Ιδιαίτερα αυξημένη αναμένεται να είναι σήμερα και αύριο η κίνηση στα εκδοτήρια εισιτηρίων του 56ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, γι' αυτό απαιτείται από τους σινεφίλ σωστός προγραμματισμός και υπομονή στις ουρές που αναπόφευκτα θα δημιουργηθούν!

Στο σημερινό πρόγραμμα, πολλές είναι οι ταινίες που ξεχωρίζουν από τους «Ανοιχτούς Ορίζοντες», την ενότητα του φεστιβάλ που αφουγκράζεται την καρδιά του διεθνούς ανεξάρτητου σινεμά προσφέροντας καθηλωτικές κινηματογραφικές εμπειρίες.

Έμπειροι δημιουργοί, καθώς και τα νέα ταλέντα της παγκόσμιας κινηματογραφικής σκηνής υπογράφουν μια πλούσια συγκομιδή ταινιών, οι οποίες ξεχωρίζουν για την πρωτοποριακή, τολμηρή ματιά τους. Οι δημιουργοί των «Ανοιχτών Οριζόντων» πειραματίζονται, ανατρέπουν τα στερεότυπα και προτείνουν ένα σινεμά ανήσυχο, που αγγίζει μια άκρως ελκυστική παλέτα τόσο θεματική όσο και υφολογική. Μέσα από τα έργα τους, προσκαλούν το θεατή να γίνει συνοδοιπόρος σε νέους κινηματογραφικούς δρόμους και να ανακαλύψει ιστορίες και εικόνες που συναρπάζουν.

Στο πλαίσιο των «Ανοιχτών Οριζόντων» λοιπόν σήμερα, στις 17.00 στον Τζον Κασσαβέτη προβάλλεται η ταινία του δανού Μάρτιν Πίτερ Σάντφλιτ «Κάτω απ’ την άμμο», μια ιστορία που εκτυλίσσεται το 1945, λίγες ημέρες μετά το τέλος του πολέμου, και αφηγείται πώς κάποιοι γερμανοί αιχμάλωτοι πολέμου οδηγήθηκαν στη Δανία και υποχρεώθηκαν να αφοπλίσουν τις δύο εκατομμύρια νάρκες που είχαν θάψει οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής κατά μήκος της Δυτικής ακτής.

Αμέσως μετά, στην ίδια αίθουσα, στις 19.30, προβάλλεται η ταινία της βραζιλιάνας Άννα Μουιλαέρτ «Η δεύτερη μάνα», η ιστορία μιας σκληρά εργαζόμενης οικονόμου, που ικανοποιεί κάθε ανάγκη των πλούσιων εργοδοτών της, μέχρι που ένα απρόσμενο γεγονός τινάζει στον αέρα τις άρρητες αλλά δομικές ταξικές διακρίσεις μέσα στην οικογένεια.

Ο «Αστράγαλος» της γαλλίδας Μπριζίτ Συ (Φρίντα Λιάππα, 20.30) καταγράφει την ιστορία μιας 19χρονης που δραπετεύει από τη φυλακή, αλλά κατά την προσπάθειά της σπάει τον αστράγαλό της, και του Ζυλιέν, που τη σώζει και της βρίσκει κρυψώνα.

Αμέσως μετά, στις 23.00, πάλι στη Φρίντα Λιάππα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ταινία «Γαλλικό αίμα», του Ντιαστέμ. Πρόκειται για την ιστορία ενός Γάλλου που γεννήθηκε το 1965 στα προάστια του Παρισιού. Ενας σκίνχεντ, που σιχαίνεται τους Άραβες, τους Εβραίους, τους μαύρους, τους κομμουνιστές και τους γκέι. Ο θυμός του θα κάνει 30 χρόνια να ξεθυμάνει. Ένας παλιάνθρωπος, που θα χρειαστεί 30 χρόνια για να γίνει κάποιος άλλος. Και δεν θα συγχωρήσει ποτέ τον εαυτό του γι’ αυτό.