Τζιχαντιστής του Ισλαμικού Κράτους είναι ο καμικάζι αυτοκτονίας που σκόρπισε τον θάνατο το πρωί στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης, στην πλατεία Σουλταναχμέτ, όπου βρίσκονται η Αγία Σοφία, το Μπλέ Τζαμί και ο Ιππόδρομος.



Από την έκρηξη έχασαν τη ζωή τους 11 άτομα (εννέα Γερμανοί και δύο Νοτιοκορεάτες), ενώ τουλάχιστον 15 τραυματίστηκαν, εκ των οποίων δύο νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Παρότι η ενημέρωση του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έκανε λόγο για «Σύρο καμικάζι» (δείτε εδώ), σύμφωνα με νεότερα στοιχεία που επικαλείται η τουρκική εφημερίδα Ηurriyet ο δράστης είναι ο 28χρονος Ναμπίλ Φαντλί, με καταγωγή από τη Σαουδική Αραβία.

Προς το παρόν πάντως δεν υπάρχει άμεση ανάληψη ευθύνης από το Ισλαμικό Κράτος ή άλλη τρομοκρατική οργάνωση που είχε στόχο τους τουρίστες.

Η ισχυρότατη έκρηξη σημειώθηκε κοντά σε στάση του τραμ σε μια περιοχή που συγκεντρώνονται αρκετοί τουρίστες και ήταν τόσο δυνατή που έγινε αισθητή σε πολλές περιοχές της πόλης. Η περιοχή έχει αποκλειστεί από την αστυνομία ενώ απομακρύνθηκαν οι τουρίστες. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει ο Guardian, φαίνεται ότι η έκρηξη σημειώθηκε κοντά σε ένα συντριβάνι, χτισμένο από Γερμανούς, δίπλα στην πλατεία ανάμεσα στην Αγία Σοφία και το Μπλε Τζαμί.

Η τουρκική κυβέρνηση επέβαλε απαγόρευση μετάδοσης των ειδήσεων για την έκρηξη, η οποία ωστόσο δεν φάνηκε να τηρείται.

Την ίδια στιγμή, ο γερμανικός Τύπος προειδοποιεί ότι ενδέχεται να υπάρξουν και νέα τρομοκρατικά «χτυπήματα» στην Κωνσταντινούπολη σήμερα.