Δύτες της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης βούτηξαν το πρωί στα νερά του Θερμαϊκού Κόλπου, μπροστά από το ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλλάς», για να ανασύρουν το γλυπτό «Φεγγάρι στην Ακτή», του καλλιτέχνη Παύλου Βασιλειάδη. 


Το γλυπτό το περασμένο Σάββατο έγινε στόχος βανδάλων, καθώς οι δράστες λύγισαν τον κορμό του. Λίγες ώρες αργότερα, οι άγνωστοι «αποτελείωσαν» το έργο τους καθώς φρόντισαν να πετάξουν το «Φεγγάρι» μέσα στη θάλασσα.

Οι δύτες που βούτηξαν το πρωί στο Θερμαϊκό αρχικά εντόπισαν το «Φεγγάρι», στη συνέχεια το έδεσαν με ιμάντα, και το ανέλκυσαν με τη βοήθεια γερανού. 

Η όλη επιχείρηση κράτησε περίπου μισή ώρα και την επίβλεψη είχε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Εργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, Θανάσης Παππάς. Το γλυπτό μεταφέρθηκε σε χώρο του Δήμου Θεσσαλονίκης προκειμένου να επισκευαστεί.

Η ιστορία του γλυπτού άρχισε πριν πολλά χρόνια, στην ακτή Σάνι. Εκεί τοποθετήθηκε πρώτα, από τον γλύπτη. Μάλιστα, ήταν ποντισμένο, μέσα στη θάλασσα, σε ειδική βάση κι έδειχνε υπέροχο, έτσι φωτισμένο που ήταν, ειδικά όταν η βραδιά είχε... φεγγάρι! Έβλεπες, ξάφνου, δυο φεγγάρια να ρίχνουν το φως τους στην ίδια θάλασσα και η όλη εικόνα ερχόταν από έναν κόσμο άλλο. Γι αυτό, εξάλλου, το φιλοτέχνησε ο γλύπτης, εξ αρχής...

Μοίρα κακιά το έφερε στα χέρια του δήμου Θεσσαλονίκης. Κι ενώ αρχικά το Φεγγάρι ποντίστηκε στη θάλασσα, όταν ολοκληρώθηκαν τα έργα της Νέας Παραλίας, έμελλε να αποφασιστεί να τοποθετηθεί στο... χείλος του γκρεμού και στα χέρια των βανδάλων.

Πολλές φορές οι βάνδαλοι προσπάθησαν να το πετάξουν στη θάλασσα. Κάποτε κατάφεραν να το λυγίσουν, από την κακάσχημη τσιμεντένια βάση του. Πριν περίπου έναν μήνα το λύγισαν σε γωνία 90 μοιρών. Και, αφού έγινε... αυτοψία από το δήμο Θεσσαλονίκης, οι βάνδαλοι επέστρεψαν. Καθώς ο δήμος δεν έχει την παραμικρή δυνατότητα να προστατέψει τον δημόσιο χώρο, το έργο των βανδάλων ολοκληρώθηκε: Το Φεγγάρι κατέληξε στη θάλασσα.

Τώρα ακούμε ότι το Φεγγάρι θα ποντιστεί και πάλι, σε ειδική βάση, μέσα στη θάλασσα. Ας ελπίσουμε ότι έτσι θα τελειώσει η περιπέτειά του, αν και αυτούς που το βύθισαν τους έχουμε ικανούς να νοικιάσουν μια βάρκα για να αποτελειώσουν το έργο τους. Εξάλλου, όλοι αυτοί οι "δήθεν", τι άλλο ξέρουν να κάνουν, εκτός από το να παραβιάζουν και να ταλαιπωρούν το δημόσιο χώρο;