Γραφένιο, ένα πολλά υποσχόμενο υλικό με βάση τον άνθρακα , θα κατασκευάσουν Έλληνες επιστήμονες στη Θεσσαλονίκη, μέσα στο επόμενο διάστημα.

Το γραφένιο με βάση τον άνθρακα αποδεικνύεται ένα ιδιαίτερα σημαντικό υλικό καθώς έχει πολλαπλές τεχνολογικές εφαρμογές: Διαφανές ηλεκτρόδιο σε Οργανικές Ηλεκτρονικές Διατάξεις, μπαταρίες λιθίου, ηλεκτρονικά κυκλώματα, αισθητήρες, φακούς επαφής, αεροδιαστημικά υλικά. Πρόκειται για υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις εύκαμπτες οθόνες και τις συσκευές που τις φέρουν (OLED συστήματα φωτισμού, τηλεοράσεων, οθόνες κινητών αλλά και εύκαμπτους αισθητήρες φωτός).

Όπως εξηγεί ο ερευνητής Βασίλης Μάτσκος από την start up επιχείρηση ΟΕΤ που συμμετέχει στο ερευνητικό πρόγραμμα Gladiator ,«είναι η πρώτη φορά που θα παρατηρήσουμε τη διαδικασία δημιουργίας αυτού του υλικού».

Στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Gladiator» που ολοκληρώνεται στις αρχές του 2017 συμμετέχουν από την Ελλάδα το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN και η νεοφυής start up εταιρεία παροχής τεχνογνωσίας στα Οργανικά Ηλεκτρονικά OET με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Η υπεύθυνη του προγράμματος Beatrice Beyer που βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη για συνάντηση με την ερευνητική ομάδα τόνισε πως «στόχος των ερευνητών είναι η δημιουργία ποιοτικών εφαρμογών με βάση το γραφένιο και τα πρώτα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας θα τα δούμε στην αγορά μέσα σε 3-5 χρόνια» .