Αξιωματούχοι του Μάλι της δυτικής Αφρικής αναφέρουν ότι οι ισλαμιστές ένοπλοι οι οποίοι κρατούσαν από το πρωί δεκάδες ανθρώπους ως ομήρους, αφού εισέβαλαν σε ξενοδοχείο της πρωτεύουσας Μπαμάκο, δεν κρατούν πλέον κανέναν.


Ειδικές δυνάμεις των αρχών του Μάλι πραγματοποίησαν νωρίτερα έφοδο στο ξενοδοχείο Radisson Blu, προκειμένου να απεγκλωβίσουν τους περίπου 170 ομήρους. Τουλάχιστον 30 εξ αυτών κατάφεραν να δραπετεύσουν σχεδόν από την αρχή της επίθεσης των ισλαμιστών.

Η Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μαγκρέμπ και το τοπικό παρακλάδι της, Αλ Μουραμπιτούν, τόνισαν ότι πραγματοποίησαν την επίθεση, σύμφωνα με πρακτορείο το οποίο χρησιμοποιούν οι τζιχαντιστές για να ανακοινώνουν τις ενέργειές τους.

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχουν επιβεβαιωμένα χάσει τη ζωή τους, ωστόσο κυανόκρανοι της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ στη χώρα δήλωσαν ότι μέτρησαν τουλάχιστον 27 σορούς θυμάτων.

Μεταξύ των νεκρών βρίσκεται και ο Βέλγος αξιωματούχος Ζεφρί Ντιεντονέ, βουλευτής του τοπικού κοινοβουλίου της Βαλονίας στο Βέλγιο.

Δημοσιογράφος ο οποίος βρισκόταν στο λόμπι του ξενοδοχείου τόνισε στο βρετανικό δίκτυο BBC ότι λίγο μετά τις 6 το απόγευμα, ώρα Ελλάδος, είδε ομήρους να αποχωρούν σώοι, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει γνωστό πόσοι εξ αυτών σώθηκαν και πόσοι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν.

Το ξενοδοχείο, αμερικανικής ιδιοκτησίας, είναι ιδιαίτερα δημοφιλές για επιχειρηματίες και υπαλλήλους αεροπορικών εταιρειών.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι οι ένοπλοι εισέβαλαν στο ξενοδοχείο φωνάζοντας: «Αλλάχου Ακμπάρ» (Ο Θεός είναι Μεγάλος), στα αραβικά.

Η Προεδρία του Μάλι ευχαρίστησε μέσω Twitter τις δυνάμεις ασφαλείας και τις σύμμαχες χώρες για την υποστήριξή τους σε σχέση με την αντιμετώπιση της τρομοκρατικής ενέργειας.

Αμερικανικές ειδικές δυνάμεις βοήθησαν στην επιχείρηση διάσωσης των ομήρων, ενώ γαλλικές ειδικές δυνάμεις βρέθηκαν στο σημείο.

Οι δυνάμεις ασφαλείας του Μάλι ανεβαίνουν δωμάτιο το δωμάτιο και όροφο τον όροφο στο κτήριο το οποίο έγινε για ώρες βρισκόταν ουσιαστικά υπό τον έλεγχο των ισλαμιστών ενόπλων.

Δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής άμεση σύνδεση του περιστατικού με τις τρομοκρατικές επιθέσεις της περασμένης Παρασκευής στο Παρίσι, όπου έχασαν τη ζωή τους 130 άνθρωποι.