεν τον γνωρίζει καν. Για να καταλάβετε τη σοβαρότητα της υπόθεσης, προσέθεσε.