Εργαστήριο λημματογράφησης Wikipedia που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015,  από τις 09.30 ως τις 16.00, στο Επιστημονικό Αναγνωστήριο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του ΑΠΘ.


Φοιτητές του ΑΠΘ γράφουν λήμματα στην Wikipedia για τους λογοτέχνες της Θεσσαλονίκης και συνδέουν τα έργα τους με σημεία ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος της πόλη. Το Γεντί Κουλέ, η Μητροπόλεως (πρώην Ρούζβλετ), το Πειραματικό Σχολείο ΑΠΘ, η Χρυσοστόμου Σμύρνης, η Φυσικομαθηματική ΑΠΘ, η Καμάρα, η Αρετσού, η Κατούνη και πολλά άλλα σημεία της πόλης που αναφέρονται σε μυθιστορήματα και ποιήματα και σχετίζονται με τη ζωή ποιητών και πεζογράφων της Θεσσαλονίκης, συνθέτουν έναν λογοτεχνικό περίπατο που συνδέει τον πολιτιστικό με τον αστικό ιστό.

Τα λήμματα που θα αναπτυχθούν θα συνδέουν περιοχές και μνημεία της Θεσσαλονίκης με τον βίο και το έργο των Μανόλης Αναγνωστάκη Γιώργου Ιωάννου, Τόλη Καζαντζή, Ζωής Καρέλλη, Μαρίας Κέντρου-Αγαθοπούλου, Κλείτου Κύρου, Νίκου Μπακόλα, Νίκου Γαβριήλ Πεντζίκη, Περικλή Σφυρίδη, Ντίνου Χριστιανόπουλου.

Οι αναφορές θα ενσωματωθούν σε διαδραστικούς χάρτες που θα είναι ελεύθερα προσβάσιμοι στο διαδίκτυο, ενώ σε ορισμένα σημεία της πόλης θα επικολληθούν σχετικοί QR codes.
  
Η δράση γίνεται στο πλαίσιο της θεσμικής συνεργασίας που διατηρούν η ΕΣΗΕΜ-Θ και το Μορφωτικό Ίδρυμά της με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Χάρτης της Θεσσαλονίκης με τα σημεία της πόλης όπου διαδραματίζεται το έργο των συγγραφέων είναι εδώ