Αποφασισμένοι να έρθουν για να... εγκαινιάσουν την 26η Agrotica δηλώνουν οι αγρότες της χώρας, χρησιμοποιώντας βαριές εκφράσεις:


"Όποιος ονειρεύεται κολίγους, θα βρει απέναντι του Αντύπες", "Μολών λαβέ", ήταν μόνον δύο από τις χαρακτηριστικές φράσεις που ακούστηκαν στη χθεσινή συνέλευση που έγινε στη Θεσσαλονίκη και φανερώνουν την αποφασιστικότητα του κλάδου να διεκδικήσει μέχρι τέλους τη δικαίωση των αιτημάτων του. 


Τι αποφάσισαν 


Χθες στη Θεσσαλονίκη συναντήθηκαν 700 εκπρόσωποι αγροτών από όλη την Ελλάδα. Αποφάσισαν: 

  • έξοδο των τρακτέρ στις πλατείες των χωριών από σήμερα, 
  • μπλόκα σε κομβικά σημεία του εθνικού και του επαρχιακού δικτύου, σε λιμάνια και αεροδρόμια,
  • αποκλεισμό της κυκλοφορίας οχημάτων με πρόκληση "μπλακάουτ" από την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 
  • συγκέντρωση διαμαρτυρίας και κατάληψη της ΔΕΘ την ημέρα των εγκαινίων της 26ης Agrotica...

Στη συνάντηση πήραν μέρος εκπρόσωποι των συλλόγων του πρωτογενούς τομέα από κάθε άκρο της Ελλάδας.

Οι ομιλητές αλλά και το σύνολο των συμμετεχόντων εξέφρασαν τη δυναμική των συλλόγων που αποφάσισαν να δράσουν ενωμένοι, αφήνοντας πίσω τις τυχόν διαφορές που είχαν μέχρι χθες. "Όχι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσά μας. Δεν χειραγωγούμαστε από κόμματα. Όλη η Ελλάδα μία φωνή, προέχει η ενότητα", τόνισε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Χρήστος Γκόντιας.

Στην ενότητα των συλλόγων αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) Δημήτρης Καμπούρης λέγοντας ότι "οι κτηνοτρόφοι δίνουμε πρώτοι το παράδειγμα. ΠΕΚ και ΣΕΚ ενώνουμε τα χέρια, παραμερίζοντας τις διαφορές μας" και καλώντας τις υπόλοιπες συνδικαλιστικές οργανώσεις των αγροτών (Επιτροπή Μπλόκων, Πρωτοβουλία κ.ά.) να συνταχθούν με κοινές αποφάσεις. 

"Η Κρήτη είναι εδώ στο ξεκίνημα ενός μεγάλου αγώνα που γίνεται όχι μόνο για τους αγρότες αλλά και για όλα τα επαγγέλματα", διαβεβαίωσε ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης, εκπρόσωπος των αγροτών Κρήτης. (πλήρες ρεπορτάζ από τη συνάντηση έχει στο σημερινό της φύλλο η "Μακεδονία").

Διαφορετικός ο δρόμος του ΚΚΕ

Η Πανελλαδική Επιτροπή των Αγροτικών Μπλόκων, πάντως, που πρόσκειται ως επί το πλείστον στην Παναγροτική Συσπείρωση (ΚΚΕ), φαίνεται να έχει διαχωρίσει τη θέση της.

Σε χθεσινή ανακοίνωση αναφέρει ότι "μέσα στο αγροτικό κίνημα θα συγκρουστούν δύο γραμμές, δύο κατευθύνσεις, δύο προοπτικές. Από τη μια θα είναι η γραμμή της Πανελλαδικής Επιτροπής των Αγροτικών Μπλόκων και από την άλλη είναι η γραμμή κάποιων αγροτοσυνδικαλιστικών σχημάτων". 

Παρόλα αυτά, αποφάσισε να στήσει μπλόκο στο Γυψοχώρι Πέλλας την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου, δηλαδή την ίδια ημέρα με τους υπόλοιπους συλλόγους.

Πετρόπουλος: Βοηθάμε την αγροτιά

Από την πλευρά της η κυβέρνηση επιμένει ότι η μεταρρύθμιση που επιδιώκει "βοηθά ιδιαίτερα την αγροτιά", όπως είπε ο υφυπουργός Εργασίας Αναστάσιος Πετρόπουλος.

Σε δηλώσεις του, σήμερα το πρωί, στον Σκάι, υποστήριξε ότι 1,1 εκατ. αγρότες "θα καταβάλλουν εισφορές σε μία χαμηλή κλίμακα", αλλά παραδέχθηκε  ότι "4.500 αγρότες θα έχουν μία επιβάρυνση άνω του 13% σε σχέση με τις σημερινές τους εισφορές". 

Εκεί που επέμενε ήταν ότι ο νέος κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει βασική σύνταξη για όλους τους αγρότες.