"Τελείως απαράδεκτη" χαρακτήρισε την παρασύναξη της Αυστρίας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, μιλώντας, σήμερα, στον Σκάι. 


Κι αν αυτή, ως πολιτική θέση, μπορεί να θεωρηθεί σωστή, η συνέχεια της πρότασής του (ότι έγινε "κατάφωρη παραβίαση των κανόνων της ΕΕ"), μόνον σωστή δεν μπορεί να θεωρηθεί. Όπως εξηγούν διεθνολόγοι και καθηγητές του Ευρωπαϊκού Δικαίου και συγκεκριμένα ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σπουδών στο ΠΑΜΑΚ, Δ. Σκιαδάς, που μίλησε στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης, "το προσφυγικό είναι πρόβλημα που αντιμετωπίζεται από τον περίφημο 'τρίτο πυλώνα' της Ε.Ε., τα κράτη μέλη Έτσι, η Αυστρία, η οποία έχει ιστορικούς δεσμούς με τα κράτη της δυτικής Βαλκανικής, είχε κάθε δικαίωμα να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση και η Ε.Ε. δεν μπορεί να επιβάλει κάτι άλλο". 

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, προφανώς μη γνωρίζοντας αυτόν τον παράγοντα, πρόσθεσε: "Η Αυστρία έκανε μια μεμονωμένη κίνηση. Είναι δυνατό; Δε φωνάζουν την Ελλάδα σε μια τέτοια σύναξη. Πρέπει να κάνουμε καταγγελία στην Ε.Ε. εναντίον της Αυστρίας.  Συζητάνε για ειδική αντιμετώπιση στη Βρετανία. Γιατί; Η Αγγλία δεν θα έπρεπε καν να είναι στην ΕΕ. Διότι είναι γνωστή η ιστορία των Εγγλέζων. Διαίρει και βασίλευε. Αυτή δεν είναι η πολιτική τους", αναρωτήθηκε;

Για τον κ. Μπουτάρη "το μεγάλο το πρόβλημα είναι ότι η ΕΕ έγινε πρώτα οικονομική ένωση και μετά πολιτική ένωση. Το χρήμα είναι κακός σύμβουλος. Όλα βασίζονται στην προτεσταντική λογική των Γερμανών". Και εξέφρασε την άποψη ότι αν δε βάλουνε μυαλό οι Ευρωπαίοι ηγέτες κι αν δεν αφήσουμε το ραγιάδικο ύφος εμείς, αν δεν αποκαταστήσουμε συμμαχίες, το πρόβλημα δε λύνεται. 

Ο κ. Μπουτάρης επανέλαβε τις προτάσεις του για χρήση της Αποθήκης 9 του ΟΛΘ, του πρώην 424 ΓΣΝ και των Λουτρών της Θέρμης. Πρόσθεσε ακόμη, ότι, το θέμα "δεν είναι μόνον ευθύνη της Ε.Ε. Πρέπει να ανακατευθούν οι μεγάλες δυνάμεις. Ο ΟΗΕ να αναλάβει τις ευθύνες του, γαιτί το πρόβλημα το δημιούργησαν οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Τουρκία".

Κι όταν του επισήμαναν ότι σε κάτι τέτοιο δεν υπάρχει τρόπος ελληνικής παρέμβασης, υποστήριξε: "Μπορούμε να παρέμβουμε. Αν είμαστε σοβαρό κράτος, μπορούμε να παρέμβουμε. Μπορούμε να κάνουμε μια άμεση προσφυγή στα Ηνωμένα Έθνη, όπως είχε γίνει παλιότερα στην Ινδοκίνα".

Προφανώς δε γνώριζε ότι η Ελλάδα έχει καταδικαστεί (την τελευταία φορά το 2010) από το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, για τον τρόπο μεταχείρισης των προσφύγων και η φαρέτρα των νομικών επιχειρημάτων της περιέχει ελάχιστα βέλη...