Διαμάχες μεταξύ αντιρατσιστικών συλλογικοτήτων της Θεσσαλονίκης και του ΣΥΡΙΖΑ, “άναψε” το 18ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που πρόκειται να διοργανωθεί στις αποθήκες του ΟΛΘ.

Το Φεστιβάλ γίνεται, συνήθως, σε ανοικτό χώρο, στο τέλος του καλοκαιριού, όμως, εφέτος, συνέπεσε με το Δημοψήφισμα. Έτσι, οι συλλογικότητες που το οργανώνουν –μαζί και ο ΣΥΡΙΖΑ- αποφάσισαν να το αναβάλουν και συνυπέγραψαν (σ.σ. και ο ΣΥΡΙΖΑ) κείμενο υπέρ του “όχι”, με σαφείς αντιμνημονιακές αναφορές.
Όταν, πριν μερικές ημέρες, το θέμα της διοργάνωσης επανήλθε, άρχισαν και οι προστριβές: Οι συλλογικότητες σκόπευαν να κατεβάσουν το κοινό κείμενο στο Φεστιβάλ, όμως ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε, πλέον, πρόβλημα… διχασμένης προσωπικότητας, αν υιοθετούσε ένα τέτοιο κείμενο, αφού πλέον είχε υπογράψει –ως κυβερνών κόμμα- το… δικό του Μνημόνιο! Η Αντιρατσιστική Κίνηση εξέδωσε ανακοίνωση, οι υπόλοιπες συλλογικότητες δεν έκαναν πίσω και ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, με ανακοίνωσή του, μίλησε για αποκλεισμούς.
Σήμερα, η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης επανέρχεται. Με μακροσκελή ανακοίνωσή της αναφέρει τα γεγονότα, για να καταλήξει: «ούτε θέλουμε ούτε φυσικά μπορούμε, να αποκλείσουμε κανέναν από το αντιρατσιστικό κίνημα. Το αντιρατσιστικό κίνημα, και κάθε κοινωνικό κίνημα, δεν έχει ούτε ιδιοκτήτες, ούτε αποκλειστικούς εκφραστές, και προφανώς δεν περιορίζεται σε ένα Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη. Η συμμετοχή του καθένα μας στο κίνημα θα κριθεί τελικά από την παρουσία του στο δρόμο και τις πλατείες· από τους αγώνες που θα δώσει για να πέσει το τείχος του θανάτου στον Έβρο, για να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, για να σταματήσει ο πόλεμος ενάντια στην προσφυγιά στη Μεσόγειο, για να πάρουν χαρτιά όλοι οι μετανάστες και υπηκοότητα -στα αλήθεια- όλα τα παιδιά τους. Σε αυτά τα πεδία πάλης θα δείξει έμπρακτα η κάθε συλλογικότητα από ποια πλευρά στέκεται».
Να αναμένουμε συνέχεια;
Το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στις 16, 17 και 18 Οκτωβρίου, στην Αποθήκη 8 του ΟΛΘ.
Το κοινό κείμενο των συλλογικοτήτων με κλικ εδώ.
Το κείμενο της Αντιρατσιστικής με κλικ εδώ.
Μέρος της ανακοίνωσης του ΣΥΡΙΖΑ (στο site του κόμματος δεν υπάρχει) με κλικ εδώ.