Με τη συμμετοχή 550 μαθητών από 45 Γυμνάσια και Λύκεια της Ελλάδας και της Ομογένειας θα πραγματοποιηθούν οι Πανελλήνιοι Μαθητικοί Καλλιτεχνικοί Αγώνες, που διοργανώνουν με την έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων,
για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη, από τις 25 έως τις 27 Φεβρουαρίου 2016, στο Πολιτιστικό Κέντρο των Εκπαιδευτηρίων. Οι μαθητές θα διαγωνιστούν στο θέατρο, τη μουσική, την ποίηση, τη ζωγραφική, τη φωτογραφία και το video.

Σε ένα περιβάλλον εκπαιδευτικό, που διδάσκει και εξασφαλίζει τον καθαρό και δίκαιο αγώνα, οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να καλλιεργήσουν και να αναδείξουν τις δεξιότητές τους στην καλλιτεχνική έκφραση-δημιουργία και παράλληλα να συνειδητοποιήσουν την αξία της τέχνης στη σύγχρονη εποχή.

Στους νικητές των αγώνων θα απονεμηθούν τρία βραβεία (Α΄, Β΄, Γ΄) και Βραβείο Κοινού ενώ σε όλα τα σχολεία και τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής. Η κριτική επιτροπή κάθε διαγωνισμού είναι 3μελής και αποτελείται από εκλεκτούς εκπροσώπους των γραμμάτων και των τεχνών. 

Οι μαθητές των σχολείων που θα πάρουν μέρος στους Αγώνες Τέχνης θα μπορέσουν να εκφραστούν καλλιτεχνικά και να αναζητήσουν δημιουργικές και εποικοδομητικές διόδους επικοινωνίας. Η συμμετοχή τους μάλιστα σε τέτοιους αγώνες ενδυναμώνει την ψυχολογία τους, βελτιώνει την κοινωνικότητά τους και αποτελεί μια ιδανική ευκαιρία, για να συναντηθούν, να επικοινωνήσουν, να δημιουργήσουν και να ξεχωρίσουν. Άλλωστε αποτελεί κοινή παραδοχή πως οι συγκεκριμένοι αγώνες έχαιραν της εκτίμησης εκπαιδευτικών και μαθητών όλα τα προηγούμενα χρόνια, όταν διοργανώνονταν από το Υπουργείο Παιδείας και η μη διοργάνωσή τους τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει ένα δυσαναπλήρωτο κενό.

Στόχος όλων είναι όχι τόσο το έπαθλο όσο η προσπάθεια, ο αγώνας και η δημιουργική συνάντηση και συνύπαρξη με τους συνομηλίκους, ο γόνιμος προβληματισμός και η καλλιτεχνική έκφραση.