Λόγω απεργίας των δημοσιογράφων, σήμερα δεν κυκλοφορούν εφημερίδες. Καθώς, χθες, συμμετείχαμε κι εμείς στην απεργία της ΠΟΕΣΥ, σας παρουσιάζουμε σήμερα τα... χθεσινά πρωτοσέλιδα.


Μπερδευτήκατε;

Αναλυτικά:

ΑΚΡΟΠΟΛΗ: Αυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία
Η εφημερίδα φιλοξενεί την εξής δήλωση Μητσοτάκη: «Η Τουρκία έχει μεγάλες ευθύνες για την ανοχή που δείχνει στη δράση παράνομων δικτύων διακινητών που δρουν στο έδαφος και κυρίως στις ακτές της. Καμία ουσιαστική σύσφιξη των σχέσεων Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να προχωρήσει εάν η Άγκυρα δεν τηρήσει πλήρως τις δεσμεύσεις της έναντι της Ελλάδος και της Ευρώπης».

ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ: Ψεύτες, σκίστε τα μνημόνια
Σύμφωνα με την εφημερίδα «οι κυβερνώντες έχουν πλέον τεράστιες εθνικές ευθύνες. Έχουν ανοίξει πόλεμο με τον ελληνικό λαό, με τον κίνδυνο να μετατρέψουν τη χώρα σε ένα πεδίο ανεξέλεγκτων συγκρούσεων. Η «δίψα» για διατήρηση της εξουσίας έχει αναγάγει τον πρωθυπουργό στον κύριο εκφραστή της υλοποίησης των πιο ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών».

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Το πιστόλι στον κρόταφο
Σύμφωνα με την εφημερίδα «στο 50% ανεβαίνει ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής για τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων (μισθωτοί και συνταξιούχοι) -από 42% σήμερα-, με βάση την πρόταση που υπέβαλε χθες η κυβέρνηση στους δανειστές. Η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες, ήθελε ακόμα υψηλότερο συντελεστή, αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε δεκτό από τους θεσμούς».

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ: Τρόμος με κόκκινη μπογιά
Η εφημερίδα αναφέρεται στο περιστατικό της Ιεράς Μητροπόλεως και γράφει: «Φόρεσαν κουκούλες, εισέβαλαν στα γραφεία της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, στην οδό Βογατσικού, ανέβηκαν με αστραπιαίες κινήσεις στον πρώτο όροφο του κτιρίου και άρχισαν να ψεκάζουν με κόκκινη μπογιά τοίχους, προθήκες ιερών εικόνων και κειμηλίων, γραφεία, ακόμη και υπαλλήλους της μητρόπολης που την ώρα εκείνη βρίσκονταν στον χώρο».

ΕΘΝΟΣ: Η νέα κλίμακα για όλους τους φορολογούμενους
Σύμφωνα με την εφημερίδα «αναδιανομή των φορολογικών βαρών με ελαφρύνσεις στα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα των επιτηδευματιών και επιβαρύνσεις στα υψηλά πάνω από 42.000 ή από 60.000 ευρώ για τους μισθωτούς μέσω της αύξησης του ανώτατου συντελεστή στο 50% προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο που παραδόθηκε στους επικεφαλήςτου κουαρτέτου και αφορά στη νέα φορολογική κλίμακα για τα εισοδήματα του 2016 που θα αποκτήσουν μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις».

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Οικουμενική ή δικτατορία
Η εφημερίδα σχεδιάζει σενάρια για την επόμενη μέρα των απεργιακών κινητοποιήσεων κατά του ασφαλιστικού.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Εκρηκτικό κοκτέιλ
Όπως τονίζει η εφημερίδα «αυξημένες φορολογικές επιβαρύνσεις για τη συντριπτική πλειοψηφία των φυσικών προσώπων αναμένεται να προκύψουν εάν γίνει αποδεκτή από τους εκπροσώπους των δανειστών και υλοποιηθεί π πρόταση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για τις αλλαγές στις φορολογικές κλίμακες με τις οποίες υπολογίζεται ο φόρος εισοδήματος. Η συνολική φορολογική επιβάρυνση για τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων θα φθάνει έως και τα επίπεδα του 56%-58%, ενώ σήμερα φθάνει το πολύ μέχρι το 48%-50%».

Η ΑΥΓΗ: Σύγκρουση με τα οργανωμένα συμφέροντα
Όπως μας πληροφορεί η εφημερίδα «την απόλυτη πεποίθηση ότι η κυβέρνηση θα καταφέρει να ολοκληρώσει την εντολή που έχει λάβει από τον ελληνικό λαό, κρατώντας τις κόκκινες γραμμές της προστασίας των αδύναμων, εξέφρασε χθες ο Αλέξης Τσίπρας στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση θα πραγματοποιήσει τις δεσμεύσεις της, μολονότι συγκρούεται με οργανωμένα συμφέροντα».

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: Φωνή λαού
Η εφημερίδα επισημαίνει πως «μια από τις μαζικότερες απεργιακές κινητοποιήσεις των τελευταίων ετών και σίγουρα η πιο πολυπληθής επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. και μετά την ψήφιση του τρίτου Μνημονίου αναμένεται να είναι η αυριανή, όπως συμπεραίνεται από τα μηνύματα που λαμβάνουν από τη βάση οι Ομοσπονδίες και τα Σωματεία εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα».

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Σοκ με συντελεστή φόρου 50%
«Πρόταση για νέα φορολογική κλίμακα με ανώτατο συντελεστή 50% για εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ παρουσίασε n κυβέρνηση στους πιστωτές, χωρίς μάλιστα σε αυτή να περιλαμβάνεται n ενσωμάτωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Αυτή n φορολογική κλίμακα, που θεωρείται n επηψατέστερη καθώς το οικονομικό επιτελείο παρουσίασε κι άλλες εναλλακτικές, θα ισχύσει για όλα τα εισοδήματα, δηλαδή για μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς και για εισοδήματα από ενοίκια. Με τις αλλαγές αυτές, αλλά και με την αύξηση των συντελεστών για εισοδήματα από ενοίκια, n κυβέρνηση προσδοκά συνολικά έσοδα 290 εκατ. ευρώ», τονίζει η εφημερίδα.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Έκαναν ντου στη μητρόπολη
Αναφερόμενη στο περιστατικό της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, η εφημερίδα γράφει: «Με κόκκινη μπογιά βάφτηκαν χθες τα γραφεία της μητρόπολης Θεσσαλονίκης, σε μια καταδρομική επίθεση η οποία είχε ομοιότητες με τις παρεμβάσεις της αναρχικής ομάδας “Ρουβίκωνας” στην Αθήνα, γεγονός που προκαλεί υποψίες για το ενδεχόμενο δράσης μιας αντίστοιχης ομάδας ή παρακλαδιού της στη Θεσσαλονίκη. Η μητρόπολη, πάντως, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η επίθεση από κουκουλοφόρους να οφείλεται στις διαφορές που έχει με τον αντιεξουσιαστικό χώρο για το υπό κατάληψη κτίριο του ορφανοτροφείου “Μέγας Αλέξανδρος” στην Άνω Τούμπα».

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Όλοι στην απεργία!
Η εφημερίδα κάνει κάλεσμα: «Έχουμε, λοιπόν, χίλιους λόγους να δώσουμε μια ηχηρή απάντηση. Με τη μαζική συμμετοχή μας στην απεργία και τις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ. Μια απεργία που πρέπει να γίνει σταθμός για τη συνέχεια της εργατικής - λαϊκής πάλης. Μόνο με την οργανωμένη πάλη τους οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα μπορούν να βάλουν εμπόδια σε αυτήν την επίθεση, για να αποσυρθούν τα αντιλαϊκά σχέδια στο Ασφαλιστικό, για να πληρώσει το κεφάλαιο και όχι ο λαός, για να διεκδικήσουν την ανάκτηση απωλειών, τις σύγχρονες εργατικές - λαϊκές ανάγκες».

ΤΑ ΝΕΑ: Αδιέξοδο με το καλημέρα
Η εφημερίδα τονίζει ότι «στις συμπληγάδες τρόικας - κοινωνικών ομάδων κινείται η κυβέρνηση, που διαπιστώνει ότι με το ξεκίνημα της διαπραγμάτευσης είναι έκδηλη η δυσπιστία των δανειστών για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Κι έτσι, ενώ σε γενικές γραμμές οι εκπρόσωποι των θεσμών δεν έχουν απορρίψει την ελληνική πρόταση για το Ασφαλιστικό, κάτι που τουλάχιστον είπε σε σύσκεψη στη Βουλή ο Γιώργος Κατρούγκαλος παρουσία του Βαγγέλη Αποστόλου και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, συγχρόνως δεν δείχνουν να ενθουσιάζονται από τη δυνατότητα κάλυψης του Δημοσιονομικού».

TO ΠΟΝΤΙΚΙ: Η Ελλάς απεργεί, η τρόικα ραδιουργεί
“Απεργιακό λουκέτο σε ολόκληρη τη χώρα βάζει αυτή την Πέμπτη ο εκρηκτικός συνδυασμός ασφαλιστικού και φορολογικού, καθώς - όπως είπε παραστατικά ένας αγροτοσυνδικαλιστής στην τηλεόραση - η διπλή βόμβα στα εισοδήματα ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών «ένωσε τη γραβάτα και τη γαλότσα»”, γράφει η εφημερίδα.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Βρέθηκε πρωτεΐνη που βάζει φρένο στο Αλτσχάιμερ
«Η πρωτεΐνη BDNF παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της νόσου του Αλτσχάιμερ. Αμερικάνοι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι που είχαν υψηλά επίπεδα της συγκεκριμένης πρωτεΐνης, ήταν σε καλύτερη θέση να αντιμετωπίσουν την ασθένεια. Μάλιστα στο άρθρο τους στο επιστημονικό έντυπο Neurology, πιστεύουν ότι η ενίσχυση των επιπέδων της πρωτεΐνης στον οργανισμό είναι εύκολη υπόθεση, με αύξηση της σωματικής δραστηριότητας και της κοινωνικής αλληλεπίδρασης», γράφει η εφημερίδα.

ESPRESSO: Έπρεπε να πεθάνει ο Χριστόδουλος
Η εφημερίδα γράφει: “Το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Χριοτόδουλου το 2008, μόλις λίγες ημέρες πριν φύγει από τη ζωή, υπενθύμισε ο αρχιμανδρίτης Επιφάνιος. Συγκεκριμένα, τόνισε τις λέξεις «αντίσταση» και «ανάκαμψη», οι οποίες δείχνουν ότι «ο Χριστόδουλος θα μετουσίωνε τις ελπίδες ενός ολόκληρου λαού και για τον λόγο αυτό αποτελούσε μεγάλο "αγκάθι"»”.

KONTRANEWS: Να δοθούν στη δημοσιότητα όλα τα ονόματα των επωνύμων που έχουν λεφτά στην Ελβετία
Η εφημερίδα επιτάσσει: «Κυβέρνηση και δικαιοσύνη οφείλουν να αναλάβουν πρωτοβουλία, και να δώσουν στη δημοσιότητα όλα τα ονόματα των επωνύμων, πολιτικών, δημοσιογράφων, εργολάβων, κατασκευαστών, προμηθευτών του δημοσίου και ανώτατων κρατικών υπαλλήλων που εμφανίζονται με καταθέσεις εκατομμυρίων σε τράπεζες της Ζυρίχης».

STAR PRESS: Τον βασάνιζαν γιατί μιλούσε

Αναφερόμενη στην υπόθεση Γιακουμάκη, η εφημερίδα γράφει: «Η ανακρίτρια Ιωαννίνων, έχοντας μελετήσει την ογκωδέστατη δικογραφία, στέλνει, πλέον, τις πρώτες κλήσεις στους Κρητικούς φοιτητές και όχι μόνο. Παράλληλα, το κατώφλι του δικαστικού μεγάρου θα περάσουν και οι μάρτυρες εκείνοι που κατέθεσαν στην Αστυνομία τα όσα εφιαλτικά βίωνε ο Ρεθυμνιώτης φοιτητής από τους συμφοιτητές του για δύο ολόκληρα χρόνια».