Υπό τη σκιά δημοσιευμάτων, που χαρακτηρίζουν "σαθρό" το σύστημα διαγωνισμών στο δήμο Θεσσαλονίκης, θα γίνει, σε λίγο, η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Το θέμα έχει ως βασικό, στην πρώτη της σελίδα, η εφημερίδα "Θεσσαλονίκη" κι αναπαράγεται από το πρωί, από sites.


Σύμφωνα με την εφημερίδα (της οποίας οικονομικός διευθυντής είναι ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Μπουτάρη και πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών κι Ανάπτυξης Χασδάι Καπόν) "σοβαρότατες ευθύνες στελεχών του δήμου Θεσσαλονίκης, καθώς και μελών της Οικονομικής Επιτροπής διαπίστωσε σύμφωνα με πληροφορίες το αυτοτελές τμήμα εσωτερικού ελέγχου, το οποίο ερεύνησε την υπόθεση του διαγωνισμού για την επισκευή κάδων απορριμμάτων". 

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, από τον έλεγχο προέκυψαν σημαντικές παρατυπίες σε όλα τα στάδια του διαγωνισμού, ενώ αναφέρονται ακόμη και περιστατικά αλλοίωσης εγγράφων. Οι ελεγκτές διαπίστωσαν ότι το σύστημα διενέργειας διαγωνισμών του δήμου είναι ιδιαίτερα ευάλωτο, με αποτέλεσμα να υποπίπτει σε σοβαρότατες παρατυπίες, οι οποίες πλήττουν τη νομιμότητα της όλης διαδικασίας, εκθέτοντας το δήμο στον κίνδυνο σοβαρής οικονομικής ζημίας.

Όπως δημοσιεύει η εφημερίδα, στο πόρισμα των ελεγκτών αναφέρεται: "Ο έλεγχος που διενεργήσαμε κατέδειξε ότι οι ασφαλιστικές δικλείδες (internal controls) δεν λειτούργησαν αποτελεσματικά τόσο στο στάδιο του ελέγχου από την Οικονομική Επιτροπή των προτάσεων της Επιτροπής Διενέργειας και Αξιολόγησης Διαγωνισμού όσο και κατά τον έλεγχο νομιμότητας της δαπάνης πριν από το στάδιο της ενταλματοποίησης". 

Επισημαίνει, ακόμη, ότι ο έλεγχος τον οποίο διενήργησε το αυτοτελές τμήμα εσωτερικού ελέγχου αφορά μόνον έναν από τους δύο διαγωνισμούς της διεύθυνσης Ανακύκλωσης και Διαχείρισης Αστικών Απορριμμάτων, για τους οποίους η αρμόδια επίτροπος διαπίστωσε ότι υπήρξαν σοβαρότατες παρατυπίες, αρνούμενη να εγκρίνει τις πληρωμές στην ανάδοχο εταιρεία. 

Το πόρισμα στο δήμαρχο κι όχι στο φως...

Η εφημερίδα υπογραμμίζει πως "η διοίκηση του δήμου αρνήθηκε να δώσει το πόρισμα στη δημοσιότητα", το οποίο βρίσκεται στα χέρια του δημάρχου από τις 13 Οκτωβρίου κι ότι, σύμφωνα με την επιτροπή, υπάρχουν "παρατυπίες σε όλα τα στάδια διενέργειας του διαγωνισμού". Επιπλέον "δεν συμμερίζεται τις εκτιμήσεις του κ. Μπουτάρη, ο οποίος στην παρέμβασή του στο δημοτικό συμβούλιο είχε "δείξει" ως πιθανούς υπευθύνους τους δημοτικούς υπαλλήλους".

Με δυο λόγια, επιλέχθηκε εταιρία η οποία προσκόμισε ψευδή στοιχεία για να πάρει τον διαγωνισμό (δεν είχε μόνιμους εργαζόμενους, κάτι που φαινόταν και από βεβαίωση των ανθρώπων της εταιρίας), δεν είχε άδεια λειτουργίας όταν έγινε ο διαγωνισμός, ούτε  ασφαλιστική ενημερότητα., δεν υπήρχαν πιστοποιητικά γνησιότητας για τα χρησιμοποιούμενα ανταλλακτικά(σ.σ. η εταιρία είχε αναλάβει το έργο της επιδιόρθωσης κάδων απορριμμάτων) με τα οποία θα γινόταν η επισκευή των κάδων, κάτι που επίσης απαιτούσε η διακήρυξη.

Αλλά και η δεύτερη εταιρία που συμμετείχε στο διαγωνισμό ήταν παράτυπη, σύμφωνα με το όδιο πόρισμα.  Παρ' όλα αυτά  η Επιτροπή Διαγωνισμού έκανε δεκτούς και τους δύο φακέλους και προχώρησε στο επόμενο στάδιο.

Πάντα σύμφωνα με το δημοσίευμα της "Θεσσαλονίκης", που υπογράφει ο δημοσιογράφος Νίκος Ηλιάδης, "τους επισκευασμένους κάδους δεν τους παρέλαβε η αρμόδια επιτροπή καλής εκτέλεσης εργασιών, αλλά κάποιοι άλλοι υπάλληλοι του δήμου. Μάλιστα από το σχετικό φάκελο έλειπε και το απαραίτητο παραστατικό διακίνησης των επισκευασμένων κάδων. Παρ' όλα αυτά συντάχθηκε βεβαίωση . καλής εκτέλεσης εργασίας, στην οποία όμως δεν γίνεται φανερός ο αριθμός των επισκευασμένων κάδων που παρελήφθησαν ούτε υπάρχουν τα ακριβή στοιχεία τους".

Υπενθυμίζεται ότι ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, είχε δηλώσει στο δημοτικό συμβούλιο πως, εφόσον το πόρισμα του εσωτερικού ελέγχου διαπιστώσει παρατυπίες, τότε θα διατάξει τη διενέργεια και ένορκης διοικητικής εξέτασης.

Η παρέμβαση του εισαγγελέα

Μετά τις αποκαλύψεις από τον σύμβουλο της παράταξης "Εντάξει", Εφραίμ Κυριζίδη και τα δημοσιεύματα της "Μακεδονίας" και της "Θεσσαλονίκης", παρενέβη ο εισαγγελέας διαφθοράς Θεσσαλονίκης Αχιλλέας Ζήσης. Διέταξε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση κι ανέθεσε την υπόθεση σε επιθεωρητή του υπουργείου Οικονομικών. 

Στην παραγγελία του ζητά να διαπιστωθεί αν διαπράχθηκαν τα αδικήματα της απιστίας στην υπηρεσία και της ψευδούς βεβαίωσης σε βαθμό κακουργήματος κι ό,τι άλλο προκύψει.  

Θα κληθούν να καταθέσουν τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου Θεσσαλονίκης, οι δύο δημοσιογράφοι που αποκάλυψαν την υπόθεση, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας Θανάσης Παππάς, οι προϊστάμενοι των υπηρεσιών ανακύκλωσης, καθαριότητας και γραφείου κίνησης, τα μέλη των επιτροπών διαγωνισμού και οι εκπρόσωποι της εταιρείας.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώτος διαγωνισμός, προϋπολογισμού 240.000 ευρώ, αφορούσε την επισκευή 961 κάδων απορριμμάτων, ενώ ο δεύτερος, προϋπολογισμού 224.721 ευρώ, την επισκευή κοντέινερ μεταφοράς απορριμμάτων σε εξωτερικά συνεργεία.

Το σημερινό δημοτικό συμβούλιο είναι προγραμματισμένο να αρχίσει στις 16.00