Υπέρ της μείωσης των προστίμων που επιβλήθηκαν από τις κατά τόπους ΔΟΥ προς τους επιχειρηματίες, τάχθηκε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και υφυπουργός Εξωτερικών, Δ. Μάρδας.

Σε δηλώσεις του στο μεσημεριανό ενημερωτικό μαγκαζίνο του «Πρακτορείου 104,9 FM», ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις υποστήριξε πως «με τα πρόσφατα μέτρα που ψήφισε η Βουλή αγγίζονται πλέον θέματα τα οποία ουδέποτε τόλμησε οποιαδήποτε κυβέρνηση να αγγίξει στο παρελθόν». Ειδικά για τα πρόστιμα των επιχειρήσεων, υποστήριξε:
«Το ζητούμενό μας ποιο είναι; Να τσακίσουμε τον επιχειρηματία ή να εισπράξουμε κάποια χρήματα και να αποδοθεί δικαιοσύνη; Με αυτή τη συγκεκριμένη πολιτική εμείς θεωρούμε ότι αποδίδεται δικαιοσύνη». Και πρόσθεσε: «Είστε επιχειρηματίας, ελέγχεστε τώρα, με μια καθυστέρηση πέντε ετών και διαπιστώνει ο μηχανισμός, ο οποίος σας ελέγχει, ότι πριν από πέντε χρόνια είχατε μια παράβαση. Αυτός ο έλεγχος, βέβαια, έπρεπε να έχει γίνει πριν από τέσσερα χρόνια, όχι μετά από 5-6 χρόνια. Αρχίζουν μετά να πέφτουν τα πρόστιμα [...] Θέλετε να πάτε στα δικαστήρια. Τα δικαστήρια καθυστερούν άλλα πέντε χρόνια να εκδικάσουν την υπόθεση. Άρα, έχουμε κι άλλα πρόστιμα τα οποία μπαίνουν για τα επόμενα πέντε χρόνια. Κι ας υποθέσουμε ότι ως επιχειρηματίας κάνατε μια φορολογική παράβαση. Ευθύνεστε εσείς για το γεγονός ότι οι δημόσιες υπηρεσίες δεν έκαναν έγκαιρα τη δουλειά τους;»
Εμείς να θέσουμε ένα άλλο θέμα στον υπουργό, που του αρέσουν τα απλά παραδείγματα: Είσαι μισθωτός, στον ιδιωτικό τομέα, που έχασες τη δεύτερη δουλειά σου και υποβλήθηκες σε βάρβαρη μείωση με εφαρμογή ατομικών συμβάσεων στη μία και μοναδική –πλέον- δουλειά σου. Η σύζυγός σου απολύθηκε από την επιχείρηση που εργάζονταν επειδή «υπάρχουν προβλήματα στην εταιρία και είναι τυχερή που στο σπίτι της έρχονται κι άλλα λεφτά», τα δικά σου. Αδυνατείς να πληρώσεις το φόρο προηγούμενων ετών, που ήρθε τώρα, αφού έχεις φορολογηθεί ως οικογένεια με τρεις μισθούς, ενώ πλέον αμείβεσαι με μισό. Επειδή δε θέλεις να χρωστάς, μπαίνεις στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Και με μια απόφαση, η κυβέρνηση, μειώνει τις δόσεις σου αυτές. Τι κάνεις;
Απάντηση: Αφού δεν είσαι επιχειρηματίας, κόβεις το λαιμό σου. Και για να μην παρεξηγούμαστε: Καλή η ρύθμιση για τους επιχειρηματίες που παρανόμησαν (σύμφωνα με τον υπουργό) πριν χρόνια. Κάκιστη, όμως, για τους… συνήθεις ύποπτους: Τους μισθωτούς και συνταξιούχους… Και άδικη για τους επιχειρηματίες που είχαν κόψει το λαιμό τους για να μην κάνουν «επιχειρηματική παράβαση».

Και, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, κανείς δεν αγάπησε, ξαφνικά, τους επιχειρηματίες. Απλά, στην κυβέρνηση σκέφτηκαν: «Αφού κινδυνεύουμε να μην πάρουμε μία, λόγω παραγραφής, ή αδυναμίας, γιατί να μην πάρουμε έστω τα μισά»;